Belfast- kto tam byl? 2

Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 1604
OK jedyna rzecza jaka moge Ci poradzic to kontakt z Belfast Gems - organizacja ktora pomoze Ci napisac profesjonalne CV w jezyku angielskim , pomoze znalesc oferty pracy , przygotuje cie na interview , lub zaproponuje kursy douczajace.
Ich pomoc jest bezplatna. Organizacja ta powstala z mysla o ludziech szukajacych pracy w Belfascie , ktorych pierwszym jezykiem nie jest jezyk angielski.
Ich adres to : 3rd Floor Fanum House
1[tel]Great Victoria Street
Belfast BT2 7AT
tel : [tel]
[email]
najlepiej zadzwonic i umowic sie na spotkanie.

Polecam te organizacje , sa bardzo pomocni i mysle ze postaraja sie pomoc.
Zycze powodzenia w szukaniu pracy.
Bator
Witaj Strzala,

gratuluje corki, widze ze czasu nie zmarnowales.
Witamy w klubie, TATO!
Bywam w Lisburn od czasu do czasu; musze powiedziec, ze calkiem przyjemne miasteczko (to taki troche standard, wiem ale co mam napisac?). Chetnie tam kiedys zajade jak zrobi sie troszeczke cieplej i naciagne cie na jakies piwo z cola.

Widze, ze Bator to konkretny gosc - chyle teraz czola. Takich ludzi nam trzeba! Jestem zdania, ze Dahoo odda dziewczyne w dobre rece (mryg ;-).
Z ta P.A.N.I. to swietny pomysl, kazdy na cos takiego tutaj czekal, obojetnie ile zaraz posypie sie glosow protestu (?) i jak bardzo jedni Polacy narzekaja na drugich; w tak duzym miescie z tak duza iloscia ludzi z kraju musi istniec organizacja, stowarzyszenie czy chociazby jakis inny (jak tu jakis mily kolega zauwazyl) tego rodzaju Twor - basta!

Pozdrawiam
pr
czesc mieszkamy z kolesiami w Belfascie juz ladnych pare miesiecy i jestesmy bardzo zadowoleni jest o niebo lepiej niz w Polsce. Na razie nie zamierzamy wracac do kraju zeby nie zostac okradzionym przez nasz kochany i prezny URZAD SKARBOWY. Pozdrawiamy wszystkich rodakow
Witam.
Prosze powiedzcie jak sie dzwoni z komorki.Moj maz kupił karte startową tam na miejscu,ale mowi ze moze tylko odbierać telefon ,a nie moze dzwonić .Co ma teraz zrobić ,jak to jest z tymi telefonami.Pracuje dopiero od wczoraj i angielskiego nie zna wogóle Ewa
Moze trzeba ja doladowac.....
Jesli tak bedzie musial isc do salonu(najlepiej tej sieci, w ktorej kupil karte) i poprosic o 'top- up voucher'(w wiekszosci sieci minimalna kwota to 10 £) , mozliwe, ze ma zablokowane polaczenia na komorke . Najlepszym rozwiazaniem jest wstukanie numeru [tel]i kiedy uzyska polaczenie (niezbyt prtzyjemny glos damski:)wpisanie numeru stacjonarnego poprzedzajav go 0048 i konczac #, wtedy minuta takiego polaczenia ( z karty O2) wynosi 2p, w przypadku Orange jest to cena standardowego polaczenia lokalnego(niestety nie orientuje sie jak jest z innymi sieciami)
Na pewno sobie poradzi:)
Pozdrawiam
P.A.N.I.
Mam tylko mala prozbe do ludzi ktorzy szukaja pomocy.
Stowarzyszenie nasze nie jest ani agencja rekrutacyjna, ani tez mieszkaniowa, nie zalatwiamy pracy i nie wynajmujemy mieszkania,mozemy podpowiedziec gdzie isc i jak przygotowac sie do szukania pracy , badz gdzie najlepiej zamieszkac i jak znalesc mieszkanie i pokoj.
Prozba moja taka , nie traktujcie nas jako organu ktory jest Matka badz Nianka, nie mamy tysiaca rak ktore moga byc wyciagane do wszystkich i prowadzac za raczke tych , ktorzy nie umieja badz maja problem z odnalezieniem sie.
Raz jeszcze powtarzam , informacje i pomoc dorazna , oczywiscie jesli ktos ma powazne problemy wtedy postaramy sie udzielic pomocy w miare naszych mozliwosci. Bede wdzieczny
Maciek
Monia Monia zapomnialas dodac ze magiczny nr do Polski taki tani jest tylko w weekendy , a wiec zeby nie stracic calej kasy na doladowanej karcie dzwonce tylko w weekendy do domow , zon rodzin , dziewczyn , chlopakow :)
Dzięki za informacje.
Czesc wszystkim. Mam pytanie. Jestem tutaj ponad rok i ponad rok przepracowalam. Gdzie i jak mam sie starac o rezydenta (chodzi mi o papier). Z gory dziekuje
zapytaj w kiosku ruchu na rogu donegal rd i sandy row :o)
Kasia musisz wypełnić formularz EEA1 dostepny na stronie www.PolacywBelfascie.republika.pl i jako załączniki przsłać foto ID, dwa zdjęcia, kartę rejestracyjną WRS, certyfikaty, które otrzymałaś,pisma od pracodwcow i payslipy za 12 m-cy do tylu. Musisz pracować w UK conajmniej dwanaście miesięcy bez przerwy dłuższej niż 30 dni. nic sie za to nie placi ale troche mozesz poczekac na zwrot dokumentow. w tym czasie tez nie mozesz opuszczac UK przynajmniej tak wymagaja ale nie wiem czy sa w stanie to sprawdzic jesli sobie polecisz do domu. Proponuje ci zlozyc tez wniosek do Ravenue o rezydenta podatkowego
Oto 3 numery z ktorych mozna dzwonic z Angli do Polski wsieci O2
nr1-[tel]w sluchawce slychac glos spikera ktory mowi ze polaczenie jest za 2 pi za minute przez sobote i niedziele do godz 00 wiec dalej wybieramy numer 0048 numer kierunkowy naszego miasta np:(16) i numer domowy np 6701111 i wciskamy # telefon wykonuje polaczenie

nr2-[tel]spiker mowi ze mozemy dzwonic od poniedzialku do piatku do godz 00 za 5 pi za minute ta sama procedura jak wyzej

nr3-[tel]numer kierunkowy miasta do ktorego dzwonimy i numer domowy

2 PIERWSZE SA TO NUMERY Z KTORYCH MOZNA DZWONIC Z KARTY O2 NA NUMERY STACJONARNE NATOMIAST 3 NUMER JEST TO NUMER Z KTOREGO DZWONIMY Z BUDKI TELEFONICZNEJ O KAZDEJ PORZE KOSZT ROZMOWY ZALEZY OD CZASU TRWANIA POLACZENIA -MIN TO OKOLO 5 PI
Z tym rezydentem to jest prawde mowiac roznie, jestes nim (w wersji extraordinary) od momentu przyjazdu, pelne prawa dostajesz po roku od oplacenia home office( czyli zasilki itd).Zalezy do czego potzrebny Ci ten tytul - jesli chcesz poprzec kwestionarium o zasilek zglaszasz sie do biura Home officu, oni wystawiaja Ci papier (przynajmniej taka informacje podaja w job centre i na stronkach internetowych), jesli chodzi zas o scislego rezydenta podatkowego - stajesz sie nim po pol roku od rozpoczecia placenia skladek. Na potwierdzenie tego bez problemu dostaniesz papier (ale dopiero po rozliczeniu podatkowym z zeszlego roku - czyli po dostarczeniu przez pracodawce P60)
Pozdrawiam
Monika
Male pytanko Probowales moze zalatwic certyfikat rezydenta podatkowego w urzedzie w Belfascie? Jezeli tak to w ktorym? Jak ja bylam pol roku temu to nie wiedzieli nawet co to takiego jest. Odeslali mnie do urzedu w Walii :0. Sprawa jest caly czas w toku. Nie wydaje mi sie zeby uzyskanie statusu rezydenta podatkowego bylo takie proste. Oni wszystko dokladnie sprawdzaja i wcale tak latwo nie rozdaja wszystkim statusu rezydenta. Owszem jak tu pracujesz to musisz placic tutaj podatki i to ci potwierdza na pismie ale to wcale nie znaczy ze dostaniesz certyfikat rezydenta. Jezeli ja dobrze rozumiem to wszystkich interesuje otrzymanie certyfikatu rezydenta oznaczajacego ze musisz sie w UK rozliczac ze wszystkich dochodow nawet zagranicznych czyli mieszkasz tu na stale (tzw. domicile) i musisz IR przekonac ze tak jest zanim zostaniesz rezydentem podatkowym UK. Jezeli jestem w bledzie to prosze o sprostowanie. Najlepiej od osoby ktora otrzymala juz taki certyfikat. Z gory dziekuje za pomoc.
Witam! pilnie potrzebuje info; od tygodnia nap*** mnie zab, lykam przeciwbolowe ale to nic nie daje, za mocno sie skruszyl i nadaje sie juz tylko do usuniecia. MOJE PYTANIE - gdzie w Belfascie najtaniej moge go usunac???? Podobno usuwaja za darmo, tylko GDZIE? slyszalem ze w Queens School of Dentistry, czy moze w szpitalu (Belfast City H.?)??? Bardzo prosze o odpowiedz, moze ktos z was rwal juz tu zeba i wie co i jak. Od 2ch tyg jestem unemployed :( wiec baardzo zalezy mi zeby ten zabieg byl darmowy,ew. mozliwie najtanszy. HELP! painkillers przestaja dzialac ....... :(:( rnKonrad, mieszkam przy Botanic Avenue, nr kom do mnie: [tel]rnz gory wielkie dzieki za odp. Odwdziecze sie po 100kroc jak tylko przestanie mnie bolec :)pozdr
OK jesli chodzi o dolegliwosc twoja.Zdaniem moim powinienes udac sie szybko do City Hospital i tam poprosic o usuniecie kla :) zabieg ten jest darmowy , ale wszystko zalezy od grymasu bolu na twojej twarzy !Jesli chodzi o Universytet, jest to dobra opcja ,takze darmowa ale pamietaj ze jesli zgodzisz sie byc krolikiem doswiadczalnym , mozesz trafic na studenta , ktorego na stomatologie wyslali rodzice, bo mieli takie aspiracje(osobiscie na miejscu takiego studenta wyzywalbym sie na wszystkich do konca zycia) wiec musisz sie sam zdecydowac. Wersja i obcja mniej bolesna jest wizyta w szpitalu. Trzeba tam poczekac troche na swoja kolej ale ostry dyzor powinien zalatwic sprawe. Postaram sie zdobyc sdla ciebie wykaz wszystkich praktyk dentystycznych w Belfascie jesli tylko podasz mi swojego maila.Juz niedlugo te informacje dostepne beda na www.polskibelfast.pl
Peace
Bator
[email]
Czesc. Wracajac do tematu rezydenta podatkowego. Nalezy wypelnic P86, dobrze nie pamietam ale wydaje mi sie ze taki formularz juz wypelnialam jak tu przylecialam (w agencji pracy). Wiec co teraz mam zrobic? Potrzebny mi "papier" dla POLSKIEGO urzedu. Pozdrawiam
Ja 15 Czerwca lece do Belfastu :) Mój chłopak juz tam siedzi kilka Miesiecy Mam nadzieje ze sie nie zawiode :) Narazie jade tylko w celach turystycznych nio i oczywiscie po to zeby zobaczyc sie z Chłopakiem...ale w lutym zamierzam juz wyjechac na stałe :) Troszke sie boje ale mam nadzieje ze razem z Moim szczesciem jakos sie tam odnajde :) Pozdrawiam Serdecznie :)
Pomagam swojemu landlordowi, ktory chce wynajac domu na 26 Ava Street za 450 funtow. Bardzo blisko do centrum . Dzielnica spokojna bez zadnych problemow.W domu sa dwie podwojne sypialnie plus jeden jednoosobowy. Dom jest w dobrym stanie. Landlord nie robi zadnych problemow z iloscia osob w domu. Dom z calym wyposarzeniem (miedzy innymi nowa lodowka)rnDo wynajecia od 1 maja .rnNumer kontaktowy [tel]rnAlbo na mojego maila [email]
Sprzedam telewizor w bardzo dobrym stanie 21 cali z pilotem, srebrny, firmy Sanyo za 40 funtow. Mam do sprzedania rowniez odtwarzac dvd nowy , nieniszczony, z pudelkiem i gwarancja ,firmy Mustek za 25 funtow.
A jednak takie mało istotne, co dla niektórych, informacje jak o dentystach też są tu potrzebne.rnA ktoś tu sie burzył, zeby nic na ten temat nie pisać. Dopóki ząbek czy nózka nie zaboli to ten temat jest ignorowany.rnrnMój mąż miał tu rwany ząb, też go bolał. Poszedł na Emergency w City Hospital, zapisał się w kolejkę, poczekał z 2 godzinki i fachowo my wyrwali chorego zęba. Leć poprostu do szpitala, powiedz jaki masz problem i oni cie skierują na Emergency. Usługa jest darmowa i fachowa, nawet mój mąż , który boi sie dentysty był zadowolony, że tak dobrze sie nim zajęli.
Czesc kasikkkkka (gość),

co niektorzy miejscowi urzednicy nie maja niekiedy pojecia o "jakichstam certyfikatach" i mowiac szczerze, wcale bym im tym nie zaprzatal glowy - na Twoim miejscu (jezeli juz chcesz cos w tym kierunku robic) postepowalbym w nastepujacy sposob:

1) sciagnalbym P86 ze strony:

http://tinyurl.com/odsvz

2) wypelnil;
3) wyslal proszac dodatkowo o pisemne potwierdzenie (Certificate of Tax Residency).

