FCE sesja lato 2010

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 264
poprzednia |
Cześć! Czy ktoś z was zdaje FCE w sesji letniej? Znacie już terminy egzaminu ustnego i pisemnego? Czy koniecznie trzeba przeczytać te 2 lektury na writing, czy obejdzie się bez?
No i jeszcze jedno pytanko tak z ciekawości - ile macie lat podchodząc do tego egzaminu?
terminy już są ; ) 12 czerwiec. ja pisze w Gdańsku, ktoś jeszcze? ; > myślę że obejdzie sie bez tych lektur, ja przynajmniej nie czytam. a lat mam 17 (;
Ja też piszę w Gdańsku 12.06 (dopiero godzinę temu dostałam od nich emaila) Kiedy masz speaking? - ja 4.06 :)
HA! ja tez ;D jakoś na 19:14 mam
Ja mam speaking o 17.22 xd, szkoda, bo byłoby mi raźniej wiedząc, że jest ktoś, kogo znam chociażby z kilku wiadomości przez internet...hehe ;) Jakby coś to moje [gg] ;)
Hej, ja niedawno skończyłam 18 lat i będę zdawać FCE pisemnie 12 czerwca, ale daty ustnej części jeszcze niestety nie znam :(
Aaaa a lektur czytać nie trzeba jakby co :)
Cześć!! Mam osiemnaście lat i też chciałabym zdawać FCE :) Czy moglibyście mi powiedzieć jak się przygotowywaliście do tych testów?? Czy chodziliście na jakieś dodatkowa lekcje angielskiego pozaszkolne?? Bo ja niestety mam opanowaną wiedzę szkolną, nie chodziłam na żadne dodatkowe zajęcia :( i ile kosztowało Was to przygotowanie i sam egzamin? Proszę o szczere odpowiedzi i z góry dziękuję!! ;*
Z samej wiedzy szkolnej to możesz mieć problem, chyba, że jesteś wybitnie zdolna. Do testów FCE przydatna też jest umiejętność robienia zadań, które czasami nie są do końca takie jednoznaczne i nieco różnią się od tych typowo szkolnych. Ja przygotowywałam się pod kątem FCE na prywatnym kursie od września do maja, gdzie przerobiliśmy (wg mnie bardzo dobra książka pod względem leksykalnym i gramatycznym) FCE Result oraz połowę FCE Language Practice.
A co do kosztów to chodząc 2x w tyg po 2h zegarowe na kurs pod kątem FCE wydałam coś ok. 1200zł a samo podejście do egzaminu kosztuje 495zł.
w wakacje będę skończę 16 lat . fce zdaję w sesji letniej w katowicach - speaking - 6.6. godzina 15.06 , reszta 12.6
Ja zdaję w Warszawie ustny 30.05 o 10:04, ktoś zdaje w Warszawie tego dnia co ja??
ja zdaje FCE 12 i 13 w Zielonej Górze. Jestem rocznik '92.

apropos tych lekur to troche sie obawiam bo nie wiem czy bedzie mozna sobie wybrac co pisac na writtingu czy bedzie jedno obowiazkowe z lektur...

