Belfast- kto tam byl? 2

Temat przeniesiony do archwium.
1111-1140 z 1604
MAM PROZBE-MOZE KTOS MIESZKA W JORDANSTOWN I MA POKUJ DO WYNAJECIA? JAK COS TO PROSZE O KONTAKT [tel]Z GORY DZIEKUJE I WESOLYCH SWIAT ZYCZE :))
Hello mam maly problem moze ktos cos wie na ten temat i moglby mi doradzic 1 miesiac temu w Irlandi urodziala mi sie corka chcilbym dla niej wyrobic paszport wiem ze w Belfascie niema Polskiej amasady a konsul bywa zadko moze ktos wie kiedy bedzie teraz albo w jaki inny sposob mozna wyrobic taki dokument za wszelka pomoc z gory dziekuje Lukas
ps mieszkam w Largen
Jesli potrzebny Ci paszport dla dzidziusia w trybje pilnym, to niestety jedyna droga dla Ciebie jest wizyta w Edynburgu. Nie jest to najprostrze rozwiazanie, dyz razem z Toba do konsulatu udac sie musi dzidzius, oraz ojciec dziecka. Przed wizyta w placowce najlepiej jest jeszcze zadzwonic i umowic sie na konkretny dzien.
Opcja druga, lecz bardziej czasochlonna, to poczekac na kolejny dyzur konsularny, ktory odbedzie sie na przelomie stycznia i lutego w Belfascie.Niestety nie jest znany dokladny termin tejze wizyty. Gdybys chciala dowiedziec sie czegos wiecej, to mozesz dokonac tego pod numerem telefonu : [tel]lub [email]

Przy tej okazji chcialbym zyczyc wszystkim wesolych i radosnych Swiat na obczyznie, oraz nowego i jeszcze bardziej zakreconeo i owocnego roku, niz ten ktory wlansie mija. Starsi nie znaczy madrzejsci. Najwazniejsze to cieszyc sie chwila i nie zapominac o tym, ze w kupie nrazniej.:-)

P.s. jesli ktos zainteresowany jest zabawa karnawalowa, tym razem dla doroslych(luty) prosilbym o kontakt ze Polish Association N.I. pod wyzej podany nr. lub e-mail. Sa to dopiero wstepne badania rynkowe, lecz jesli bedzie zainteresowanie to impreza z poslkimi szlagierami do kotleta jest dosc prawdopodobna.

#peace
Dzieki za pomoc Bator
hej wam wszystkim !!! szukam fryzjerki damskiej! jak ktos cos wie to czekam! prosze! udanej zabawy sylwestrowej zycze wszystkim polakom zamieszujacych wyspy pa
Witam wszystkich bardzo serdecznie!!
Dopiero dzis odkrylam te forum,,i musze przyznac,ze wiecej od Was wszystkich mozna sie czegos dowiedziec niz dzwoniac gdzies w jakies konkretnej sprawie,, Ciesze sie,ze je odkrylam :)
A tak apropo ja jestem z Antrim,faktycznie dziura jak ktos tam pisal,,ale wole to od wielkiego zatloczonego miasta ;) Jak dla mnie jest tu ok. Jedyne co mnie denerwuje,to to,ze trzeba naprawde wiedziec gdzie chce sie mieszkac. Szukajac domu,choc niejednokrotnie mi sie dom podobal,musielismy rezygnowac,bo byly to dzielnice protestanckie,a wiadomo jak tam moze byc. Ostatnio kolega wynajal sobie na Park Hall,mieli wysmarowane szyby jakimis smarami,a pozniej kolejno wybijane szyby dzien po dniu :(( No ale,,,poza tym jest ok,,tak czy siak,wiem jedno: Nie wiem czy w Antrim,ale napewno tutaj zostane,,raczej nie mam wizji powrotu do Polski,wiem ,ze zycie spedze poza jej granicami,,,

Ok,,nie rozpisywujac sie,,zycze wszystkim Spokojnego Nowego Roku,oby ten rok byl dla wszystkich lepszy od tego starego!!
Trzymajcie sie!! Pa!!
Ajsza- Jesli chodzi o fryzjera, to jestem amatorka, ale strzyge, maluje, balejazuje i grono znajomych jest zadowolone. Jesli jestes dalej zainteresowana, chetnie pomoge:7896319803
Mam łącze NTL i chciałbym stworzyć sieć bezprzewodową

Jakie AccesPointy polecacie ??

Urządzonko powinno bezproblemowo pracować z NTLem, być łatwe w konfiguracji a jednocześnie mieć w miare rozsądne zabezpieczenia i nie kosztować fortuny.

Pozdrawiam w Nowym Roku
Polecam Linksys router, bogdanb:

WRT54GS - do 125Mbps, Speedbooster, 128-bitowe szyfrowanie, Firewall...

Dostaniesz go przykladowo w Currys za 47 funtow:

http://tinyurl.com/ua4y7
http://tinyurl.com/y3z6cc
PRosze o pomoc!.Wybieram sie w lutym z dziewczyna do Belfastu mam nastepujące pytanka
1.Jak daleko jest z Dublina do Belfastu ile kosztuje przejazd
2.Mam doświadczenie jako malarz-spachlarz ogolnie wykończeniowka znacie moze jakies firmy ktore poszukuja wlasnie takich zawodów.
3.A moze wiecie czy ktos poszukuje jakies opiekunki do dzieci,moze jakies namiary.?
Ogólnie mozna znalezc teraz tam prace?,Przyzam ze troche dygam sie wyjazdu,ale moze jednak warto sprobowac.Proszę o jak najwięcej wpisów. Dzięki Wielkie.
Tak jak i KOLEGA polecam WRT54GS.
Uzywam go od roku i jestem bardzo zadowolony.
W obsludze jest bardzo prosty, ostatnio pomogalem komus go konfigurowac telefonicznie.
Jesli masz NTL to pamietaj by wybrac usluge DHCP jako dostawce netu a haslo tworzysz WPA personal.
Pozdrawiam,
M...
[email]
Czesc
Czy znacie kogos kto daje lekcje z angielskiego w belfascie lub okolicy (prywatne lekcje)??
siemaka wszystkim
Mam do wynajecia maly pokoj przy Ormo Road dla jednej osoby 15 min od centrum za 80 funtow miesiecznie od 13 stycznia. [email] [gg] albo od 12 stycznia 7871593677 Tomek
czesc
znacie kogos kto sie komputerami zajmuje?
hej, poszukuje pokoju 2- osobowego lub 2 malych, najlepiej we wschodnim Belfascie od 1 lutego. Moj nr tel. [tel]albo [tel]. Z gory dzieki :-))
Ja znam kogos kto sie komputerami zajmuje, a co sie stalo?
Kto (a moze Aktoto lub Kolega;)) i co moze mi opowiedziec o pracy bilingual customer service agent w Cisco? odp. prosze na adres: [email]
A co ci trzeba naprawić :-)

pisz jak będę potrafił to Ci pomogę

[email]

pozdrawiam
Dzięki za opinie o Linksysie - fajnie śmiga i jestem z niego bardzo zadowolony

Inna sprawa że w Belfaście w Currys nie ma go na stanie ( w Argosie jest drogi ) ale skoczyłem do Bangoru i już sieć śmiga

Posdrawiam
>>> Jak NAJTANIEJ dzwonić z abonamentowej komórki w O2 do Polski na stacjonarne ???
Ruszylo w koncu forum na stronce www.polskibelfast.pl
moze i nie ma takiego klimatu i renomy jak to owo, lecz do informacji podaje.

Chcialbym sie jeszcze dowiedziec, czy jest moze zainteresowany ktos szkolkami sobotnimi dla swoich pociech. Chodzi mi tu o lekcje jezyka polskiego.
Witam mam was wszystkich chciał bym sie zapytac czy z bardzo słaba znajomoscia jezyka mam jakies szanse na prace mam prawo jazdy kat.c i upranienia na wózki widłowe chce jechac w ciemno czy 1000 euro mi starczy na poczatek na mieszkanie i wyzywienie dopuki czegos nieznajde,biore rówiez tez pod uwage ze wróce spowrotem i nic nie znajde prosze o jakas szczera porade.(bo juz sam niewiem co mam robic a niechce wyladowac pod mostem, moze lepij zostac w domu) Pozdrawiam wszystkich
witam darecki jesli mam byc z toba szczery to na twoim miejscu bym sobie odposcil lepiej poducz sie jezyka i wtedy jedz dopiero bez znajomosci angielskiego twoje szanse sa marne co ze masz prawko kat c jak sobie wyobrazasz jazde samochodem bez znajmosci jezyka w tym momencie jest tu duzo polakow i pracodawcy zwracaja duza uwage na znajomosc jezyka
radze zainwestowac troche kasy w jakis dobry szybki kurs angielskiego
Witam wszystkich! Mój chłopak jest niedaleko Belfastu, ma laptopa ale z internetem kiepsko. Co najlepiej w tym przypadku zrobić, żeby go mieć. Podobno są jakieś karty ale ja kompletnie na tym się nie znam więc liczę na Waszą pomoc.
Mowisz, ze z internetem tam kiepsko, maljoks?