Sposob jest juz sprawdzony i dziala, spojz sama:

http://tinyurl.com/oj3w4

Cytuje:

"Pytanie:
Czyli po przeczytaniu tego co tu piszecie aby dostac certyfikat rezydencji podatkowej wystarczy wypelnic dokument p-86 i w rubryce additonal informance napisac, ze zwracam sie z porsba o wystawienie mi takiego certyfikatu?

Odpowiedz:
jakies 3 tyg temu wyslalam P86 do IR z prosba o pisemne potwierdzenie mojej rezydencji podatkowej.
dzis dostalam ww pisemko"

Jezeli wysylalas juz P86, powinnas otrzymac od nich odpowiedz i masz numer referencyjny (Tax reference, NIN), skontaktuj sie z HMRC (Inland Revenue) telefonicznie, wysylajac mail lub list i popros ich o przyslanie tego certyfikatu. Jak skontaktowac sie z tym urzedem? Spojz tutaj:

http://tinyurl.com/klovz

Na koniec jeszcze linki do przydatnych informacji, ktore zapewne juz masz - byc moze przydadza sie one kiedys innym:

http://tinyurl.com/gbmzf
http://tinyurl.com/ogbp6
... ... ...

"NIEZBĘDNE DANE W CERTYFIKACIE REZYDENCJI

Jakie dane musi zawierać certyfikat rezydencji i jaki organ w Wielkiej Brytanii go wystawia, aby został uznany przez polskie władze podatkowe? Ile się czeka na taki certyfikat? Czy warto starać się o niego teraz?
Tak

Certyfikat rezydencji warto mieć, jeżeli zamierza się nadal pracować za granicą. Jest to zaświadczenie wydawane przez organ administracji podatkowej właściwy dla odbiorcy należności. Z jego treści musi jednoznacznie wynikać miejsce zamieszkania lub siedziba podatnika. Musi być też wskazany organ podatkowy, przez który certyfikat został wydany. Trzeba pamiętać, że tylko oryginał certyfikatu aktualny na dzień wypłaty daje uprawnienie do zastosowania opodatkowania wynikającego z umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania lub zwolnienia z podatku. Certyfikaty rezydencji wydaje właściwy organ administracji podatkowej, którym w Wielkiej Brytanii jest Income Revenue Office. Okres oczekiwania na wydanie certyfikatu wynosi ok. trzech miesięcy. Posiadanie certyfikatu brytyjskiego nie przesądza jednak jednoznacznie o tym, że w Polsce nie podlegamy już obowiązkowi podatkowemu. Niewątpliwie jednak jest to dokument pomocny do uzasadnienia tej tezy przed polskim urzędem skarbowym."

http://tinyurl.com/efmeh
... ... ...

"Płatnik, aby pobrać zryczałtowany podatek w wysokości przewidzianej umową o unikaniu podwójnego opodatkowania, powinien uzyskać od podatnika zaświadczenie o jego miejscu zamieszkania lub siedzibie za granicą dla celów podatkowych. tzw. certyfikat rezydencji.Certyfikat jest dokumentem wydanym przez właściwy organ administracji podatkowej państwa rezydencji podatnika. Certyfikat musi zaświadczać o tym, iż podatnik w nim wymieniony ma w rozumieniu postanowień umów o unikaniu podwójnego opodatkowania miejsce zamieszkania lub siedzibę w państwie, które wystawiło dokument. W związku z tym dane zawarte w certyfikacie muszą być wystarczające dla jednoznacznej identyfikacji podatnika (pełna nazwa podatnika, dokładny adres, NIP), muszą poświadczać miejsce rezydencji ( wyraźne określenie kraju rezydencji podatnika, poświadczenie przez właściwy organ podatkowy tego kraju) oraz muszą być wystarczające dla określenia okresu rezydencji(np. data wystawienia certyfikatu)."

http://tinyurl.com/hzqh4
Urzedy w W.B. i w Polsce maja jedna ceche wazna ceche , ktra je rozni, tu nie musimy stac w kolejkach , prosic urzednika o pomoc i liczyc na jego dobry dzien , gdyz w innym wypadku mozemy stracic szanse na zalatwienie naszej sprawy pozytywnie.

