Belfast- kto tam byl? 2

Temat przeniesiony do archwium.
1021-1050 z 1604
witam! moj kolega szuka pracy, ale nie zna ang. zna sie na naprawie samochodow i na budowlance. Mozecie mi polecic agencje w ktorych mogłby dostac jakakolwiek robote.rnZ gory wielkie dzieki.
Do Ani: mam nr tel czlowieka ktory szuka ludzi do pracy na budowie.warunków nie znam, tego człowieka tez nie.to jest polak .moj nr tel [tel]
hej! Co myslicie nt. mieszkania w okolicach Old Suffolk Rd. ? stewardstown rd ? Wiem ze to katolicy ale ....... Mieszka tam moze ktos? Z gory dzieki za info. Pozdrawiam
zalezy jak masz zamiar czesto chodzic wieczorami po stewartstown road to nie radze. Bandy nastolatkow stoja na ulicy i pija alkohol, szczegolnie w piatek i sobote od wieczora do wczesnych godzin porannych. A tak to ogolnie jest spokoj. Jezeli chodzi o okolice to jest ladna, domy na wynajem sa w dosyc dobrym stanie i za rozsadna cene. Trzymaj sie z dala od shaws road i lenadon avenue.
hej mieszka ktos moze w okolicy SHORE ROAD?? prosze napisac czy to bezpieczne miejsce, prosze tez napisac jak sie nazywa ta dzielnica
Ja akurat pomieszkuje w okolicy.

Jest to protestancka dzielnica a czy jest mniej czy bardziej niebezpiecznie ;) zalezy glownie od czesci w ktorej zamierzasz mieszkac. Podaj nazwe ulicy moze bede kojarzyl .
nie mam konkretnie wybranej ulicy , chce poszukac czegos w okolicy bo pracuje w dokach i mialbym nie daleko do pracy. A moglbys mi napisac jaka jest nazwa dzielnicy i jakie agencje wynajmuja tam domy??
dzieki za informacje
Mieszkam w okolicy asdy od msc jest ok! Domy czy mieszkania w miare taie w Reaestate NA Shankilrd.345 Pozdrawiam!Ociec
Witam!
Osoby zainteresowane bezplatnym kursem jezyka angielskiego w stopniu podstawowym moga zglaszac sie do p. Magdy - numer tel. [tel]
Ja tez mieszkam w bliskiej okolicy asdy (rzut beretem) i przyznam ze to dosc spokojna dzielnica .

Mozna tam wynajac dom tez przez BRIAN MORTON & CO. CAVEHILL
311 CAVEHILL ROAD, BELFAST BT15 5EY , jednak maja troche chore wymagania ktore trzeba spelnic.

W moim przypadku zadecydowala praca - dosc blisko do mallusk , wbijasz sie od razu na m2 i po kilku minutach jestes .
Jesli nie zalezy ci bardzo na kasie polecam dzielnice Fortwilliam - bardzo spokojna.
Siema

Chcialbym zachecic wszystkich do rejestracji w lokalnym Electoral Office. Rejestracja konczy sie juz 15 Listopada, a nastepna odbywac sie bedzie dopiero za lat 10. Nie namawiam do glosowania na tutejsze partie polityczne, gdyz to nie moja rola, lecz dlatego, ze dzieki temu :
- dostaniecie dokument potwierdzajacy ozsamosc i adres, wiec w razie otwierania konta nie trzeba juz nosic ze soba stert dokumentow takich jak yciagi z konta
- oficjalnie nazwisko nasze widnieje juz w rejestrach N.I. i w razie brania kredytu sprawdzenie naszej prawdomownosci nie stanowi juz problemu

Najlepiej udac sie do biuroa na William Street , jest to mala uliczka po drugiej stronie ulicy od biblioteki glownej w centrum Belfastu.

peace
do crumlin road:
moglbys mi podac jakies adresy stron agencji ktore oferuja tam domy do wynajecia, bo na tej ktora podales sa tylko 2 oferty na sprzedaz :(
jezeli to nie tajemnica to napisz ile ty placisz

do batora:
maciek napisz czy moze sie tam zarejestrowac kazdy, a moze trzeba miec np: status rezydenta i czy jest otwarte w sobote(ewentualnie w jakich godzinach)
dzieki i pozdrowienia
Niestety nie wiem czy otwarte jest to rowniez w soboty.
Zarejestrowac sie moze kazda osoba przebywajaca na terenie irlandii polnocnej, nie trzeba posiadac ani home office ,ani NINO.
Jedyne co trzeba zrobic to wypelnic formularz na miejscu i jesli ktos sobie zyczy,
wypelnic kolejnypapierek na karte potwierdzajaca tozsamosc.
NIc nie boli

sam sprawdzilem

-------------------

Raz drugi na spotkanie zaprosic pragen wszystkich w sobote do Ulster Hall-u od godziny 12.30 / 11 listopada

spotkanie jest oczywiscie darmowe

zapraszam !!
Spojz tutaj yayko,

przyklad stron z ofertami agencji mieszkaniowych:

http://tinyurl.com/y4f26k
http://tinyurl.com/ygcw2h
http://tinyurl.com/ha3kt

w pierwszym linku masz podane aktualne oferty z Belfastu Polnocnego;
w drugim - w okolicach Shore Road;
trzeci link - mozliwosc samodzielnego wyszukania regionu.

Ponizej podaje jeszcze dobry link do przegladania poszczegolnych stron internetowych wielu agencji w Belfascie:

http://tinyurl.com/yat9la
Do tego ostatniego, jeszcze jeden link:

http://tinyurl.com/y267fh
Chodzi o ten link?

http://tinyurl.com/c2j5r
Witam!Mam do wynajecia pokoj w dobrej dzielnicy niedaleko Antrim Road 150f + prad.Jesli jest ktos zainteresowany prosze o tel.[tel].
Potrzebuje informacji gdzie w Belfascie moge przetlumaczyc dyplom, ile to orientacyjnie moze kosztowac, dzieki za info
Witam.Lece za miesiac pierwszy raz do Belfastu do męża,czy ktos moze wie ile dokladnie można przewieżć papierosow i tytoniu.Z tego co wiem to 4 wagony papierosow i 3 kg tytoniu,ale nie wiem czy to są dane aktualne.
I jeszcze jedno pytanie. Ile papierosów mozna przeslac w liście żeby nie płacic cła.Będe wdzieczna za informacje.
poszukuje wraz z dziewczyną spokojnej dziewczyny do zamieszkania z nami mieszkamy w Newry jest to dom 3 pokoje + salon + kuchnia cena 60 tygodniowo< możemy również udzielić pomocy w poszukiwaniach pracy kontakt [email]
Witam! Wynajme pokoj jednej osobie. Okolice Antrim Road niedaleko Tesco-35£ tyg+prad.Tel [tel]
Temat papierosow juz byl na tej stronie, amber11

Ctrl + F szukaj "polskojezycznych"

dla zupelnie zielonych:
“nacisnij na klawiaturze po lewo na samym dole "Ctrl" i trzymajac ten klawisz, jednoczesnie na literke "F". Wyskoczy Ci po tej akcji nowe okienko pozwalajace na szukanie wyrazow w tekscie. W tym okienku wpisz co nastepuje "polskojezycznych" - dokladnie tak jak jest podane i kliknij na "Szukaj".
Przeniesie Cie to do postu z w/w tematem"
--- --- --- ---
Z Polski mozna wwiezc na teren Wielkiej Brytanii nastepujace ilosci fajek:

Papierosy - 200 sztuk (1 wagon)
Smoking Tobacco - 3kg

patrz tutaj, w dolnej czesci:

https://www.ang.pl/ile_alk_38689.html

http://tinyurl.com/k3hhn
http://tinyurl.com/k3sap
--- --- --- ---
Lecac samolotem do Dublina zmienia (zmniejsza) sie wylacznie ilosc tabaku - 1 kg:

http://tinyurl.com/fm6hq

Te same ilosci obowiazuja wysylajac towar listownie ale... jezeli bedziesz slala list za listem, nie zdziw sie, ze za ktoryms tam razem przysla mezowi rachunek z urzedu celnego do zaplacenia - w tym momencie fajeczki moga zostac zatrzymane.
Chodzi o tlumaczenie dyplomu czy o jego uznanie?

