Matura ustna'05 - p. rozszerz.

Temat przeniesiony do archwium.
391-420 z 462
jak ktoś uważa, że takie fora to beznadzieja to po cholere je odwiedza?
ja jestem juz po i chce się podzielić tym co miałam na maturce. jak ktoś chce to niech czyta a jak nie to nie, płakać nie będę, a może komuś sie przyda.
tak więc pierwsze zadanko: 4 zdjęcia różnych miejsc gdzie można cos zjeść (fast food, restauracja, jakiś bufet i ogródek), do tego hasło w stylu: jak jemy, gdzie jemy i co jemy świadczy o tym jakimi ludźmi jesteśmy. mówiłam głównie o tym że fast foody jedzą ludzie nie dbający o zdrowie, however to jest tańsze niż restauracja i coś tam jeszcze o tym że ci co chodzą do restauracji to cenią sobie prestiż, elegancje i takie tam. wszystkich pytań nie pamiętam. miałam coś o tym dlaczego ludzie jadają w takich miejscach zamiast gotować w domu. powiedziałam, że nie chcą spędzić połowy życia w kuchni a poza tym jadając razem mogą sobie pogadać i więzy między nimi są silniejesze bo wiecej czasu spędzają ze sobą. następne pyt to dlaczego ludzie gotują w domu (tańsze i używaja tylko tych składników które lubia najbardziej).
aha i jeszcze czy zgadzam się z tym hasłem
2 task: 1 temat to extreme sports
wybrałam 2 temat. nie pamietam dokładnie ale chodziło o kobiety które w miejscu pracy wywalczyły sobie równe prawa z facetami. mówiłam o tym, że czasy się zmieniły, kobiety nie chcą siedzieć w domu ale stawiaja na kariere, moga przez to więcej osiagnąć w zyciu, ale jednak są czasem traktowane gorzej (molestowanie, dyskryminacja i te sprawy). pytania: standardowo dlaczego ten temat (bo jestem kobietą :) i też w niedalekiej przyszłości będę pracować więc ten temat jest dla mnie interesująjcy i ważny) bla bla bla :) pytali tez co kobiety straciły przez równouprawnienie (nie miałam pojęcia co powiedzieć. wymyśliłam coś o tym że nie wszyscy faceci sie z tym zgadzają, bo boją się że kobiety moga sie okazać lepsze od nich a ich duma nie pozwala im tego przyznać... (na szczęście w komisji były tylko babki) :) i że jak kobieta mówi że coś jest dla niej za ciężkie to wtedy ci faceci mówią że sama chciała równouprawnienia to niech to robi. cos tam jeszcze ale juz nie pamiętam, sorki.
ogólnie nie było tak źle jak myslałam, że będzie. no i trafiłam na banalny zestaw. aha to był numer 45 z oke kraków
życzę powodzenia tym co będą zdawać. napewno sobie poradzicie. czasem nawet najbardziej bezsensowne rzeczy mozna mówić byleby w miare na temat, bo jak sie odbiega od tematu to punkty lecą.
ja jestem strasznie szczęśliwa bo mam maxa i tego też życze wam wszystkim.
mam nadzieje, że pomogłam. ta stronka to naprawde dobra rzecz. przed matura spedzałam tu duzo czasu... teraz zresztą też :)
Cześć wszystkim!!!!
zdawałam dzisiaj angielski, to są moje pytania:
zestaw nr 56
materiał stymulujący dotyczy wypadków drogowych - przyczyny i w jaki sposób można ograniczyc liczbę ofiar
Są 3 zdjęcia: pierwsze z chłopcem siedzącym w foteliku samochodowym
(obok jest hasło kampanii chroniącej bezpieczeństwo dzieci na drogach
"około 95% dzieci jeżdżacych w autach nie siedzi w fotelikach",
na drugim zdjęciu był samochód zmasakrowany po wypadku i obok strażacy, a na trzecim zdjęciu jest billboard ostrzegający o tym, że trzeba być czujnym podczas jazdy i nie zasnąć przy długiej podróży.
Oprócz tego jest hasło, że młodzi ludzie ignoruja zakazy i jeżdzą po wypiciu alkoholu i był jeszcze znak (przekreślony telefon, czyli zakaz rozmawainia)
Pytania do materiału:
1. zaprezentuj materiał
2. które obrazki i hasła odwołuja sie do przyczyn wypadków drogowych?
3. jakie są inne przyczyny, które znasz?
4. co znaczy hasło kampanii?
5. dlaczego ta kamania dotyczy właśnie dzieci( ochrania dzieci)?