Rozumiem przez to, ze roznych wzgledow niemozliwe jest zalozenie/wykupienie zlacza/abonamentu gwarantujacego dostep do tej sieci - niewiele pomoze tutaj i ta karta, o ktorej piszesz. Zakladam, ze Twoj chlopak ma Laptop z wbudowana tzw. WLAN karta, jezeli nie - moglby za 20 £ dokupic WLan Adapter za pomoca ktorych to unowoczesnien moznaby korzystac z sieci bezprzewodowej, czyli laczyc sie z internetem w taki sam sposob w jaki dzialaja telefony komorkowe. Koniecznym warunkiem jest jednak dostep do centralnego punktu, zrodla umozliwiajacego pobieranie i wysylanie "sygnalow internetowych" - podobnie jak nasze komorki dzialaja wylacznie dlatego, ze powierzchnia kraju usiana jest takimi przekaznikami; w miastach sa one rozmieszczone co kilkaset metrow, w terenach otwartych odleglosc miedzy nimi nie wynosi duzo wiecej niz trzydziesci, czterdziesci kilometrow. Korzystanie z takiej sieci jest juz wliczone w cene rozmowy czy abonamentu.
Nieco inaczej jest z internetem bezprzewodowym. Mozemy uzywac bezplatnie sieci bezprzewodowej, owszem ale wylacznie w wyznaczonych do tego miejscach, w ktorych ktos tam z tych czy innych wzgledow oferuje do nich dojscie, przykladowo: na niektorych lotniskach, w wybranych kawiarniach, centrach handlowych, hotelach, klinikach, szpitalach, uniwersytetach... a niekiedy nawet i w parkach miejskich. Innym wyjsciem jest kupienie urzadzenia ktore samoczynnie wysyla i odbiera takie sygnaly; nic nie pomoze jednak, gdy nie jest ono podlaczone do kabla a wiec do internetu - w ten sposob mogloby np. korzystac wiele osob mieszkajacych w jednym domu lub w budynkach oddalonych niedaleko od siebie z jednego zrodla, z jednego zlacza internetowego - dzielac oplaty miedzy soba zmniejszaja sie tym samym koszta. Taka skrzynka rozprowadzajaca sygnaly nazywa sie Router czy Access Point (bez wdawania sie zbytnio w szczegoly, czy to pierwsze powinno zawierac to drugie czy odwrotnie itd.) ma praktyczny zasieg nie wiecej niz 30 metrow a kosztuje od 35 funtow w zwyz, . Moze sie takze przypadkowo i zdarzyc, ze nasz sasiad uzywa czegos takiego i my, majac laptop czy komputer z wbudowana karta WLan lub wymienionym juz wyzej adapterem - bedziemy w stanie korzystac z jego sieci tak dlugo az on tego nie zauwazy i nie zabezpieczy na przyklad haslem czy w inny sposob nie ograniczy dostepu - musimy byc wtedy swiadomi, ze moze roznie zareagowac. To tak jakby ktos placil miesiecznie za ogrzewanie, obojetnie ile pradu czy gazu zuzyje a my podlaczylibysmy sie bez jego wiedzy nie wydajac sami ani grosza.

Podsumowujac - jezeli Twoj chlopak ma laptop z w/w karta/adapterem - potrzebuje jeszcze miejsce z ktorego bedzie mogl miec dojscie do internetowej sieci bezprzewodowej.
a czy ktos moze mi przyblizyc jak wyglada zalozenie netu w BT i ile to kosztuje. Z tego co wiem trzeba po pierwsze zostac abonamentem tel.stacjonarnego.