Jezeli opcja pierwsza to watpie czy jest w Belfascie tlumacz przysiegly jezyka polskiego, moze nalezaloby sie przejechac w tej sprawie do Dublina? A moze sprobuj skontaktowac sie z tymi ludzmi:
http://tinyurl.com/y46bpy

Jezeli chodzi o uznawanie dyplomow - byl juz podobny temat na tym forum:

"Czy ktos z Was wie moze gdzie jest Clarendon Road?Miesci sie tam podobno!!! instytucja CEA.Ktos tam zajmuje sie, czyms w rodzaju uznawalnosci zagranicznych dyplomow.Podobno jest to cos w rodzaju potwierdzenia, ze dyplom polski jest ekwiwalentem dyplomu angielskiego.Czy ktos z Was mial z czyms takim do czynienia???"

Council for the Curriculum Examinations and Assessment (CCEA)
29 Clarendon Road
Clarendon Dock
Belfast BT1 3BG
Tel: [tel]
Fax: [tel]
Email: [email]
Bardzo dziekuje koledze za informaje o papierosach.Przegladałam forum ale ten temat umknąl jakoś mojej uwadze.
Chciłam jeszcze powiedzieć,że jestem mile zaskoczona,że tylu fajnych ludzi jest na tym forum. Naprawde,porównując inne fora gdzie ludzie sobie dokuczaja,wyzywają i drwią z innych,Wy jesteście super.Zawsze ktos doradzi,pomoże i można na Was liczyć.Jestem tu nowa i bardzo sie cieszę,że trafiłam na to forum.TAK TRZYMAĆ!!!
Niee... no takich rzeczy u nas tutaj nie ma, amber111, a nawet gdy ktos juz naprawde nie wytrzyma i rzuci raz czy drugi miesem dajac w ten sposob upust nagromadzonej zlosci - po pewnym czasie taki ciemny slad sie zaciera i niejako ginie wsrod reszty wpisow.
Ha! spokojne forum! no to tak jakby troche prawda...ale amber111 gdybys tu zajrzala tak w polowie wrzesnia, oj co sie wtedy dzialo! normalnie placz i zgrzytanie zebow! chlopcy silowali sie tu ostro az ciekaiwe bylo poczytac! mam racje KOLEGO/AKTOTO? ale te czasy minely to fakt i znowu jestesmy wszyscy grzeczni i lagodni i przezorni i baranek przed nami bieży i w reku mamy badylek, a nad glowa lata motylek hej!
Ja chyba wiem!ja!ja wiem chyba!ale tylko chyba! to jest jak mi sie zdaje, chyba, w dokach!!!w dokach? chyba tak! maja tam fajny widok z biur na rzeke, no normalnie siedzisz sobie w biurze i tak sobie robisz stuk puk w kawiature tz.klawiature i tak patrzysz przez okno i nagle widzisz, ze w dole rzeka plynie! tuz pod oknem ha! cudo cudenko przepiekne! no. najprostrza droga, to zamowic sobie taxi i pod same drzwi zawiezie, a jak nie taxi to za Graftonem, nie wroc! inaczej, mijamy Graftona i dochodzimy do Albert Clock i przed nim skrecamy w lewo i idac ta ulica trzymamy sie strony prawej choc to tajemniczo brzmi, to po jakis 10 minutach drogi (od ZEGARA ALBERTOWEGO) docieramy do kompleksu budynkow biurowych i tu zaczynaja sie klopotki, bo budynki takie w nieladzie i ciezko sie skapnac co, gdzie, kto! no chyba, ze ktos umie czytac, to wtedy nalezy poszukac tabliczek na budyneczku z napisami CCEA, CEA lub FC BARCELONA ja nie wiem, nie znam sie, a w ogole to nie jestem pewne czy to tam! jak ktos dotrze, to dajcie znac;) ciekaweeee....:):):):):)