Dalej była prezentacja tematu:
1. Co moznaby udoskonalić w polskim szkolnictwie?
2. Jedni gloryfikują drudzy krytykują pracoholizm. Jakie są przyczyny tej choroby społecznej? Jak można uzmysłowić ludziom że pracoholizm jest groźną chorobą? I jak można przeciwdziałać? Uzasadnij swoją opinię.

No to chyba na tyle :-))) Na koniec chce podziękować za bezinteresowna pomoc innych maturzystów, którzy dzielili sie swoimi wrażeniami i w ten sposób pomogli też mi :-)) dzieki wam zdałam dzisiaj na 100%!!! :-) dzięki za pomoc i wspierajmy sie dalej, buziaki dla wszystkich!!
Idę w ślad za koleżanką i wpisuje co miałam.

Stymulus szalenie pasjonujący:
transplantacje organów
:|
foto z operacją i małą dziewczynką, któa ma na sobie koszulke ze zdjeciem jakiejś babki, dwa znaki mówiące o temacie i dwa napisy: jeden o ludziach kórzy chcą by prawo zwiększyło możliwosć przeszczepów i drugi 'from tragedi to tryumpf' czy coś kij z tym głowa mnie boli.
Topiki do wyboru
1. Jesteśmy w UE czy musimy walczyć o tożsamość narodową i jak.
2. Bieda rośne - co zrobić by zmalała.
Tak po krótce ofkors.
Stresowałam sie strasznie, bo flaki na stymulusie zachwiały moją pewnosć siebie, ale w efekcie 17 pkt więc dobrze.
a ja mam 20/ 20 pkt!!!!! matura rozszerzona:-)
szaleje ze szczęścia...!!! tym co maja to przed sobą życze powodzenia. Nie panikujcie a wszystko będzie ok! Jak wejdziecie do sali powiedzcie głośno good evening i uśmiechnijcie sie. podczas mówienia nie patrzcie ciągle w kartke tylko na członków komisji, utrzymujcie z nimi kontakt. Zazwyczaj po pierwszych paru zdaniach stres mija i jest dobrze.
Trzymam za was kciuki! tylko nie stresować się i pomyślcie że komisja jest wam przychylna. Powodzenia!!! :-)
Panu (i?) Mac juz podziękujemy, najwyraźniej ma kłopoty z przewodem pokarmowym a konkretniej z wydalaniem - nas to natomiast nie dotyczy, my nie 'strzelamy'.

P.s. z całego serca życzę powodzenia i dostania się na filologię, obyś tylko nie uczył (a?) moich dzieci :]
What is more 'yo'.
Ja zdaje w piatek , troche sie boje szczegolnie tych tematow o wojnie itd.
ja co prawda zdawałem w piątek, ale dopiero teraz znalazłem to forum, lepiej późno niż wcale :)

dolny śląsk zestaw 5
kartka z obrazkami była o książkach - zdjęcia; dziecko stojące z jakąś bajką w ręce. chłopak siedzący na schodach czyta książke, facet 3[tel]lat tez coś czyta, poza tym zdjęcia 5 różnych książek; biblia, poradnik, chyba słownik, bajka o śpiącej królewnie i coś jeszcze, poza tym cytat - w dzisiejszym swiecie prawie wszyscy potrasią czytać ale tylko nieliczni czytają wartościowe rzeczy - nie dosłownie ale oddaje sens :)
pytania - rózne rodzaje ksiązek, jakie ksiązki są najchętniej czytane, mój stosunek do ksiązek
jesli chodzi o speech to
1) czy zanieczyszczenia środowiska, ludzkie działania mogą doprowadzic do totalnej katastrofy - jakos tak
2) czy internet moze zastąpic kontakty międzyludzkie

wybrałem temat 2
jesli o mnie chodzi - 90% :) dla mnie super
wszystkim których czeka ustny ang zycze powodzenia
zazdroszczę zestawu, dla mnie bajkowy :) Mam jutro, juz zaczynam to czuć w żołądku :)
a więc... duuuuużo strachu.... a jeszcze więcej szczęścia dziś miałam :) heh....
1) stymulus: 5 obrazków z psami :) .. i pyt. jakie znaczenie dla ludzi maja psy ? Co zrobić aby zmniejszyć liczbę ich złego traktowania
2) Czy młode małżeństwo powinno zamieszkać po ślubie z rodzicami czy jak najszybciej wyprowadzić...

