Matura ustna'05 - p. rozszerz.

Temat przeniesiony do archwium.
421-450 z 462
Mam pytanko do tych którzy juz zdawali w zadaniu pierwszym jak odpowiadacie na pytania i pierwsze jest :what do you see in the pictures to omawiacie te obrazki cy tylko wspominacie co na nich widac???
a gdy jest pytanie what does the material shows? to jak odpowiadacie opisujecie obrazki i headlines tez, te wykresy ???plisss pomocy
hej! wlasnie wrocilam z ustnego angola i jesli jeszcze ktos nie zdawal to chetnie sie podziele tym co mialam.
nr zestawu to 1
stymulas:obrazek z kobieta cwiczaca na lonie natury, drugi laska ktora wygrala konkurs pieknosci, potem trzecia ktora sie maluje, nastepna naklada krem i ostatnia prostuje wlosy. do tego napisy, cos ze beauty is only in skin deep, i cos o vanity
topics: 1. vegetarianizm, czy jest fashionalbe czy zeczywiscie heathy
2. czy kazdy mezczyzna powinien walczyc o swoja ojczyzne i czy mlodzi chlopcy po szkole powinni byc brani do wojska
czyli nienajlepszy zestaw ale jakos wybrnelam:)
zycze powodzenia reszcie
a jaki temat MroweczkoZ wybrałas??? co o nim powiedzialas?? ja zdaje dopiero 04 wiec jeszcze troche czasu....odpisz czekam
jestem po ustnym dzisiaj mialam.
Zestaw 47 woj swietkorzyskie.
obrazki: sklepy sklepy sklepy...rynek duze centrum handlowe etc
jak sie zacheca do kupowania ludzi, wady i zalety kupowania w duzych sklpeach i malych .

tematy: amerykanski styl zycia jaki ma wpyl an azycie polaków....o d=ietach zdrowym odzywaniu itp
a drugi: facet buduje dom kobieta go tworzy.

90% dostalam....:) jest oki:)
masz powiedziec jaki jestproblem przedstawiony....
raczej nie pojawia sie pytanie co widzisz na obrazku, to wychodzi samo...
a potem pytania do tego co powiedzialas.

powodzenia;)
zestaw nr 6
mareriał stymulujący na temat pracy: najpopularniejesze zawody, praca na wakacje, jakie trzeba miec zdolnosci i kwalificacje aby wykonywac zawody przedstawione na rysunkach ( a narys. był mechanik samochodowy, sekretarka i pokojowka , był wykres gdzie ludzie pracuja w wakacje i jakies ogłoszenie pracy w hotelu) a pyt : z czym jest zwiazany materiał, dlaczego mlodzi pracują juz podczas nauki w szkole, czy przyjełabym prace umieszczoa w ogłoszeniu i dlaczego, jakie trzeba miec kwalifikacje, gdzie ja bym chciała pracowac podczas wakacji)
tematy do dyskusji: More and more people choose to be a single.what are the reasons of it. what are advantages and disadvantages of being single
a 2 temat to cos o tym ze jest mało rzeczy ktore przyciągajha turystow do polski uzasadnij czy cos takiego nie pamietam bo wybrałam pierwszy temat.
cze gosc mozesz powiedziec co pwoiedzials na ten temat ze "more and more people chose to be single' plesae jakie argumenty podalas ja mam we wtorek pomoz mi zminimalizowac stressssssssss
cze wszystkim!
ja juz po! 19 pkt. Było spoko!
Niestety nie pamiętam numeru zestawu, to pewnie przez te nerwy nie zwrócilam na to większej uwagi. Niestety ;/ A co do edukacji w Anglii to rozni się ona znacznie od Polskiej. MOzna wspomniec chociazby o tzw public schools ktore w istocie są szkołami prywatnymi, renomowanymi. Wymieniłam tez kolejne szkoly u nas i w UK, bo etapy edukacji byly na obrazkach.
In UK:
2-5 years - pre-school (nursery school)
5-11/12years - primary school
12- 18 - secondary school ( comprehensive ora grammar school) , 16-18 sixth form collage
At the age of 16 the take exams called GCSEs, at the age of 18 - A-level exams (usually 2-3 subjects). If you pass these exams you graduate (get a degree)
+18 college or university.