jest malo czasu i troche mnie to martwi ale moze znajde na necie jakiegos PDF
Spokojnie, lektur nie trzeba czytać w pierwszej części writingu jest najczęściej do napisania list a w drugiej części masz do wyboru list, opowiadania, recenzję czasem, i jak chcesz możesz wybrać punkt który dotyczy lektury. :) Boję sie trochę 30.05. Jak ktoś zdaje w Warszawie o 10:04 to niech da znać będzie raźniej ;p
a moze sie wypowie ktos kto ma juz speaking za soba???
Ja miałam speaking 29.06 w Krakowie. Na poczatku sie stresowalam ale potem mi przeszlo i jestem nawet zadowolona, bo wlasciwie to najbardziej sie balam speakingu. Egzamin trwa chyba 15 min a ja mialam wrazenie jakby to bylo 5 min takze streszczajcie sie zwlaszcza przy opisywaniu obrazkow. Wszystkim ktorzy jeszcze nie zdawali zycze powodzenia.
Witam. Czy jest ktos juz moze po pisemnej czesci egzaminu? Jakie mieliscie tematy do writingu? Z gory dziekuje za info i wszystkim zycze powodzenia :)
pisemna bedzie dopiero 12 czerwca
ja jestem podłamana, w ogóle spać nie mogę po nocach. Byłam bardzo dobrze przygotowana, na zajęciach odpowiadałam podobno na "A", a na egzaminie tak się zestresowałam, że robiłam takie komiczne błędy, że głowa mała.. Np. na pytanie co lubię w życiu w moim mieście powiedziałam blablabla i "there is no people" Po prostu śmieszne. Nie do końca omówiliśmy też z moim partnerem obrazki, ale to chyba jego wina bo na początku zaczął gadać o wszystkich na raz i zmarnował nam czas. No i na temat moich mam wrażenie, że nie odpowiadałam dobrze.. Modle się teraz tylko o C.. :-(
Uff... już po speakingu. Ogólnie jestem z siebie zadowolona. Wszystko trwało jakieś 10 min, a pytania głównie o mnie i moje zainteresowania. Miałam jedno pytanie "czy będąc w trudnej sytuacji wolisz zwrócić się o pomoc do kogoś znajomego czy wolisz kogoś obcego?". Obrazki były o formach spędzania wakacji a wspólnie z partnerem omawialiśmy, które z podanych sytuacji wymagają największej pomocy innych osób. Powodzenia dla wszystkich zdających!
Witam:) Widze ze malo kto dzieli sie tym co mial na speakingu a szkoda.Przeciez zawsze ktos moze z tego skorzystac.
Ja jestem juz po speakingu. Myslalam ze obejdzie sie bez stresu,niestety stres jest.Egzamin byl ok, nie ma sie co stresowac w sumie bo ludzie w komisji sa bardzo mili i usmiechnieci.Egzamin trwa bardzo krotko.
W pierwszej czesci byly pytania: gdzie mieszkasz,co lubisz w swoim miescie,jaki miesiac jest twoim ulubionym,czy lubisz gotowac. Jak sobie przypomne pozostale pytanka to dopisze.w drugiej czesci ja mialam obrazki przedstawiajace ludzi w pociagach,pierwszy pociag,tlum ludzi, w drugim byl jeden gosc robiacy cos na laptopie.i powiedziec jak sie czuja ci ludzie. Partner mial dwa widoki,jeden z samolotu chyba widok na drapacze chmur i zatoczke jakas, a drugi obrazek pokazywal kilku turystow nad jakims stawem.i pytanie bylo cos z sightseeing, enjoying the view. I pytania w tej czesci,czy lubisz jezdzic pociagiem i dlaczego,i czy lubisz zwiedzac.
W 3 czesci mielismy obrazki przedstawiajace rzeczy kupowane online i mielismy powiedziec o wadach i zaletach tych rzeczy i wybrac 2 rzeczy ktorych ludzie nie powinni kupowac przez internet.( ubrania,jedzenie,samochody,sprzet elektroniczny, meble, ksiazki). I w czwartej czesci byly rozne pytanka dotyczace np reklamy( czy przez reklame kupujemy rzeczy ktorych tak naprawde nie potrzebujemy), czy uwazam ze w przyszlosci ludzie beda czesciej robic zakupy online, cZy mlodziez czesto kupuje podobne rzeczy do swoich rowiesnikow.
Tyle pamietam,jesli cos sobie przypomne to dopisze.
Jak macie jakies pytanka to piszcie.
Powodzenia
Czyli generalnie, pytania do speakingu i obrazki sie powtarzają..(?) ;)
Ja mam speaking 14.06 i wlasnie tą cześcią najbardziej się stresuję... :0
Powodzenia wszystkim jutro! ;)
Pewnie się powtarzają, bo przecież jest masa zdających w różnych miastach; na pewno nie mają tylu różnych zestawów dla każdego.
Co do speakingu, nie ma się czym stresować (wiem łatwo mówić, jak się jest po, chociaż jak sama stałam przed salą to nogi drżały mi niemiłosiernie). Na pewno poproszą Cię o powiedzenie kilku zdań o sobie, zapytają o Twoją rodzinę, przyjaciół, dom rodzinny etc, a na opisywanie obrazków też nie ma zbyt wiele czasu, więc trzeba się streszczać, chociaż jak zobaczą, że łapiesz o co chodzi to przerywają.
POWODZENIA WSZYSTKIM! - pochwalcie się jutro, jak wam poszło ;)
Mam prosbe do osob ktore dzis maja pisemny egzamin.
Dajcie znac jakie byly tematy na writingu.
Z gory dziekuje
1. odpisac na list nieformalny do kobiety, która chce przeprowadzic wykład o swoich książkach o podróżach.

2.artykuł - trzeba było napisac w jaki sposób najlepiej relaksowac i uczyc się.
3.story, zaczynające się od konkretnych słów. coś o tym, że przyszedł do ciebie nieproszony gosc, ktory blablabla.
4.trzeba było odpisac na list Twojego kolegi z innego kraju, który pyta się jaki program telewizyjny jest w Twoim kraju najpopularniejszy i dlaczego.
5. coś dot. lektur.
z lektur tyle co wiem, to z jurassic park(bo tą czytałem).

Esej na temat, czy uważasz że jurassic park był pięknym pomysłem czy pomysłem wariata (coś takiego, choć dopiero co wróciłem z FCE)
jak wam ogólnie poszło? ja pisałem dziś w centrum warszawianka i powiem że jakoś średnio się czuję z czytania i słuchania :/
Również dzisiaj miałem FCE. Ogólnie mam wrażenie że niektóre części były bardzo trudne a niektóre bardzo łatwe. Jakim stylem pisaliście ten list obowiązkowy do tej kobiety? Ja pisałem formalnym bo w końcu osoba jest nieznana i to miał być drugi email do niej.
W tekscie 2 w use of English było jedno zdanie podobne to tego:
Nobody has spent any length of ... above that level.
co tam wpisaliście?
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 264
poprzednia |

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie