Belfast- kto tam byl? 2

Temat przeniesiony do archwium.
1171-1200 z 1604
Jezeli wiesz jak wyglada tam edukacja to prosze napisz. Nie bardzo moge zostawic syna w kraju. Po prawie trzech latach walki w sadach (a prosze uwierzyc ze w Polsce ciezko jest ojcu wygrac z matka dziecka) wygralem i dziecko jest ze mna. Niestety utrzymywanie dziecka, koszty procesow no i oczywiscie alementy ktore musialem placic mimo, ze dziecko bylo ze mna zupelnie zrujnowaly mnie finansowo. Mam okazje wyjechac do Belfastu i sie "odkuc" ale teraz problemem dziecko. Nie mam pojecia jak tam wyglada edukacja. Do jakiej szkoly powinno chodzic dziecko po "naszym" Gimnazium? High School? A moze przemeczyc jeszcze jeden rok w Liceum? Jezeli ktos sie w tym orientuje to prosze o informacje.
Wlasnie w piatek pisalem troche na ten temat na forum www.polskibelfast.pl/forum w dziale nauka/szkola
jesli bedziesz mial wiecej konkretnych pytan to prosze wal smialo, moj adres to [email] lub nr tel +44793[tel]

pozdrawiam
Witaj Mombrey!
Mieszkam w poblizu Marsden Gardens i musze przyznac, ze to bardzo spokojana okolica. Przez ponad 2 lata mojego pobytu nie bylo tu zadnych niemilych incydentow. udzie sa sypatyczni i pokojowo nastawieni do Polakow. To typowo irlandzka dzielnica . Marsden Garden znajduje sie w poblizu duzego i pieknego parku i blisko jest do Tesco. 10 minut autobusem do centrum. A jesli chodzi o edukacje Twojego syna to uwazam, ze nie ma sensu zostawiac go w Polsce jeszcze na rok. Im szybciej zacznie szkole w Belfascie, tym lepiej (korzystniej) dla niego. Mam tutaj znajomych, ktorzy maja dzieci w wieku 15 i 16 lat uczace sie w tutejszych szkolach. Na poczatku bylo im troche ciezko(pierwsze tygodnie) z uwagi na jezyk angielski, ale teraz sa zadowoleni. W poblizu sa 2 college katolickie o bardzo dobrej renomie. Glowa do gory - bedzie dobrze!
No i jestem w Bangor ,musze powiedziec jak na razie mi sié podoba, nie przypuszczalam ze tu jest tyle polakow , w ciagu miesiaca spotkalam okolo 20,jak na male miasto to duzo t5ym bardziej ze tak znowu czesto z domu nie wychodze,Mam pytanie odnosnie fajek ile mozna przeslac fajek z polski i w jakim odstepie czasu.
Jeszcze jedno pytanko :)
znacie moze strone z taka "odpowiednik polski -"Panorama firm"" Belfastu
witam.Mam takie pytanko otoz w ten piatek mam zamiar z kumplem skoczyc sie do Belfastu.Ma ktos jakies namiary na tanie hostele gdzies w poblizu bus station?A moze ktos moze nas przenocowac 2 noce?Oczywiscie zaplacimy za nocleg.Pozdrowionka.ps.A ma ktos czas by pobawic sie za przewodnika?;>
Jako ze temat papierosow powtarza sie dosc czesto a sprawa przesylania fajek w listach nie jest do konca jasna, postanowilem pogrzebac troche w necie aby znalezc w koncu ta konkretna odpowiedz. Ostatecznie udalo mi sie wyszukac cos takiego na rzadowej stronie HMRC - Her Majesty's Revenue and Customs czyli Urzedu Cel i Akcyzy Jej Krolewskiej Mosci, znaczy... brytyjskiego urzedu celnego.

W punkcie 4.5 dokumentu:

A guide for international post users
HMRC Reference:Notice 143 (August 2005)

okreslajacego uzytkowanie poczty miedzynaroowej znajdziemy informacje:

"4.5 Can I receive alcohol and tobacco from the EU?

This depends upon the nature of the consignment. If you receive an unsolicited gift through the post we will not make additional charges for alcohol and tobacco providing all the following conditions are met:

* the goods must have been sent by one private person to another private person
* the goods must be for your own use. Note: you will be committing an offence if you sell alcohol and tobacco for which UK excise duty has not been paid
* you must not have paid for the gift either directly or indirectly, and there must not be any commercial or trade element to the contents of the consignment
* the gift must be of an occasional nature only eg for a birthday or anniversary.

If you receive alcohol and tobacco by post on a commercial basis this is known as 'distance selling', and there is a liability to both excise duty and import VAT. The sender should have made prior arrangements to account for these taxes no later than the date of despatch from the exporting Member State. It is in your own interests to ensure these arrangements have been completed otherwise the goods may be liable to forfeiture. You can find more information about this in Notice 203 Registered Excise Dealers and Shippers, and on the HM Revenue & Customs website www.hmrc.gov.uk 'Buying tobacco over the Internet'.

If you are in doubt about the duty liability of goods you have received you should contact our National Advice Service."

Tlumaczenie istotnej czesci:
4.5 Czy moge otrzymywac alkohol i tyton z Unii Europejskiej?

Zalezy od natury, rodzaju przesylki. Jezeli otrzymujesz droga pocztowa (niezamowiony) prezent, nie bedziemy rzadac zadnych dodatkowych oplat za alkohol czy tyton pod warunkiem ze:

* artykuly zostana wyslane przez osobe prywatna do adresata bedacego osoba prywatna
* artykuly przeznaczone sa do wlasnego uzytku. Uwaga: popelnisz wykroczenie sprzedajac produkty alkoholowe i tytoniowe za ktore nie zaplaciles w UK podatku akcyzowego
* otrzymanay prezent nie moze zostac uprzednio przez ciebie lub na twoje zlecenie kupiony oraz przesylka nie moze zostac w jakikolwiek sposob uzyty w celach komercyjnych (do sprzedazy)
* prezent musi miec wylacznie charakter okazjonalny np. urodziny, rocznica etc.

Jezeli otrzymasz alkohol lub tyton droga pocztowa w celach komercyjnych, zostanie to zakwalifikowane jako `sprzedaz wysylkowa` i w tym momencie zobowiazany jestes do zaplacenia cla i podatku importowego....

http://tinyurl.com/cbd4h
--- --- ---

Z tego rozumiem, ze jezeli dostane raz na pol roku wagon fajek w paczce od mamusi z Polski - nikt sie nie przyczepi. Jezeli jednak co miesiac lub czesciej bedziemy otrzymywac paczuszke o podejzanej zawartosci, ktos tam na poczcie w koncu zajzy i zanotuje w systemie nasz adres i dostaniemy po pewnym czasie list od urzedu celnego z wiadomoscia, ze papieroski zostaly zatrzymane i ze musimy zaplacic za nie clo i podatek.
W zwiazku z tym, ze przesylka "zostanie to zakwalifikowane jako sprzedaz wysylkowa" obowiazywac bedzie:

"Shopping on the Internet

If you purchase goods through the Internet you should be aware that Customs duty and VAT will be payable, as follows:

* Customs duty - if the amount of duty is £7 and over and
* Import VAT - if the value of the goods is £18 and over."

Tlumaczenie:
Kupno w internecie

Jezeli zakupujesz towar w internecie, powinienes byc swiadomy obowiazku placenia cla i podatku w wysokosci:
* Clo - jezeli oplaty celne przekraczaja ogolnie 7 £ (znaczy jezeli oplata celna bylaby do zaplacenia w wysokosci 6 £ - nie placisz nic, jezeli natomiast oplata celna za przeslane artykuly wynosi 15 £ - zaplacisz 15 £)
* Podatek importowy - Jezeli wartosc artykulow przekracza 18 £ (czyli jezeli wagon fajek kosztuje w Wielkiej Brytanii 50 £ zaplacisz podatek wyliczony od wartosci 50 £)

http://tinyurl.com/basfh
--- --- ---

Jezeli moje rozumowanie jest bledne - niech mnie ktos poprawi, prosze.
Polecam dwa hostele oddalaone 10 minut drogi od dworca autobusowego:

Belfast International Youth Hostel
22-32 Donegall Road
Tel: +44 28 9[tel]

http://tinyurl.com/q8kzy
--- --- ---

The Linen House Youth Hostel
18 - 20 Kent Street
Tel: +44 28 9[tel]

http://tinyurl.com/2hvs3v
http://tinyurl.com/yv8nvz
a wiec odpowiednikiem polskiej panoramy firm w UK jest serwis yell.com

http://search.yell.com/ucs/HomePageAction.do
Bardzo serdecznie koledze dziekuje-Pozdrowionka:-)
Wielkie dzieki.
To jest właśnie to o co mi chodziło :) jeszcze raz thanks
wlasnie wczoraj dostalam taki przemily liscik od Her Majesty i usmialam sie przeogromnie mowie wam! podliczyli mnie na 40£ za niewinne 200 papieroskow ;)
no prawie sarkastyczne!
Witam cie serdecznie i prosze bardzo o pomoc jestem wlasnie w Belfascie.Mozemy sie spotkac bardzo prosze cie o konatkt moj tel.6[tel].Pozdrwaim
Polska świetlica dla dzieci!!
Zapraszamy wszystkich rodziców dzieci w przedziale wiekowym 12- 14 lat na spotkanie organizacyjne, które odbędzie się 10 lutego o godznie 16.00 w siedzibie Stowarzyszenia Polskiego w Irlandii Północnej.
Pragniemy przedstawic projekt, który ma za zadanie pomóc dzieciom w nauce języka angielskiego, komunikatywności, oraz życia w nowej społeczności.

Zapraszamy!
129 Ormeau Road
Belfast
BT7 2AJ

wiecej informacji pod numerami telefonów:[tel], [tel], lub e-mail [email]
Witam. Sluchajcie jak by ktos potrzebowal fryzjera (fryzjerki) to tak sie sklada ze moja dziewczyna jest fryzjerka. Pracuje w salnonie fryzjerskim ale jak by ktos chcial skorzystac z jej uslug po znacznie nizszej cenie niz w salonie to piszczie na [gg] . Pozdrawiam
Oddam Volkswagena passata ZA DARMO!!! poniewaz kupilem nowe auto i tego juz nie potrzebuje.Jest bialy,kombi,rok 92,nowy akumulator,benzyna 2,0 i bez oplat.[tel](po 16.00.) Serdecznie zapraszam..
hej,

"Northbrook Technology znow pojechal po mieso do Warszawy."
Kolejny nabor do NTNI, przestrzegam co innego obiecuja na rozmowie kwalifikacyjnej, a co innego okazuje sie na miejscu. ponoć w belfasie maja najgorsza oferte.
Obecnie chyba wiecej polakow odchodzi niz sa wstanie naganić
Jesli ktos koniecznie chce jechac do belfastu to agencja DiamondIT jest niezla, Progressive tez chyba dobry, poza tym jest w belfasicie IBM.

pozd
qeb
Witam czy ktos moze z szanownych forumowiczow sie orientuje kiedy jest w Belfascie polski konsul bowiem jest mi potrzebne zaswiadczenie o zamieszkaniu w Belf do polski.Dzieki a tak pozatym moze ktos chce fajeczki mam jeszce marlboro czerw i lighty i lm pozdrowionka [tel]
a ja myslalam ze juz dawno znalezli sie chętni :0
Witam . poszukuje osoby obeznanej z komputerami (sterowniki, siec itp) reinstalowalem system i mam problemy z ustawieniami) moj mail [email] , [gg] (wschodni Belfast). wdzieczny bede za odp. pozdrawiam. piotr
Konsul ma zlozyc swa wizyte w Belfascie na przelomie marca i kwietnia. źródło: patrz najnowszy nr GŁOSIKA.
chcialbym jeszcze wrocic na chwile do sprawy zachowania coniektorych naszych rodakow. standardem jest obecnie ze polacy chodza w grupach i jak idzie kilku a czasem kilkunastu (wiadomo lyse lby dresiki plecaczki) takich bucow powiedzmy po royal av. zachowuja sie naprawde ponizej nie da sie im wytlumaczyc ze w koncu NIE SA U SIEBIE POD BLOKIEM!! tylko sa tu goscmi ze wzgledu na moja prace mam kontakt z setkami jak nie tysiacami ludzi dziennie coniektorzy polacy zachowuja sie jakby nikt ich nie rozumial dziesiatki razy bylem swiadkiem jak jeden baran z drugim obgadywali wdzieki jakiejs dziewczyny tylko po to zeby uslyszec od niej polskie spierd..aj!! nie wiem dokladnie ilu jest polakow w belfascie ,ale na ulicy w sklepie czy wogole publicznym miejscu powinna obowiazywac jakas kultura . dobra wylalem zale ale to naprawde denerwuje kiedy stykam sie z tym nonstop

pozdrawiam tych wszystkich ktorzy jakos tam sobie powolutku radzom bez niepotrzebnego szpanu i halasu :P
radza* :))
odkupie karton polskich fajek najlepiej nie malboro ani nie LM ,kazde inne pisac na maila [email]
Hej braquemard masz niestety bardzo wiele racji niestety grupy ubrane w dresiki czuja sie w Belfaście jak u siebie na wsi :-( To oczywiście wpływa na ogólny obraz Polaka bo ich widać na każdym kroku a spokojnie żyjący i pracujący rodacy nie są tak widoczni bo po prostu są zajęci swoimi sprawami.

Ale nie martw sie jest bardzo dużo naprawde porządnych ludzi tylko ciężko sie na nich natknąć :-)

Pozdrawiam wszystkich
hej! Przyjezdza z Polski moj kolega i szukam dla niego jakiegos pokoiku do wynajecia. Jesli ktos jest w stanie mi pomoc prosze o kontakt [gg] lub tel.289[tel]
polskie marlboro light - 25 funtow za karton - wschodni belfast [tel]
Witam.Mam pytanko,czy ktos nie zna jakiejs dobrej i w miare taniej agencji,w ktorej mozna ubezpieczyc samochod??
Broker ubezpieczeniowy

DOUGLAS INSURANCE SERVICES
[tel]

Douglas House
397 Ormeau Road
Temat przeniesiony do archwium.
1171-1200 z 1604