Drugie pytanie dotyczy zakupu auta w komisie.Czy ktos wie jak taka operacja przebiega... i czy prawda jest, ze zanim odjade samochodem musze wykupic ubezpieczenie.
pozdrawiam!
Kolego dzięki bardzo za informacje, nie jestem już takim laikiem dzięki Tobie. Spoko gość z Ciebie.
Jeszcze jedno pytanko, wybieram sie do Belfastu 16 lut. i chciałabym zarezerwować bilet. (Wrocław -Stansted, Stansted - Belfast) czy do londynu muszę kupić osobny bilet w Ryan Air a potem osobny w Easyjet z londynu do belfastu? czy te dwa bilety kupować tu w polsce na miejscu? kurcze a jak ten pierwszy bedzie miał opoznienie to lipa co? ryzykowne są te przesiadki no ale coz kto nie ryzykuje ten nie leci nigdzie prawda? Boże ale wstyd mieszkam we wiosce i nawet biletu zarezerwować nie potrafię :(
do dudas
CO do internetu z BT tak OBOWIAZKOWO TRZeBA miec telefon stacjonarny, jezeli go masz to czeka sie mniej wiecej od zamowienia do 7 dni w zaleznosci od areji gdzie mieszkasz, jezeli nie masz telefonu to jak go zamowisz to okres na internet wydluza sie do 14 dni . Inaczej wyglda sprawa z internetem z NTL (jezeli posiadasz takie gniazdko TV NTL w domu) nie musisz miec zadnego abonametu telewizyjnego wystarczy ze jest gniazdko.

Co do zakupu auta to jest jak z bulkami idziesz dajesz kase dostajesz swistek , reszta zajmuje sie byly wlasciciel ktory wysyla dowod rejstracyjny z danymi nowego wlasciciela czyli Ciebie do urzedu i po paru dniach dostajesh poczta krolewska pelny dowod rejstracyjny. Co do ubezpieczenia wracamy do swistka ktory otrzymujesh, w nim masz dane samochodu z ktorymi ( NIE PISANA UMOWA DO 24h !!ale nie jestem pewien do konca ale jest to bardzo krotki okres czasu) idzesz albo dzwonisz do ubezpieczalni i ubezpieczasz auto (dzwoniac MUSISZ posiadac jedna z kart SWIFT, DEBET lub CREDIT do oplacenia pierwszej raty ubezpieczenia pozniej masz albo calosc albo 10 rownych rat ubezpieczenia)
Eee... tam, maljoks - wstyd to krasc!

Chcialbym zapytac jeszcze - dlaczego nie podruzujesz przez Dublin?
Spojz, co znalazlem w www.ryan.com

Piatek, 16 Lutego 200707
Lot numer: FR1927
Odlot - 11:45 z Wroclawia (WRO)
Przylot - 13:35 do Dublina (DUB)

Koszt koncowy przelotu - 103.98 PLN (zlotych polskich!)

W dublinie wychodzisz z dworca, wsiadasz do autobusu, placisz 7 € (siedem euro!) i jestes za dwie, trzy godziny w Belfascie.
Prosciej i taniej juz nie mozna!!

Na temat podrozowania przez Dublin byly juz dyskusje tutaj, przytaczam:

""Co do czasu podrozy: osobiscie wylecialem z Krakowa o 12:35, bylem w Dublinie na 14:35 po wyjsciu przed dworzec wsiadlem do klimatyzowanego Autobusu i krotko po 17:00 bylem w domu - wszystko razem niecale 5 (piec) godzin - nie wiem czy duzo krocej trwa ta akcja planujac ja z przesiadka w Londynie... ale nie bedziemy sie chyba sprzeczac o jakies pol godziny, prawda?""

"wyjdziesz z lotniska i na przeciwko, w odleglosci 2[tel]metrow zobaczysz niebieski autobus z napisem "Aircoach" (kursuja co godzine), wygladal bedzie on tak, zobacz tutaj:
http://tinyurl.com/r27aj

Bilet do Belfastu kosztuje kilka Euro, podroz trwa 2 do 3 godzin, wysiadasz na przystanku koncowym w centrum Belfastu kolo holetu Jury`s, tuz obok dworca autobusowego Europa a stad do Antrim - nic prostszego!

Spoj na strone internetowa:
http://tinyurl.com/8g3sa"

I co ty na to?
Odpadaja problemy ze spoznieniem sie samolotu, przesunieciem terminu lotu etc....
Problemy z wykupieniem biletu? Jesli tak, daj jeszcze raz znac.
Temat przeniesiony do archwium.
1111-1140 z 1604