Tak to po krótce wygląda. Życze powodzenia :)
moj zestaw juz tu gdzies sie pojawil, ale napisze jeszcze raz jakby komus sie mialo przydac ;-)
I stymulus to rodzina, problemy, opisac material itp.
1.wyjasnic zwrot 'family matters'
2. reszty nie pamietam
II prezentacja to extreme sports, dlaczego ludzie sie decydują, czy niektore rodzaje powinny byc zakazane, sorki, ale drugiego nie pamietam, numeru zestawu tez :-(
przy okazji, chcialam wszystkim podziekowac za to ze pisali tu swoje tematy, bo to naprawde pomaga i mobilizuje, gdyby nie Wy moglo byc bardzo kiepsko... pozdrawiam i zycze powodzenia tym ktorzy jeszcze nie zdawali ;-) bedzie ok, nic sie nie martwcie
dlaczego nie piszecie skad jestescie?
eeeeeeeeeeeeeeeeeee a co powiedziec o tym ze more and more people choose to be a single cioooo????
17 pkt. I czesc: zdrowy tryb zycia, 4 obrazki, II czesc temat o wzroscie przestepczosci w wiekszych miastach Polski, albo cos o dyskryminacji kobiet
no np + ze samotny jest wolny , moze robic co chce i kiedy chce , moze spotykac sie z kim chce, nie dzieli sie majatkiem, nie jest od nikogo zalezny , - jest sam, moze mu sie nudzic, - musisz se przetlumaczyc:)
Witam wszystkich!!Też zdawałam dzisiaj i nie wiem jak to zrobiłam,ale mam 100%:-D także bardzo się cieszę.Tematy są tu już chyba wszystkie,ale napisze w razie czego co miałam.Obrazki: healthy lifestyle,ale tylko jedzenie,była m. in. piramida z jedzonkiem i mialam powiedzieć jakiego problemu dotyczy materiał,co powinnismy jeść,jakie produkty by być zdrowym,co to jest zbilansowana dieta,jakie problemy wiążą się z nieprzestrzeganiem zasad zdrowego żywienia,co ja robię aby być zdrową.Topics:1)so-called "petty crimes"-jakie powinny być kary za nie i jak je zredukować,2)generation gap.P.S. Jestem ze świętokrzyskiego i to był zestaw nr 36.Życzę powodzenia wszystkim którzy jeszcze nie zdawali i nie martwcie się kochani bo to naprawdę jest do przełknięcia,pozdr.
Zdawalam wczoraj - Poznan, zestaw nr 137. Stymulus na temat roznych oczekiwan kobiet i mezczyzn od zwiazku (zdjecia: kobieta i facet przy komputerach, para nowozencow, para w parku, wykres slupkowy, tabelki i 3 naglowki), pytania np. dlaczego tak trudno znalezc idealnego partnera i jakie sa sposoby na poznawanie ludzi. Tematy do wyboru: 1. Jak sie zmienily nawyki zywieniowe ludzi przez ostatnie lata? 2. Jak rozumiesz powiedzenie "oko za oko, zab za zab". Przedstaw swoje zdanie na temat sprawiedliwosci :) Ja wybralam drugi temat i zdalam na 95%. Powodzenia!
heja! potrzebuje zestaw 28 29 3[tel]z łódzkiego. jakby ktos mi pomogl to bylabym wdzieczna :P
heya ASIA123 a masz reszte zestawow z lodziego bylabys taka kochana i wyslala mi je na maila proszeee ja mam w srode egzamin a jzu nie spie po nocach tak sie cykam plisss pomoz
aha podaje maila [email] z góry wielkie dzieki
dziwne czemu tu wszyscy mala po okolo 100%, u mnie wszkole to nawet na granicy bywali!!!
znaczy się 30%? no u mnie w klasie max. 80%, min. 65%
ehehhehe zadałem na 100%!!! 20/20!!!!! czujecie tę baze!!!!!
najlepiej w szkole!!!!!!!!!!!! miałem cos o komputerach,biznesie,giełdzie,karierze,i kobietach pracujacych
Jest godzina 01:02 dopiero dzisiaj z nerwów zajrzałam na stronke z pytaniami u mnie też byli i tacy co na 30%tylko zdali ja zdaje dzisiaj wiem wiem powinnam spać,ale nie moge mój nauczyciel mnie nie nawidzi bo miałam romans z jego bratem i rozbiłam mu rodzine co teraz?wiem ze nie zdam!Boje się nie umiem angielskiego!RATUNKE!!!!!!help me!!!!!!!!!nikt mnie juz nie slyszy
onaaa wybralam temat o wegetarianizmie, bo uznalam ze jest "mniej gorszy";) na poczatku mowilam o tym ze jest popularny(to bylo tez w tresci tematu), pelno jest o tym w tv i w prasie, mozna znalezc gotowe przepisy wiec nasza dieta nie jest uboga, potem ze wiele gwiazd jest v. wiec inni chca ich nasladowac. next ze sa przekonani ze jest to zdrowsze, bo unikajac miesa ich cialo jest zdrowsze, bo unikaja np junk food ktorye zawieraja"saturated fat":) i prowadza do otylosci. a potem rzeklam ze wcale nei sa takei zdrowe bo mieso zawiera elementy ktore potrzebne sa aby miec energie, lepsza pamiec i takie tam. na koncu ze duzo nie je miesa bo walcza o prawa zwierzat.
i to tyle, wlasciwie nie mialam zbytnio pojecia o tym i np zawinielam sie gdy mialam odpowiedziec na pytanie ze przeciez mozna zastapic mieso innymi produktami ktore zawieraja te same elementy;)
ale jakos wybrnelam:)
cesc!Asiu mam pytanie, czy na okreg przypada 50 zestawów czy na województwo?ja jestem ze Świętokrzyskiego a ono podlega pod CENTRALNĄ ŁÓDZKĄ:):)jesli moglabys mi przesłać te zestawy byłabym bardzo wdzięczna!papa
DO ASII 123:)BARDZO cI PROSZE PRZESLIJ mi te zestwy z łodzkiego!prawdopodobnie u mnie w szkole beda takie same!Jesli ktos moze ma jakies ze Śiwętokrzyskiego bardzo prosze o [email] [gg] .papa
Właśnie wróciłam ze swojej matury, okręg: Poznań.

