Terminy odpowiedzi z UCAS

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 541
poprzednia |
No dobrze moi drodzy, piszcie proszę gdy dostaniecie/już dostaliście ofertę z UCAS.

będzie nam raźniej czekać w grupie haha!
Aplikację wysłałam 14 stycznia, a pierwszą ofertę dostałam 16 stycznia!!!
Poza tym na razie cisza.
Odpowiedziała mi uczelnia najniższa w rankingu, spośród moich wyborów, ale i tak jestem HAPPY!!!
A jaka uczelnia?? Z ciekawości pytam, ja składam dopiero za rok :D
Greenwich Uni
wykańcza mnie to oczekiwanie... nuka2, jak sama siebie oceniasz, miałaś "mocne" kwalifikacje?
Dlatego ja się cieszę, że tak szybko dostałam chociaż jedną propozycję. Nawet jakby miała być jedyna to i tak będę zadowolona.

Nie wiem o jakie kwalifikacje chodzi. Maturę zdaję w tym roku; aplikuję na rachunkowość i finanse; Napisałam więc tylko PS, referencje też były chyba dość pozytywne; ocen z liceum nigdzie nie wpisywałam, bo nie są najlepsze. Napisałam, że rozszerzona matma prawdopodobnie na ok.90%, rozszerzona fizyka chyba 80% i angelski 90%.

A Ty na co aplikujesz i jakie uni wybrałeś.

ja na business management. no ciekawe prognozy masz, rozszerzona matma prawdopodobnie na ok.90%, rozszerzona fizyka chyba 80% i angelski 90%. - to wygląda właśnie na "mocne" kwalifikacje. powodzenia!
Adamsmo, nigdy nie miałam problemów ze ścisłymi, za to zdanie polskiego nawet na podstawowym poziomie jest dla mnie dużym wyzwaniem i tego się obawiam.

Czyli nasze wybory uni mogą być podobne, bo kierunki trochę pokrewne.

Też Ci życzę powodzenia!! Na pewno doczekasz się swoich propozycji, chociaż faktycznie to oczekiwanie jest irytujące. Jednak, nie widać, żeby ktoś oprócz nas się denerwował, bo nikt nic nie pisze.
ja to nie tyle się denerwuję co niecierpliwię. chciałbym już wiedzieć jakie są propozycje a żeby móc już ewentualnie wdrażać plan B hehe.... nuka2 czy aplikowałaś może gdzieś do szkocji?
Nie, z Edynburga zrezygnowałam po poczytaniu forum, a z Glasgow mi napisali, że muszę mieć średnio 80% ze wszystkich podstawowych i rozszerzonych z matury, więc też zrezygnowałam, bo z polskim mogę nie wyciągnąć takiej sredniej.

Mieszkasz w PL czy w GB, bo wydaje mi się, że sporo wiesz? Aplikujesz po raz pierwszy?
edytowany przez nuka2: 21 sty 2013
póki co w polsce, jednak mieszkałem już (w sumie nawet studiowałem też) w UK.... ale to inna historia bo tam na studia dostałem sie dzieki wynikom sportowym (troche tylnymi drzwiami, a potem kontuzja i plany runeły).

a dlaczego z Edynburga zrezygnowałaś? ja akurat tam aplikuje, ale nie czytałem o nim na forum za wiele...
Edynbyrg - pisali, że tam strach wychodzić wieczorem na miasto, duża przestępczość, życie b.drogie i sam uni sporo Polaków odrzuca, niezbyt chętnie nas tam widzą.

Prawda jest taka, że marzy mi się Londyn, byłam tam po raz pierwszy w tym roku na wakacjach i miasto mnie zauroczyło. Jestem fanem siatkówki, więc pojechałam na olimpijski finał siatkówki mężczyzn. Było warto!!!Kibicowałam Rosjanom i wygrali. Mecz był niezwykle dramatyczny.

A Ty co trenujesz?
cóż, nic nie słyszałem o "niebezpiecznym" Edynburgu, ani tym bardziej niczego takiego tam nie doświadczyłem. a że uczelnie odrzucają akurat Polaków to mnie dziwi, niby kto i na jakiej podstawie to stwierdza? zresztą....

siatkówka, dobry byłem, ale to nie mój sport.... lekkoatletyka była moją miłością, ale niestety wypadek/kontuzja i po planach, ale tak już jest ze sportowymi karierami. dlatego teraz "przekwalifikowywuje" się ....

jeśli chodzi o niebezpieczeństwo w Edynburgu, to nie, nie jest jakoś wyjątkowo niebezpiecznie, chyba że zapuścisz się w niefajną dzielnicę (swego czasu np. był to Granton jak tam mieszkałam). za to w Glasgow nie wychodź bez gazu w kieszeni, tam to dopiero można się nabawić kłopotów :) oczywiście jeśli chodzi o campus i jego okolice to wszędzie jest bezpiecznie.
Cytat: oliwkowa-oliwka
jeśli chodzi o niebezpieczeństwo w Edynburgu, to nie, nie jest jakoś wyjątkowo niebezpiecznie, chyba że zapuścisz się w niefajną dzielnicę (swego czasu np. był to Granton jak tam mieszkałam). za to w Glasgow nie wychodź bez gazu w kieszeni, tam to dopiero można się nabawić kłopotów :) oczywiście jeśli chodzi o campus i jego okolice to wszędzie jest bezpiecznie.

fakt, o Glasgow słyszałem że generalnie jest niebezpieczne. prawda jest taka, że każde miasto ma "gorsze dzielnice"
czy dostaje się powód dlaczego Twoja oferta została odrzucona?
Cytat: siennah

czasem tak, czasem nie. jak się kliknie w odpowiednie miejsce w ofercie (nie pamiętam gdzie dokładnie), to tam otwiera się tak jakby "list" od uczelni. czasem jest ogólna informacja np. w stylu "portfolio nie spełniło naszych wysokich oczekiwań" a czasem zupełnie nic. ale można do nich napisać i się zapytać o powód (do konkretnej uczelni w sensie) ale poza zdawkowym "niewystarczające kwalifikacje" raczej nie ma co liczyć...
Cytat: oliwkowa-oliwka
Cytat: siennah

czasem tak, czasem nie. jak się kliknie w odpowiednie miejsce w ofercie (nie pamiętam gdzie dokładnie), to tam otwiera się tak jakby "list" od uczelni. czasem jest ogólna informacja np. w stylu "portfolio nie spełniło naszych wysokich oczekiwań" a czasem zupełnie nic. ale można do nich napisać i się zapytać o powód (do konkretnej uczelni w sensie) ale poza zdawkowym "niewystarczające kwalifikacje" raczej nie ma co liczyć...

oliwka, a ty pamiętasz może kiedy otrzymałaś decyzje?

BTW: dla pewności muszę zapytać. gdy uni wyda decyzję to ja zobaczę ją w sekcji "track you progress", am i right?
edytowany przez Adamsmo: 22 sty 2013
Ja jedną dostałam 16 stycznia, na kolejne 4 ciągle czekam. Jak się zalogujesz do Track i u góry klikniesz choices to Ci się wyświetlą decyzje. Dostaniesz tez maila ;)
Cytat:
oliwka, a ty pamiętasz może kiedy otrzymałaś decyzje?

Ojej, to dwa lata temu bylo, nie pamietam :) Na pewno nie dostalam zadnej od Dundee przed 14 stycznia, oni maja taka polityke ze zaczynaja przegladac po deadline co uwazam za super i fair, bo niektore uczelnie jak im sie wysle we wrzesniu to i w pazdzierniku potrafia rzucac ofertami... Gdzies tak chyba przelom luty/marzec dostalam. Moze gdzies o tym pisalam wtedy tu, jak Cie nuda dopadnie to szukaj po moich postach :P
no i jak tam? dostał już ktoś coś nowego?
actually, tak :)
znaczy dostałem 3/5 już jakiś czas temu.
kierunek: architektura
ucas wysłany 22nd of October
uniwerki: University of Sheffield, Kent University, Cardiff University, Newcastle University oraz University of Dundee
portfolio requests:
- 17th of November to Cardiff
- 1st of December to Kent
- 3rd of December to Sheffield
- 7th of December to Newcastle
Offers (wszystkie conditionals):
- 14th of December from Kent
- 21st ( :D ) of December from Newcastle
- 8th of January from Sheffield
- 10th of January - wycofałem aplikację do Dundee
Oczekuję cały czas na Cardiff, choć moim firm choice będzie sheffield!!! po prostu niesamowity uniwerek no i 4 uczelnia pod względem arch w UK! :D
no i jakie masz "conditions" do spełnienia? jesteś tegorocznym maturzystą czy aplikujesz jako osoba dorosła?
do newcastle i sheffield takie same, trzy rozszerzone matury na 80%. do kent chcą dwie rozszerzone, ale na 86% i 84%....
jestem tegorocznym maturzystą :)
do sheffield zabrakło mi 3 punktów z TOEFLa, zamiast niego chcą IELTSa. piszę go 23 marca. nie zmarnuję takiej okazji :)
no to powodzenia! dzięki za odpowiedź tinwid

a pozostali? jakieś nowe oferty padły? ...wie ktoś może czy osoby aplikujące jako dorośli mają OGÓLNIE łatwiej czy gorzej?
Ja złożyłem na electronic engineering na UCL, Southampton, Newcastle, Sheffield i Nottingham. Doszedlem po prostu do wniosku ze na slaby uniwersytet nie ma sensu wyjeżdżać :D to moje zdanie. jak cos. Na razie cisza jesli chodzi o oferty, jak cos bede mial to napisze
matizsz, szacun za UCL! :) i powodzenia, niesamowity uni! mnie odstraszyły koszty życia w londynie... samo miasto jednak wspaniałe
jak mam byc szczery to wrzucilem go tak bez wiekszego zastanowienia :D najbardziej chcialbym studiowac w Southampton. Z elektroniki na samych szczytach wszystkich rankingow, czesto nawet przed imperialem
oooo, nie wiedziałem! southampton, niestety, nie posiada architektury... tak to też bym chętnie tam składał! :) ale dobrze, że mierzysz wysoko, jeśli już wyjechać, to na lepszy uniwerek :) tym samemy się kierowałem
Z uwagi na mały zasób informacji co do wymagań dla Polaków na studia w GB postanowiłam dołaczyć do tego wątku informacje o ofertach jakie dostał w tym roku (2013) mój syn. Chce studiować matematykę i informatykę (joint degree). Przewidywane wyniki z matury rozszerzonej - angielski 95%, matematyka powyżej 85%, informatyka 85% (???) Ma już zdany IELTS na 8.5. Aplikuje do Bristol, Edinburgh, York, Nottingham, Glasgow. Na razie dostał oferty tylko z Bristol i Glasgow.
Bristol - 85% średnia z matury i 85% z trzech rozszerzonych przedmiotów, w tym matematyka
Glasgow - 75% minimum z wszystkich przedmiotów maturalnych oraz 3 przedmiotów rozszerzonych w tym matematyka i inny przedmiot ścisły
Nottingham poprosił nauczyciela, który wystawił opinię, o program nauczania z rozszerzonej matematyki przetłumaczony na angielski.
Mam nadzieję, że komuś się przydadzą te informacje.
Pozdrawiam i życzę wszystkim powidzenia.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 541
poprzednia |