fabryka suszarek bebn. (halifax)pracowal tam ktos?

Temat przeniesiony do archwium.
541-570 z 575
Terry ciesze się ze cie ruszyłem Anglia to mi tam nie dziwna,od Yorku do Aberdeen,jakoś tak się poukładało, chyba mam zadawniony sentyment do tego kraju,cieszy mnie jak ktoś się na czymś zna jak to piszesz,podatki to jedno,obsesyjne ględzenie o ich zwrocie to drugie, ale reagować na taką propozycje i brać to poważnie to trzeba być bez wyobraźni,Chyba nie całkiem mnie zrozumiałaś, chodziło mi o to, że miesiąc trzeba żyć za nie wiem co a jeżeli mieszkasz w UK to znasz realia, a przy 5,9 Gros to wesołego ALLELUJA
O cholera chyba nie jesteś Polakiem umiesz liczyć,Angielska nauka chyba w New Grandcham Park nie poszła w LAS CHWAŁA CI ZA TO, papiery dostałem bo chciałem zobaczyć co to za G.. ale spotkanie w tym samym terminie olałem niestety nie mogę wpisać się do tego klubu bez żalu
Witam. Byłem na rozmowie w czwartek 2 lipca. Dziś jest już poniedziałek a ja nadal nie dostałem żadnej wiadomości z Crosslee. Niby test wyszedł, rozmowa też, wszystko było oki a tu nic... Czy ludzie z Crosslee kontaktowali się już z wami?
>>>Angielska nauka chyba w New Grandcham Park nie poszła w LAS CHWAŁA CI ZA TO,
To jest chyba jakis nowy zart, ktorego nie rozumiem.
Na 3 miesiace calkowicie nie oplaca sie tu przyjezdzac, po pierwsze malo sie zarobi, malo sie zaostrzedzi, a praca placi minimalne krajowe.
"...nie rozumiem tego, podatek jest brany kazdego miesiaca, tak, ze nie rozumiem pojecia o jakims zwrocie."

terri - wlaśnie dlatego,ze podatek jest pobierany co miesiac to w rocznym rozliczeniu jest oddawany - oczywiscie jezeli Twoje zarobki (kwiecien - kwiecien) nie przekrocza 6475£, - a w tym wypadku (czyli wyjazd na 3 mie.) na pewno nie przekroczą.

Faktycznie, jezeli zwiekszymy miesięczną pensje o kwote wolna od podatku to proporcje zarobku troche sie zmienią tzn. wicej przywieziemy od razu (ok. 940£
), ale w końcowym rozliczeniu nic się nie zmienia. Wiecej niz 1290£
z tego kontraktu nie da sie wyciągnać - no i trzeba cierpliwie czekac przynajmniej do czerwca/lipca na resztę kasy...
Nie wierzę, że dalej chcesz tam jechać ???? Teraz sam zgodzę się z kolegą "Ogończyk" (pozdrawiam Cię, już na początku nie pozwoliłeś, żebym się ogłupił, pojechałem na to spotkanie czujny jak lis), że sami dajemy się cackać, aż miło :) Jak przyjdzie mój kontrakt, chętnie Ci go oddam za przysłowiową Warkę Strong :) A jak chcesz pracować za 1600 złotych to zapraszam, tyle płacą Wietnamce w gorzowskim TPV (produkcja monitorów, na pewno lżej niż w Crosslee) - dwa-trzy razy weźmiesz nadgodziny, to akurat na kawalerkę do wynajęcia nazbierasz.... Po co jechać do UK ????

Ja wracam do Islandii do huty aluminium, pełny automat, zero manufaktury - więcej się człowiek wynudzi niż napracuje - ale może dlatego, że mam sporo uprawnień, i już tam pracowałem, itp...

Ale nawet gdybym nie miał - w życiu bym do Crosslee nie pojechał - może jak kiedyś po 5 dniowej rekrutacji będą mieli zero chętnych to się zastanowią...

W głupiej Holandii na jeszcze głupszej robocie na magazynie ma się 800 euro po kosztach....