Oba tematy rzeka.. Oba banalne.....
ale wiem że pojawiły sie bardzo dziwne... np. Amerykanie sa znani z dbania o zdrowie.. jednocześnie są bardzo grubi. Jak to wpływa na polskie społeczeństwo? :/
no i jeszcze ten temat o : wady i zalety demokracji...
ktoś też miał o więzieniu.. i jak można pomóc tym ludziom w powrocie do normalnego świata
to chyba wszystko :)
Dzis zdawałam angol rozszerzony. Nie było tak zle, wydawalo mi się ze mówilam od rzeczy a jednak okazało sie ze komisji sie to spodobalo 19/20 95 % Jestem zadowolona.
Obrazki mialam na temat edukacji, porównac edukacje w Polsce i UK,rózne etapy nauki, idealna szkoła itd
2 tamaty do wyboru to :
1) Cos o wyborach i głosach czy warto brac w nich udział.. nie pamietam dokladnie, odpychający w kazdym razie
2) Starsi ludzie uwazają ze dziecinstow bylo najszczesliwyszym czasem w ich zyciu. Czy zgadzasz sie z tym stwierdzeniem?
Wybrałam oczywiscie drugi. Woj. Podlasnie..- powodzenia życze (Przede mna jeszcze rosyjski w piatek tez rozszerzony, brak mi juz sił do nauki, ale moze jakos dam rade, zwlaszcza ze z ruskiego czuje sie mocniejsza) :) Pozdrawiam
hey a jakie pytania mialas mniej wiecej z tych PIESKÓW co o nich mówiłas?? plisss pomóż
ejjjj heyyy ajjjj a mozesz powiedziec cos o tej edukacji w Uk i Polsce kurcze bo ja zdaje we wtorek i jestem zalamany mozesz mi pomoc i mniej wiecej powiedziec jak odpowiadałaś?a co na speechu mówiłas. pomóz biednym maturzystom dziekiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :))))(((((((((((((((((((((((((((((((
Dla chetnych cos o ONZ

Under the Charter, the functions and powers of the Security Council are:

to maintain international peace and security in accordance with the principles and purposes of the United Nations;
to investigate any dispute or situation which mightlead to international friction;
to recommend methods of adjusting such disputes or the terms of settlement;
to formulate plans for the establishment of a system to regulate armaments;
to determine the existence of a threat to the peace or act of aggression and to recommend what action should be taken;
to call on Members to apply economic sanctions and other measures not involving the use of force to prevent or stop aggression;
to take military action against an aggressor;
to recommend the admission of new Members;
to exercise the trusteeship functions of the United Nations in "strategic areas";
to recommend to the GeneralAssembly the appointment of the Secretary-General and, together with the Assembly, to elect the Judges of the International Court of Justice.
ooooooo wielgachne dzieki za ONZ a ma ktos cos o amnesty inernational albo cos takiego głupiego co może sie pojawic dziex z gory
wybiera sie ktos na filologie do wawy hmnn?? moj [gg]
About Amnesty International
We have two main ways of working to achieve human rights for everyone:

Promoting general awareness of human rights; and
Opposing specific abuses of human rights

During much of our history, our campaigning has focused on prisoners, but we have responded to the changing patterns of human rights violations in the world. Today, the biggest threat to human rights in the world are mass violations in armed conflicts. People are now more likely to become victims of abuse because of who they are, rather than for what they think, say or do.
Amnesty International UK
is the UK section of the international human rights membership organisation, Amnesty International. We have 210,000 supporters in the UK, working together to improve human rights worldwide.
macie jakies nr zestawów i ich tresc z dolnego śląska?
The European Union or EU is an intergovernmental organisation of European countries, which currently has 25 member states. The Union was established under that name by the Treaty on European Union (commonly known as the Maastricht Treaty) in 1992. However, many aspects of the EU existed before that date through a series of predecessor organisations, dating back to the 1950s.

