Mi się wydaje,
Julietta, że chodzi o moduły, napiszę Ci, jak to wygląda na moim uni (Dundee, Psychology) i powiesz, czy to mniej więcej brzmi znajomo z tym co czytałaś o swoim :)
Na 1 roku masz dwa semestry - każdy z nich obejmuje 3 moduły (razem 6). Ponieważ z psychologii na pierwszym semestrze jest tylko jeden moduł, musisz dobrać kolejne dwa. U mnie to był English i Film studies, a do wyboru ogólnie było sporo: filozofia, języki, polityka, geografia, ekonomia, etc.
w drugim semestrze też był jeden moduł z psychologii i dwa do wyboru. na drugim roku może się to już zacząć zmieniać - np. ja z psychologii już na drugim roku drugiego semestru miałam dwa moduły.
I tak: jeśli od początku pierwszego roku brałaś np. jak ja angielski, film i psychologię (to znaczy wszystkie potrzebne z tego moduły) aż do końca 2 roku kiedy już trzeba "zawężać" swoje studia, mogłaś po prostu zmienić kierunek z psychologii np. na ten angielski czy film. bo miałabyś dokładnie te kursy zaliczone, jak student, który miał formalnie wpisany angielski, ale oprócz tego wymyślił sobie psychologię i angielski. kwestia przepisania dokumentów.
U nas dokładnie tak to działa, u Ciebie może być trochę inaczej, inne przedmioty do wyboru i tak dalej. Na moim uni na przykład nie można studiować samego języka, musi być "z czymś" od początku do końca.