Terminy odpowiedzi z UCAS

Temat przeniesiony do archwium.
511-540 z 541
@madzia63
Zdaliśmy egzamin IELTS przed aplikacją w UCAS i od razu wpisaliśmy w UCAS nr centrum i numer. Musieli to sprawdzić, bo żeden uniwerek w warunkach nie prosił nas o wyniki egzaminu z IELTS.
Cytat: madzia63
Jeszcze jedno pytanie--czy macie juz jakies wiesci ze Student Finance w sprawie przyznania Tuition Fee Loan ?

Dostaliśmy Financial Notification wysłany 25 czerwca, potwierdzający przyznanie pożyczki na czesne.
DO BEBE--ja na razie dostalam od nich w dwoch osobncyh listach customer number, potem hasło, ktore mialam sobie zmienic według uznania, na student finance jest info, ze nic nie muszę im dosylac, bo wszystko mają, ale zadnej oficjalnej informacji wyslanej pocztą od nich nie mam, ze przyznano mi tę pozyczkę. Jeszcze jest czas, ale mimo to denerwuję się.
madzia63, jeśli mają wszystkie potrzebne dokumenty, to nie musisz się martwić. Trzeba trochę poczekać z oczywistych względów ;-)
Cytat: cattysxx
Cytat: oliwkowa-oliwka
Cytat: cattysxx
1. Wie ktoś może, kiedy dostaje się oficjalną odpowiedź od wybranego Uni czy zostało się przyjętym na dany kierunek? 2. I jak to jest z ubezpieczeniem w trakcie studiów w Anglii?

1. ja nie dostałam odpowiedzi z uczelni, tylko z UCAS w stylu masz swoje miejsce na uni blablabla. zawsze możesz napisać emaila do uczelni z prośbą o potwierdzenie, że z Twoimi dokumentami jest wszystko okej i że jesteś przyjęta. :)

2. z ubezpieczeniem jest tak: dzwonisz na nr telefonu aby zaaplikować o NIN (znajdziesz w necie). umawiasz się na spotkanie z urzędnikiem (15 minut). po kilkunastu dniach listem dostajesz numer ubezpieczenia (NIN) i już. jak będziesz go miała, to idziesz się zarejestrować do najbliższej przychodni. NIN jest dożywotni i bardzo się przydaje, to jest trochę takie połączenie polskiego peselu i nipu. bez niego też nie możesz pracować. NIE POLECAM babrania się ze wszystkimi cudami typu EKUZ czy inne - zanim wypełnią Ci na nią dokumenty w przychodni, zdążysz wyzdrowieć, dwa - bez NIN nie możesz tu pracować, trzy - musisz ją odnawiać w Polsce co jakiś czas, a lepiej bez ubezpieczenia nie zostać, cztery - z NIN wszystkie leki na receptę masz darmowe, opiekę szpitalną też, a EKUZ działa w ten sposób, że musiałabyś zapłacić sama za leczenie, a potem NFZ zwraca koszty. naprawdę nie ma sensu się bawić w razie potrzeby.

Dziękuję! :)