Nie trzeba chodzic zamartwiac sie i rozmyslac co i jak i gdzie zalatwiac. Wystarczy osc do Tax Office , poprosic o list , ktory urzednik musi ci wystawic w chwili , w ktorej oddalas , badz twoj pracodawca dostarczyl p60 do Tax office. Jest to rownoznaczne z tym , ze rozliczylas sie z podatku w Irlandii Polnocnej. Co teraz . wystarczy poprosic czlowieka z tax office o list ktory jest potwierdzeniem tego , ze sprawy podatkowe miedzy toba a irlandia polnocna zostaly juz zalatwione.
NAstepnie , juz niestety na koszt wlasny , trzeba kupic znaczek , wsadzic list do koperty i wyslac do Polski , najlepiej do warszawy na ulice Swietokrzyska.Najlepiej zrobic to listem poleconym ,wtedy bedziesz miala dokument , ze takowy list wyslalas (radze sie zabezpieczyc na wypadek zaginiecia twojego listu w archiwach polskiego urzedu skarbowego)zrob sobie takze kopie takiego listu , przypnij potwierdzenie z poczty i schowaj bezpiecznie na wypadek , gdybys musiala sie kiedys okazac tym dokumentem.
Problemu nie ma zadnego z otrzymaniem takowego pisma z Tax Office.
Jesli masz problemy z jezykiem angielkim zawsze mozesz poprosic o polskiego tlumacza, ktory telefonicznie postara sie wyjasnic osobie z tax officu o co chodzi. USLUGA TA JEST BEZPLATNA !!!!!! WSZYSTKIE SPOTKANIA W TAX OFFICE I JOB & BENEFIT SA POD NADZOREM TLUMACZY , WYSTARCZY TYLKO POPROSIC , NIE TRZEBA NIC ZA TO PLACIC!!!!!!!!!!
Mam nadzieje ze bez problemow i przeszkod zalatwisz potrzebny Ci dokument.

peace
Bator
Co do certyfikatu , jest do dobry pomysl , lecz wymyslony przez urzednikow polskich , zeby utrudnic ludziom zycie i wyludzic od nich pieniazki za podatki!
p86 ktory wypelnic mozna w kazdejchwili w Tax Officie jest rownoznaczny z dobrowolnym wyborem miejsca placenia podatkow. W tym wypadku U.K.
Wypelnienie tego pitu jest takze wymagane , jesli osoba bedzie starala sie o pismo potwierdzajace rozliczenie sie z podatkow z roku poprzedniego.
Jesli chodzi o termin terydenta podatkowego , to jest nim kazda osoba ktora przebywa i placi podatki poza krajem ojczystym dluzej niz 6 miesiecy. w tym wypadku po 6 miesiacach pracy i przebywania w U.K. stajemy sie automatycznie rezydentami podatkowymi. przed 6 miesiacem pobytu zeby otrzymac taki status trzeba wypelnic p86.
jesli chodzi o interpretacje prawa podatkowego w polsce to jest ono dokladnie z lat 70 , wiec nie bierze pod uwage, sytuacji i zmian jakie zaszly dla obywateli RP po 1 maja 2004. Jest to wielki problem dla panstwa polskiego i od nas tylko zalezy jak szybko sie z tym uporaja.Jesli sami nie bedziemy walczyc o nasze prawa , tylko poddamy sie obowiazujacemu (staremu prawu ) to opozni to ustanowienie ,nowego i mam nadzieje korzystnego dla nas , prawa podatkowego w Polsce.
czesc kasia, nie mozna sie do ciebie dodzwonic jestem mocno zainteresowany tym domkiem tylko potrzebuje blizszych informacji [gg] ,tel[tel],pozdrawiam i prosze o kontakt
witam szukamy z kolezanka pokoju lub mieszkania w newtownabbey. jesli ktos posiada informacje na ten temat prosze o kontakt- moj mail [email]
hej madzia jak tam znalazlyscie prace, widze ze szukasz miezkania niestety nie moge ci pomoc powodzenia
Witam wszsystkich
ho ho forum widze sie powoli rozkreca coraz wiecej sie dzieje
co do stowarzyszenia reprezentowanego przez pana Batora to mysle ze jest to bardzo dobra inicjatywa chetnie wpadne do siedziby dowiedziec sie czegos wiecej nareszcie komos sie cos naprawde chce zrobic i chwala im za to pozdrowionka Artur
wielkie dzieki dla Batora i Kolezankizpolski. Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 1604