Witam serdecznie, dawno tu nie zagladalem :)
Od polowy grudnia bedzie wolny pokoj dla plci pieknej :), przy Castleward Park. Okolice Sainsburys, Belvoir Park. Pokuj mozna ogladac juz teraz. Znajoma sie wyprowadza wiec chetnie ktos moze zajac jej miejsce.
W razie pytan prosze o kontakt [email]
Swieta racje pani dobrodziejko.
A czy nad glowa motylek czy zolta lodz podwodna to juz nie wnikam bo pamietam jeszcze jak to na forum splosz....(ono) jednego z weselszych bajkopiasarzy ktory w zemscie obiecal, ze "glupot nie pisze wiecej obiecuje!" i teraz mozemy jedynie liczyc na to, ze ktos wejdzie tu z rozpedu i zacznie takich na przyklad Radomiakow czy innych Polakow w ich wlasnym jezyku... chcialem rzec w naszym wlasnym jezyku z blotem mieszac, wtedy byc moze zacznie sie cos dziac bo inaczej to pozostanie nam tak pchac te z biegiem lat coraz grubsze i grubsze baranki przed soba z ta w reku... no... z laska a to przecie unudzic sie na dluzsza mete kazdemu moze. Widze ale, ze i Tobie ula* sie tu (s)podobalo i z pewnoscia tylko tak mruzac oko bralas niektorych z nas pod wlos co i na dobre wyszlo bo z jednej strony te "czasy pomocnego, cichego i zyczliwego kazdemu aktoto" minely, z drugiej zas minely te inne czasy i gdybym zyl od wczoraj i takich rzeczy w ogole naprawde nie robil - moglbym pomyslec, ze tak zle i tak niedobrze... a tak powiem co innego; powiem ze bezpowrotnie przemija tylko czas plynac jak ta woda w rzece za oknami tamtych biur w dokach a wszystko inne wraca do nas jak bumerang, te fajne dobre rzeczy i te mniej dobre ( lomatko* a co ja znowu chrzanie?) amen.
* lomatko kupilem od arthuro1975 bo mi sie b. spodobalo!
Oj panie Kolego, dobry z pana czlowiek i w dobry humor pan wprowadza zatroskane istoty! wnikajac/nie wnikajac co kto ma nad glowa,bo jedni motylki, inni prawda lodzie lubia, a jeszcze co niektorzy to wyboru nie maja kompletnie, czy chca czy nie, to jakis durny i uparty promotor/weryfikator nad glowa wisi. Dodam, ze Uli spodobalo sie tu, podobalo i moze znowu sie spodoba, a wszystko to takie zaleznosci zalezne panie;) i co jeszcze..Kolego! no Kolego! drogi Kolego, kwestia Aktoto nie zostala roztrzygnieta na tym forum, ale przeciez wiemy, ze jego era nie minela i tylko nick sobie pan jasnie zmienil ha!- taka propozycja pamietam, ze padla od kogos z forumowiczow i jakze ja wtedy zwatpilam w takie okropne podejrzenia rzucone wprost w Kolegi strone!i wtedy przyznaje, zachowalam sie jak Tomasz niewierny! dzis to prawda stalo sie lub nie;) ale co ja tam wiem, pewnie nic! pewnie, ze nic, bo testosteronu mam malutko ot co. pozdr z dogow, dockow, tfu! z domu!
Temat przeniesiony do archwium.
1021-1050 z 1604