podkreślone chcialam odrobinę sprostować - w Szkocji są darmowe leki na receptę, nie w Anglii :)
Hej wszystkim :)
Więc tak chyba wszystko dobrze się skończyło. Pożyczka jest (chociaż nie wiem jak założyć konto itp ale to sprawy na potem), no i na Tracku na UCAS mam zaznaczone unconditional. Tylko tak.. trzeba niby potwierdzić tą ofertę do 25 lipca jeśli dobrze rozumiem tylko nie wyświetla mi się żebym mogła to zrobić na Tracku. Na razie nie dostałam maila od nikogo, ani od ucas ani od uniwerku, także się denerwuje. Jeżeli ktoś coś wie.. będę wdzięczna za pomoc jak zwykle :)
edytowany przez cassie1: 23 lip 2013
Cześć cassie1
Wystraszyłaś nas tym terminem, bo u nas w UCAS też nie można można potwierdzić unconditional offer. Zadzwoniliśmy do naszego uniwerku i powiedzieli, że już zaakceptowaliśmy wczesniej. Sprawdzili jeszcze na wszelki wypadek i powiedzieli, że nic nie musimy robić.;-)
Ahaaa czyli o to chodzi że wcześniej to zaakceptować np dałam firm albo insurance to znaczy że zaakceptowali.. no chyba na to wychodzi. Bo ja ten termin 25 to sprawdziłam na stronie UCAS i on tam jest, no ale w takim wypadku. Ale chyba maila i tak im jeszcze napisze dzisiaj na wszelki.
Aha no i ja raczej na uniwerek który był moim pierwszym wyborem się już nie dostane a unconditional mam na insurance ale i tak się cieszę. Mam nadzieje że już nic nie trzeba robić/ wypełniać bo no dali by już sobie spokój XD
Babe a dostaliście jakieś potwierdzenie już listowne? mailowe? cokolwiek oprócz na tracku ?
W UCAS jest napisane, że miejsce na univerku jest confirmed i że prześlą listowne potwierdzenie. Dostaliśmy już ten list z ich datą (UCAS) 15 lipca. Z samego uniwerku jeszcze nic nie dostaliśmy.
Aaa, hmm a to jak mam po prostu unconditional w desicion na tracku w choices to wszystko w porządku ? Mam czekać na to potwierdzenie listowne pewnie teraz
Według mnie trzeba czekać. Żeby się uspokoić możesz do nich zadzwonić (przez skype).
Hah ok dzięki naprawde :) Ja chyba potrzebuje coś na uspokojenie xd
A Babe jeszcze jedno ( boże jak ja cie męcze dzisiaj przepraszam ) ty masz już pożyczkę zagwarantowaną nie? Bo ja też wszystko ok poszło tylko własnie jak z tym kontem ? Trzeba założyć w UK z tego co widze, i jeszcze ten NIN ..
To wszystko przed nami.
Żeby założyć konto, trzeba mieć adres zamieszkania w UK, skan dokumentu tożsamości i list z uczelini, ze Cię przyjmują. Żeby udowodnić, że ma się adres, najlepiej pokazać korespondencję na Twoje nazwisko z tym adresem. Wystarczy, że prześlą Ci numer NIN na Twój adres zamieszkania w UK.
W internecie jest dużo informacji np.
http://www.thestudentroom.co.uk/wiki/Student_Bank_Accounts
http://www.ncl.ac.uk/students/wellbeing/finance/information/banking/international.htm
http://www.st-andrews.ac.uk/students/money/bankinternational/

Tu znalazłam też informacje ogólne, na co zwracać uwagę przy otwieraniu konta. Informacje sa z 2012 roku, więc trzeba przyjrzeć się ofertom banków, ale daje to ogólne pojęcie.
http://www.guardian.co.uk/money/2012/aug/10/best-student-bank-accounts
Dziękuję za wszystkie informację :D Czyli wychodzi na to że raczej trzeba wcześniej przed rozpoczęciem semestru być w UK i załatwić to konto.
Do Bebe 2013--pamiętam, ze Twoi synowie ( jeden na pewno) wybrali informatykę jako kierunek swoich studiów--mam kolegę, ktory najprawdopodobniej będzie aplikował na to samo do UK. Czy zechciałabyś mi powiedzieć, które uniwersytety ( oprócz wybranego Bristolu i Newcastle ) są Waszym zdaniem godne uwagi ? Ja rozczytywałam się nt inzynierii lądowej, więc nie mogę mu udzielić żadncyh wskazówek, a kolega chciałby na początek poczytac o tych uczelniach, które są juz sprawdzone. Dziękuję.
@madzia63
Rzeczywiście trochę tę informatykę przemaglowaliśmy.
Poleć swojemu znajomemu stronę The Complete University Guide. Jeśli wybierze jakiś uniwerek z pierwszych dwudzistu będzie bardzo zadowolony. Dobrze jeśłi uniwerek należy do Russell Group. Jest to wskaźnikiem, że są prowadzone badania i studenci uczą się najnowszego materiału. W Bristolu podkreślają, że co roku zmieniają 1/3 materiału nauczanego, ponieważ tak szybko rozwija się ta dziedzina. Wykładowcy uczą najnowszych rzeczy, których nie ma w ksiązkach, bo jeszcze nie zostały napisane. Trzeba sprawdzić miejsca uniwerku w kilku latach, czy uniwerek utrzymuje poziom z roku na rok. Oni mają dane od 2008 roku. Czasami może wskoczyć do tej dwudziestki jakiś słabszy uniwerek.
http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings?s=Computer+Science