The European Union's activities cover all policy areas, from health and economic policy to foreign affairs and defence. However, the nature of its powers differs between areas. Depending on the powers transferred to it by its member states, the EU therefore resembles a federation (e.g. monetary affairs, agricultural, trade and environmental policy), a confederation (e.g. in social and economic policy, consumer protection, internal affairs), or an international organisation (e.g. in foreign affairs). A key activity of the EU is the establishment and administration of a common single market, consisting of a customs union, a single currency (adopted by 12 of the 25 member states), a Common Agricultural Policy and a Common Fisheries Policy.

On 29 October 2004, European heads of state signed a Treaty establishing a Constitution for Europe, which is currently awaiting ratification by individual member states.
a jaki mialas zestaw ? ja tez podlasianka jestem ;D
ile dostalas punktow?
to pytanko bylo do "Maturzytkeczka" plis odp , z gory thx
ja? ja mam jutro egzamin...:(
wiecie co, tak naprawde to nawet nie wiadomo jak sie przygotowywac...tylu slowek nie da sie wykuc np w tydzien...zdana matura to jednak owoc kilkuletniej pracy...niestety...
Zdawalam wczoraj. OKE Krakow. Material stymulujacy: Family matters. Pracujacy i niepracujacy rodzice.Obrazki: mama spieszaca sie do pracy, trzymajaca dziecko i ksiazke, smutny chlopiec prawdopodobie czekajacy na spozniajacych sie rodzicow, pioracy tatuś i kolejny tatus ale pedzacy z wozkiem na pewno nie na spacerek:) Tabelka z danymi dotyczacymi czasu, ktory rodzice poswiecaja dzieciom (ile kobiety pracujace, ile niepracujace i tak samo o mezczyznach). Pytania dotyczace podzialu obowiazkow w rodzinie, jak sie zmienil model rodziny w Polsce w ostatnich latach i dlaczego. Jesli o tematy chodzi to bylam tak zdenerwowana ze zapomnialam tego drugiego:) Moj temat to sporty ekstremalne, czy przynajmniej niektore powinne byc zakazane. Moj wynik jak na moja szkole (chociaz podobno (podobno) najlepsza w miescie) dosyc wysoki - 75%. Do tej pory nie padl ten najwyzszy, nie wiem dlaczego. Ja sama nie wiem co o swoim wyniku myslec, bo myslalam ze poszlo mi lepiej. W mojej grupie wyzszego wyniku nie bylo. Tematy byly latwe, myslalam, ze moja wypowiedz ma rece i nogi, uzywalam ciekawych konstrukcji, ale.... zjadl mnie stres zupelnie i podobno zrobilam glupie bledy... Slyszalam, ze mowie bzdury, ale sie poprawialam od razu, jednak okazalo sie, ze nie w kazdym miejscu. Nie idzcie wiec w moje slady i nie panikujce, bo to zgubne jak widac. Wynik nie jest (chyba) tragedia ale liczylam na te 2 pkt wiecej i mi przykro, ze nie udalo mi sie zapanowac nad soba. Stac mnie bylo na wiecej... Zawalilam na wlasne zyczenie. Zycze powodzenia tym, ktorzy wszystko maja przed soba!Nie idzcie wiec w moje slady i nie panikujce, bo to zgubne jak widac.
moim zdaniem to zalezy od komisji, od ich zaangarzowania i uczciwosci
ja miałam speech o narkotykach. no i sprawdzcie sobie co oznacza słowo bugging...
u mnie w slowniku to : wkurzac , gryzc, zakladac
SLASKIE: nr 29
zdawalam wczoraj, mialam ten sam zestaw co Kasia.
Dodam jeszcze, ze drugi temat w tym zestawie brzmial mniej wiecej "friendship. Why is it so important for teenagers"

Wybralam temat 2, ladnie i fajnie mozna na niego odpowiedziec.
Zycze szczescia i powodzenia Wszytskim! :)
Temat przeniesiony do archwium.
391-420 z 462

« 

Praca za granicą