Pozdrawiam,

D.
No i stało sie przysłali mi kontrakt, po tym pięknym tygodniu gdzie miałem 3 rozmowy o prace i lipa :(, zaczynam znowu się zastanawiać nad wyjazdem choć dobrze wiem że to niewolnictwo w czystej postaci :(
hm, slyszalem od Anny, ze mieszkania beda kosztowaly 110 a nie 220 funtow miesiecznie, czy tez macie takie inforamcje?

cos czarno to wszystko widzicie. Jaka jest kwota wolna od podatku w UK? Czy aby napenwo beda zabierac podatek w pierwszym roku pracy w UK? bo mi w Irlandii nie zabierali nic( z wyjatkiem PRSI-ubez. zdrowot), dopiero od drugiego roku.

co to przejazdow, to z tego co zrozumialem jezdzi sie miejsckim przewoznikiem, a nie autobusem nalezacym do fabryki, wiec oni nie miaja wplywu na ten koszt.

moze ktos jednak przedstawi chlodną kalkulację kosztow i przychodzow
pozdr
nie jestem pewny ale chyba pierwsze 90 funtow a dopiero to co powyzej to sie placi podatek. ale jak wspomnialem nie jestm pewny na 100 procent. jak pamietam jak ktos zarabial mniej niz 90 to nie placil podatkow
labio i jurny franek
Ja wszystko o podatkach napisalam wyzej, nie bede sie powtarzac.
Tylko jak jedziecier to uwazajcie w ktorym miesiacu pojedziecie. To ma duzy wplyw na podatki.
jasne, od miejsca pobytu, pieprzysz jak potluczony.
masz racje nie powtarzaj sie, bo nic nie wnosisz madrego do dyskusji
nie wiem tez skad wytrzasneliscie codzienny dojazd 18 funtow, wedlug tego co zapisalem dzienny kosztuje ponad 5 funtow, a tygodniiowy okolo 18, chyba ze to dotyczylo czego innego
>>>jasne, od miejsca pobytu, pieprzysz jak potluczony. masz racje nie powtarzaj sie, bo nic nie wnosisz madrego do dyskusji
...kochanie, jak to do mnie, to pisz wyraznie o co Ci chodzi. Jedno co wiem, ze teraz absolutnie nie oplaca sie przyjezdzac do Anglii na prace, ktora moze bedzie trwala 3 miesiace (jak nawet tyle). No ale, WY wiecie lepiej.
...A co do potakow, to uwierz mi, znam sie na tym lepiej jak Ty.
kto sie jednak wybiera ?
xxx7312 od kiedy w islandii jest euro? zarabiasz w islandii w euro? :)
W Islandii oczywiście nie ma euro, ale gdybym napisał swoje wynagrodzenie w ISK (koronach islandzkich) to ktoś by coś z tego zrozumiał ??? Poza tym ja zwyczajowo od razu po wypłacie zamieniam ISK na euro i wysyłam je do Polski... Nie ma co pieniędzy w koronach trzymać, trochę niepewna waluta ostatnio :)
wiecie moze jak to jest z podatkiem w Polsce, gdy sie pracowala w jednym roku i w Polsce i w UK? weim ze jest 30 diet i cos tam jeszcze
witam ponownie
czy ktos w ogole jedzie do tej pracy ?
nikt nic nie pisze :)
Jadę 13-go z mieszanymi uczuciami.
slobo daj gg jak masz to pogadamy?
wyslali mi emailem kontrakt z mapa, ale mapa nie chce sie otworzyc, wiesz dokladnie z ktorego miejsca na dworcu zachodnim bedzie ten autobus?
ile kasy bierzesz?
ja jestem z Lublina, a ty skad? :)
pozdro
Nie mam gg.Kontrakt dostałem pocztą w 2 egzemplarzach razem z mapką.Zachodni nie jest duży i autobus na pewno będzie rozpoznawalny.Na wielki zarobek przy tych stawkach i kosztach nie ma co liczyć.Akurat nie mam roboty to jadę.Zawsze jakieś nowe doświadczenie i dobrze będzie wyglądało w CV.Byłem już na króto 2 razy w Anglii latem 2007 i 2008.Oba wyjazdy w ciemno - Trowbridge i Peterborough. Robotę miałem na 2-3 dzień.Przy tym kryzysie nie ryzykowałem więc mimo wielu negatywnych opinii jednak wolę jechać na gotowe.Lepiej zawsze wziąć więcej kasy niż mniej.Myślę że dobrze by mieć 450- 500£. Pozdrawiam
cholera, dziwne mi przyslali emailem,
kurcze, nie wiesz czy tam w ogole jakies garnki beda? :D bierzesz cos do gotowania?