Niech poszuka na You tube. Jest bardzo dużo filmów. Trzeba wpisać np. "Nottingham computer science".

Uniwersytet w Edynburgu jest zdaje się największy i mają największy wybór przedmiotów, ale są bardzo wybredni w dawaniu ofert. Bardzo dużo studentów narzeka, że wykładowcy zajęci są swoimi badaniami i nie poświęcają studentom wystarczająco dużo czasu. Pewnie myślą, że jeśli już ktoś się dostał, to sam sobie poradzi.
Manchester jest bardzo wysoko w rankingach światowych QS. Dobry, ale bardzo duży uniwerek.
Glasgow jest godny uwagi, jeśli nie przerazi go miasto. Jest tam dosyć duża przestępczość, ale to zależy od dzielnicy. Niestety często wynmagają 75% z każdego przedmiotu na maturze.
Nottigham jest super, mają zupełnie nowy campus i wysoki poziom. Godny polecenia.
York jest też świetny, nowy campus, piękne miasto. Compus niestety na uboczu (w polu). Wygląda też na to, że mają bardziej rozwinięty engineering, ale inne kursy też mają dobre więc powinno być ok.
Może też wziąc pod uwagę Aberdeen. Stary uniwerek z 1495 z tradycjami. Piękne miasto.
Hariot-Watt dawna politechnika, ale bardzo dobry poziom. Współpracują z informatyką z UoEdinburgh. Można znaleźć na you tube różne filmy.
Niech sprawdzi też Southhampton, Bermingham, Cardiff, Sheffield, Leeds, Reading, East Anglia, Dundee. Myśle, że to jest mniej więcej granica, poniżej której nie warto jechać do Wilekiej Brytanii.
Bardzo polecam Newcastle. Jest bardzo dobrze zorganizowany, bardzo mili ludzie na uniwerku i w mieście. Bardzo tanie życie. Jest lotnisko z lotami do Krakowa.
Ach, Glasgow jest bardzo dobrym uniwerkiem, ale łatwiej się tam dostać ponieważ nie jest tak oblegane ze względu na opinię o przestępczości. Moim zdaniem można poświęcić te lata, żeby mieć lepsze wykszatłacenie.
Ok, naturalnie, jeśłi ma się szanse osiągną najwyższe wyniki, to trzeba się starać o Oxford, Cambridge i ICL, Bristol, Bath, UCL, Edynburgh .... Nie pisałam o tym, bo wydawało mi się to oczywiste, ale zostałam pouczona przez domowników, że udało mi się pominąć najlepsze uniwerki.
Cytat:
Rzeczywiście trochę tę informatykę przemaglowaliśmy.

Babe, jak zwykle porażasz swoim zasobem informacji. Szacunek. :)

Za niedługo wyniki z ielts-a, ale może być żle, niestety. :(
Ponadto, Babe, tłumaczenie świadectwa maturalnego, bezcenne
Cytat: cassie1
Dziękuję za wszystkie informację :D Czyli wychodzi na to że raczej trzeba wcześniej przed rozpoczęciem semestru być w UK i załatwić to konto.

Właśnie nie wiem, jak to wygląda czasowo w praktyce. Wiadomo, że nowi studenci przyjeżdżają na Freshersweek, czyli tydzień przed rozpoczęciem nauki.
W tym czasie balangują, poznają kolegów z uni, poznają miasto i uniwerek, załatwiają sprawy organizacyjne.
Nie będziesz pierwszą osobą z zagranicy, która musi otworzyć konto w GB. Z pewnością banki i uniwerki sa na to przygotowane. Ze wszystkimi problemami i pytaniami zgłoś się do Student Union i oni Cię pokierują. W GB wszyscy sa niesamowicie mili i bardzo chcą pomóc.
Cytat: nuka2
Ponadto, Babe, tłumaczenie świadectwa maturalnego, bezcenne

Dzięki, tak, czy inaczej wyślemy syna na miejsce z przysięgłym tłumaczeniem, żeby miał na wszelki wypadek.
Do Bebe-2013--niezmiernie Ci dziękuję za tak obszerną odpowiedź--to duża pomoc, też mu zwracałam uwagę na unis z grupy Russel, 1994 Group i kilka niezrzeszonych. Chciałabym się upewnic--Twoi synowie studiują Computer science czy Electronic Engineering ? Jemu wstępnie spodobał się Nottingham, teraz poczyta o pozostałych polecanych przez Ciebie. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Musi poczytać też o miastach, czy uniwerki współpracują z firmami dającymi praktyki, czy znajdzie ewentualnie pracę w okolicy. Np. St. Andrews to bardzo mała mieścina.
Jeden syn studiuje na Newcastle computer science, a drugi computer science i mathematics (joint degree) w Bristol.
Do Bebe--dziękuję uprzejmie za wszystkie odpowiedzi--za te dotyczące tłumaczenia swiadectwa też, nie wchodziłam przez kilka dni na forum i ich nie zauważyłam. Świadectwo maturalne na wszelki wypadek dałam przetłumaczyć tłumaczowi przysięgłemu...
@madzia63
Znalazłam też stronę z opiniami studentów o uniwerkach. Można tam też poszperać. Powodzenia.
http://www.unifo.co.uk/university-search
@nuka2
Dostałaś już wyniki IELTSA?
Tak, wszystko ok!! Dzięki za zainteresowanie. Wynik 7,5.

Napisałam Ci prywatną wiadomość, ale albo nie doszła, albo nie zaglądałaś do skrzynki pocztowej.

W poniedziałek wysłałam dokumenty do Bristolu mailem i czekam na jakąś odpowiedż.
Gratulacje, bardzo się cieszę. Pełnia szczęścia! I jaki świetny wynik!
Nie zaglądałam do skrzynki, ponieważ od kilku dni mam nocujących gości (z cateringiem ;-)) i na dodatek wysiadł mi komputer. Czekaliśmy na nową kartę graficzną, ale okazało się, że to dopiero początek naszych kłopotów.
Pewnie odpowiedzą Ci dopiero w przysżłym tygoadniu. U nas też trwało to tydzień.
Wreszcie pełen relaks. ;-)
A ja mam pytanie trochę z innej beczki. Wczoraj dowiedziałam się, że zostałam przyjęta na studia do jednego z University of London (hura!) no i zaczęłam sprawdzać koszty utrzymania itp. Szczerze mówiąc są one trochę przerażające, stąd moje pytanie, czy brał może ktoś pożyczkę na utrzymanie w trakcie studiów (nazywa się to chyba Maintenance Loan)? Jeśli tak, to jak to jest dokładnie z aplikowaniem i spłatą? Mam wrażenie, że na każdej stronie jest zupełnie co innego lub dane dotyczą poprzednich lat i już całkiem zgłupiałam. Pomoże ktoś? :)
Temat przeniesiony do archwium.
511-540 z 541