Materiał stymulujący o pracy, zdjęcie mechanika samochodowego, sekretarki, ogłoszenie o pracy w Hotelu jako pokojówka, diagram procentowy o najpopularniejszych pracach wakacyjnych

Tematy:
1. Czy uważasz że wszytkie najważniejsze rzeczy w życiu sa za darmo.
2. Bezrobocie w Polsce szczegolnie wśród młodych ludzi, co zrobić by temu zaradzić.

:/ dośc nie przystępne te tematy ale jakoś udało mi się ukulać 17 pkt i się bardzo ciesze :)
Ufffffffff! Tyle wyczekiwania, ale egzamin juz zamno i zdalam go na 100%:) powodzenia na pisemnych:)
a ja zdałam na 80%
stymulus o housingu, różne domki (blok, na wsi, willa, slumsy) a pod nimi jakieś zdania
pytania: co widzisz na zdjęciach (opisać domki)
czy zdania pod domkami mogli wypowiedzieć ludzie w nich mieszkający
co oznacza zdanie pod domem zaznaczonym w kółko (coś w stylu gzie dom twój tam serce twoje)
co dla mnie oznacza słowo dom
w jakim domu chcę miezskać
temat1
coraz więcej ludzi decyduje się by być singlami. Dlaczego?
temat2
czy to prawda,że Polska nie ma nic do zaoferowania zagranicznym turystom
Mam nadzieję że to się komuś przyda. I powodzenia.
hejka ! wlasnie jestem po 100% juppi dzieki wszystkiem za pomoc. tematy to juz raczej byly tu mowione ale powtorze . Stymulus o healthy lifestyle i healthy food
1) generation gap
2) advertisement - manipulacja czy zrodlo informacji?
dzieki Wszystkim! pozdrwoka !!!!!
Temat przeniesiony do archwium.
421-450 z 462

« 

Praca za granicą