masz na swojej mapce nazwe ulicy?
W domach w których mieszkałem były lepsze lub gorsze gary i sztućce na wyposazeniu. Pewnie to nie reguła. Biorę swoję sztućce,kubek i talerz.Jak coś mi bedzie potrzebne to kupię na miejscu.Nie wiem o jaka ulice Ci chodzi.Kontrakt miałem już 7-go ale na autobus wpłaciłem dopiero 27-go.Czekam na potwierdzenie.
kurcze, bo mowie ci ja dostalem kontakt emailem :D i mapka tam załączona nie dziala. W kontrakcie tylko mam ze autobus jest z dworca zachodneigo i wplacic 430zł. Chodzi mi o dokladniejsze dane tego autobusu

nie wiesz co z referencjami? czy faktycznie trzeba je miec? czy muszą byc one po angielsku?
masz moze email do Anny, tej polki? bo pisałem na email : [email] i nie odpowiedziala ?
pozdr.
Nie panikuj.Będziesz o czasie to autobus się znajdzie.W kontrakcie było 438 i tyle przelałem.Nie wien dlaczegio ty 430?
tez mam 438.

bierzesz jakies referencje?

patrze ten halifax, tam nie ma zadnych lotnisk chyba, ciezko bedzie wrocic .

nie panikuje, 1,5 roku w eire przesiedzialem. Ale lubie miec wszystko dopiete na ostatni guzik i nie byc niczym zaskoczonym.

ja osobiscie jestem optymista i licze ze dzieki extremalnemu surrival uda mi sie przywiez z 14[tel]funtow, hehe :) wezme sporo zarcia.
Mam referencje od ostatniego pracodawcy po polsku i angielsku.Jego dane wpisałem do do formularza aplikacyjnego i skoro przysłali kontrakt to znaczy że to im wystarczy.Myślę że i tak nikt tego nie sprawdza.
Z tymi referencjami to już przesadziliście! Referencji do obozu pracy mieć nie trzeba, tym bardziej po fakcie!:) Przecież skoro dostaliście papiery to znaczy, że jesteście już przyjęci! Całe Crosslee to kpina i wyzysk Polaków! Szkoda trochę, że wydaliście już kasę na autobus, no ale jeszcze się zastanówcie. lepiej stracić 438 zł niż dużo więcej, jadąc tam + zdrowie! Ja nie wiem, czy Wy przeczytaliście całe to forum - powyżej "ogonczyk" podał dokładną kalkulację. I tak jest rzeczywiście - oczywiście mówimy o skromnym życiu w Halifax! Skąd wziąłeś 1400 funtów, które przywieziesz? Przecież 800 trzeba wydać na pierwszy miesiąc, wyjazd, mieszkanie itd., a przez kolejne 2 miesiące zarobisz ledwo 1400 funtów, które akurat starczą Ci na życie... Chyba że Ty mówisz o jakiejś innej pracy - nie w Crosslee? Z tym podatkiem to oczywiście tak, ale dopiero w przyszłym roku - to byłoby fajnie, może starczy na leki na styrany pracą kręgosłup... Ale robią z nas wariatów! Ja się nawet, podczas rozmowy w Warsaw, zgodziłam! Chyba byłam w jakimś amoku! Ale test ze śrubkami był fajny! Wpiszę sobie go w cv:) Pozdrowienia dla wszystkich! I nie dajcie się nabrać!
ludzie o czym wy piszecie, do wkrecania srubek nie sa potrzebne zadne referencje - wystarczy dwie rece i pol mozgu...

lobio - jak zobaczysz autobus na dworcu, a przed nim stado jeleni - to napewno to bedzie ten :-))))

i przelicz jeszcze raz - 1500 to przywieziesz ale PLN (miesiecznie)- i to pod warunkiem, ze funt bedzie powyzej 5zl - na co sie nie zanosi, bo juz teraz obsunal sie na 4,8 a do grudnia bedzie pewnie po 4,5 - wiec zarobek pomniejsz o 10%

sorry guys, tak mnie jakos naszlo...
maro! Jaka ja jestem szczęśliwa jak czytam takie opinie jak Twoja! REFERENCJE!:)Ludzie, trochę zdrowego rozsądku i dobry kalkulator, cała reszta jest czarno na białym napisana w umowie!
Temat przeniesiony do archwium.
541-570 z 575

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa