Terminy odpowiedzi z UCAS

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 541
Babe 2013, gratuluję tak mądrego syna.

Ja właśnie wczoraj dostałam drugi, pierwszy był Greenwich, 'conditional' z Westminster. Chcą 80% z wszystkich przedmiotów maturalnych, i to mnie martwi, bo z językiem ojczystym u mnie nie najlepiej.
Ale co tam, czekam na kolejne oferty.
Cześć nuka2! Dziękuję za gratulacje. Widzę, że i Ty mierzysz wysoko i w podobnych przedmiotach. Szczególnie fizyka jest do pozazdroszenia. Syn na próbnym z fizyki miał prawie 70% i powiedzial, ze ciężko będzie dociągnąc mu do 85%. Tak jak Ty ma spore problemy z polskim (nawet na podstawowym poziomie), więc jesteście w podobnej sytuacji. Chcemy wybrać uni, który wymaga średniej z całej matury, a nie z każdego przedmiotu. Oferta z Bristolu jest ok, chociaż jest na granicy możliwości. Jeśli Edinbugh da coś niższego, to weźmie Edinburgh jako pierwszy wybór, ale raczej nie spodziewamy się oferty, ponieważ mało kto dostaje.

Informacja dla przyszłych aplikantów:
Oferty nie zawsze odpowiadają randze uniwerków. Najlepiej jeszcze przed aplikacją wysłać zapytanie o niestatandardowe kwalifikacje i czego można oczekiwać dla polskiej mtury. Dowiadywaliśmy się jakie będą miec wymagania na trzy kierunki: informatyka, mat-info i geologia (mam trzech synów ;-)) i często "gorsze" uniwerki mialy wyższe wymagania niż te z czołówki.
Babe, zgadzam się co do wymagań niektórych uczelni
Kent chce ode mnie jednego rozszerzenia na 86%, drugiego na 84% na architekturę
Sheffield/Newcastle chcą trzy na 80%.
Kent w rankingach jest na granicy pierwszej 10
Sheffield/Newcastle, pierwsza 5
Babe, z tą fizyką będzie trudno, ale mam nadzieję, że jak przez ostatnie lata fizyka rozszerzona była do bólu trudna, to w końcu może będzie rocznik z łatwiejszymi zadaniami. Tym się właśnie łudzę. W zeszłym roku sredni wynik z rozszerzonej fizyki w całym kraju był zdaje się 40%, więc raczej b.nisko, dlatego może w tym roku pójdą po rozum do głowy i dadzą coś łatwiejszego.

Poza tym będę jeszcze zdawała filozofię rozszerzoną, a tu o wysoki wynik jest stosunkowo łatwo.
Tinwid, uniwersytet w Newcastle jest bardzo dobrze zorganizowany. Najstarszy syn studiuje tam informatykę (I rok). Jeśłi chcesz się czegoś dowiedzieć o uni z pierwszej ręki, to mogę podać do niego kontakt.
Nuka2, prześledziliśmy staniny z fizyki przez ostatnie lata i jest ciężko dostać wysoki wynik. Ale może w Twoim przypadku będzie to możliwe. Życzę Ci z całego serca powodzenia na egzaminie. My nie chcieliśmy ryzykować, bo się zawali średnia. Informatyka też jest mało przewidywalna i będzie ciężko. Angielskim i matmą będziemy nadrabiać polski. Z filozofią popatrz czy Twoje wybrane uniwerki nie wymagają dwóch przedmiotów ścisłych (science). Na stronie Bristolu w ich FAQu przeczytałam, że jeśłi zdaje się cztery przedmioty, a wśród nich jest jakiś nie związany z kierunkiem studiów, to i tak liczą trzy najbardziej powiązane (przydatne) z kierunkiem, mimo że z tego czwartego ma się wyższą ocenę. Trudno ich tak dopytywać o wszystko, ale nie chcieliśmy dać im wyboru, co będą wliczać. Dlatego zdajemy to, co wydaje nam się, że da najwyższe wyniki.
Babe,dzięki za dodatkowe informacje. Bristol to jeden z uni, który wybrałam. Do Newcastle się nie wybieram, może jeśli się dostanę to wówczas bedę mieć więcej pytań. Widzę, że podeszliście do tematu systematycznie i dokładnie; poza tym macie doświadczenia z poprzedniego roku. Ja wpadłam na pomysł studiowania w GB we wrześniu, czasu miałam dość dużo, ale najbardziej stresowało mnie PS, potem załatwiane referencji.

Też prześledeziłam wyniki z fizyki z poprzednich lat (chociaż nie mam pojęcia co to jest stanina) i fizyka ma zawsze najniższą średnią, trochę miałam mało czasu na zmiany decyzji, i dlatego zostałam przy fizyce.
Super, może się spotkacie. A jakie jeszcze wybrałaś uni poza Bristol i Greenwich? Przy Twoich prognozach rozumiem, że Greenwich to pomyłka (?). W zeszłym roku wybieraliśmy trochę jak saper. Właśnie dlatego, że wymagania uniwerków dla Polaków nie odpowiadają rankingom i trzeba było trochę połowić.
Greenwich to absolutnie nie pomyłka, ale ewentualnie deska ratunku. Z maturą różnie może być.
Na razie dostałam dwa 'conditionale' więc nie muszę się zastanawiać nad ostatecznym wyborem uczelni, zależało mi na studiowaniu w Londynie, ale wiadomo, że wyboru dokonam jak będę miała wszystkie odpowiedzi.

Aplikowałam na Greenwich, Westminster, Bristol, City London i Durham. Rachunkowość i finanse.

Czasami myślę, że to tylko moje pobożne życzenia i nic z tego nie będzie, bo nie dam rady z maturą. Ale wcześniej myślałam, że po przeczytaniu mojego PS nikt nie odpowie i będę miała same odmowne.

Czas pokaże. Aha, jeszcze IELTS przede mną. Ale wynik 8,5 wydaje mi się kosmosem.
Teraz rozumiem. Gdybyś dostała się do Durham, to możesz zamieszkać w zamku ;-). Nie martw się IELTS'em. Nie taki diabeł straszny. Syn mieszkał przez rok w Anglii, stąd ten wynik. Zdał wcześniej, bo pomyśleliśmy, że wysoki wynik może wpłynąć na ofertę. Nie wiemy, czy wpłynął, ale nie przeszkodził. PS jest wyzwaniem dla każdego. Nam bardzo pomógł filmik z ICL na youtubie, a ile mieliśmy śmiechu podczas oglądania, to tylko my wiemy. Oczywiście rzuciliśmy się do poprawiania całego PS. Polecam wszystkim

Wszyscy mówią o PS, ale ważniejsze są wyniki na maturze, np. geologia w Bristol przelicza 85% academic results and 15% split beteen PS and PR
Zawsze można wziąć gap year. Jeśłi nam coś nie pójdzie, pomyślimy o tym.
Cześć wszystkim!
Babe_2013, gratulacje dla syna i dla Ciebie ;) Bardzo fajnie, że ma takie wsparcie ze strony rodziny.

Ja również aplikowałam w tym roku na kilka uniwerków w Wielkiej Brytanii (między innymi do Glasgow, Dundee, Aberystwyth), Aplikację złożyłam 15. stycznia i jak do tej pory dostałam odpowiedź tylko od Aber (unconditional), jednak nie jestem do końca przekonana głównie do tego miasteczka.
Jestem zeszłoroczną maturzystką, IELTS zdaję dopiero w tym roku w marcu.
Ciekawi mnie, jak długo będę czekać na odpowiedzi od pozostałych uczelni...
Cytat: Babe_2013
Wszyscy mówią o PS, ale ważniejsze są wyniki na maturze, np. geologia w Bristol przelicza 85% academic results and 15% split beteen PS and PR.

jesli nie masz dobrego ps to nawet sie matura nie zdazysz pochwalic, bo nie dostaniesz oferty. znam wielu ludzi ktorzy mieli swietne wyniki z matury, ale z przecietnym ps mozna sobie je wsadzic, bo pierwszy etap to wlasnie ps i referencje.
Może źle się wyraziłam. PS jest bardzo ważny i nie należy go ignorować. Jak mówią we wspomnianym filmie jest to wizytówka osoby ubiegającej się o miejsce. Każdy się w nim prezentuje i przekonuje, że jest godny miejsca na wybranym uni. Nie ma miejsca na to, żeby być skromnym i powściągliwym. Trzeba tak głośno "trąbić", żeby zagłuszyć innych w orkiestrze. Jest to sztuka, bo nie można przy tym zrobić z siebie ... "nutter". Właściwie chodziło mi tylko o to, że jesłi nie wpiszesz, że oczekujesz właściwych dla uniwerku wyników lub z PR to nie będzie wynikać, to PS nie pomoże.
Może źle się wyraziłam. PS jest bardzo ważny i nie należy go ignorować. Jak mówią we wspomnianym filmie jest to wizytówka osoby ubiegającej się o miejsce. Każdy się w nim prezentuje i przekonuje, że jest godny miejsca na wybranym uni. Nie ma miejsca na to, żeby być skromnym i powściągliwym. Trzeba tak głośno "trąbić", żeby zagłuszyć innych w orkiestrze. Jest to sztuka, bo nie można przy tym zrobić z siebie ... "nutter". Właściwie chodziło mi tylko o to, że jesłi nie wpiszesz, że oczekujesz właściwych dla uniwerku wyników lub z PR to nie będzie wynikać, to PS nie pomoże.

ale to jest chyba oczywiste, ze kazdy wpisuje w predicted grades minimum takie oceny, jakie sobie zyczy uniwersytet i zdaje to, co uczelnia chce zeby zdawal. entry requirements to zadna tajemnica i oczywiste ze jesli uni chce trzy rozszerzenia na 80% to nie wpiszesz ze zdajesz dwa i przewidujesz z nich 50, no jaki sens :) . wiec to w ogole nie podlega pod dyskusje - i automatycznie PS wskakuje na miejsce najwazniejszego obok referencji. tylko tak chcialam zaznaczyc, bo rozne legendy chodza po internecie, wlacznie z tym, ze PS i tak nikt nie czyta, a to takie pffff, a potem zdziwieni, jak uczelnie na podstawie Ps i referencji daja oferte lub nie. i pretensje do swiata, ze przeciez nawet nie dali matura na 100 procent sie pochwalic.
edytowany przez oliwkowa-oliwka: 03 lut 2013
PS i referencje sa BARDZO wazne! gdy uczelnia ma dwóch studentów z podobnymi wynikami to całkiem prawdopodobne że na podstawie PS i referencji wybierze nawet tego trochę gorszego ale lepiej rokującego.
Adamsmo, dokładnie. Co więcej, od pracowników UCAS z którymi kiedyś miałam warsztaty dowiedzieliśmy się, że często się zdarza, że uczelnia postawi na ucznia ciut gorszego akademicko (choć oczywiście nadal spełniającego wymagania minimalne) który ma ciekawe zainteresowania, doświadczenia, czymś ciekawym się zajmuje czy robił coś super w trakcie gap year, niż takiego, kto ma ze swoich przedmiotów super oceny, ale nic poza tym nie robi. Uczelnie stawiają również na ciekawych ludzi, nie na robotów :)
no dobra powracając do głównego watku, przyzna się ktoś czy został odrzucony?
u mnie nadal cisza. Na razie dostaje co pare dni email od któregoś uni ze cos tam robia z moja aplikacja :D podpalam sie, mysle ze to odpowiedz, a tam nic
U nas też nuda. Edynburgh powiedział, ze dadzą odpowiedź w połowie marca. Nottingham i York bez odpowiedzi.
Edynburgh powiedział, ze dadzą odpowiedź w połowie marca.

mi tak samo
Adamsmo, a na jaki kierunek się wybierasz, jeśli nie jest to tajemnicą?
mam pierwsza oferte :D warunki trudne do spelnienia, szczegolnie fizyka ale jest:
Congratulations; University College London (University of London) has asked us to tell you that it is offering you a place for Electronic Engineering with Communications Engineering, H613; starting in September 2013 at point of entry 1.
The conditions of the offer are:

This offer is subject to you obtaining

Award of the Matura with at least 3 subjects passed at

Extended Level with 85%. Also see UCL's offer letter.
jak na UCL to bardzo przyzwoita oferta, gratuluje :)
matizsz Ogromne gratulacje, świetna oferta!!! Rozumiem Twoje obiekcje co do fizyki, ale życzymy Ci powodzenia!
Adamsmo, a na jaki kierunek się wybierasz, jeśli nie jest to tajemnicą?

administracja biznesowa
U nas też nuda. Edynburgh powiedział, ze dadzą odpowiedź w połowie marca. Nottingham i York bez odpowiedzi.

Ja z Nottingham dostałam już odpowiedź :)
Adamsmo
Super, życzymy powodzenia.
Cytat: cattysxx

Ooo, gratulacje! Na jaki kierunek? Czy pochwalisz się ofertą?
Cytat: cattysxx

Ooo, gratulacje! Na jaki kierunek? Czy pochwalisz się ofertą?

English and French. 87% z angielskiego i francuskiego oraz 59% z trzeciego(dowolnego) rozszerzenia.
Dużo chcą na te języki, ale za to trzeci przedmiot jest zupełnie nie stresujący. Wygląda na to, że ofertę dostosowali do skali staninowej. Na stronie CKE są staniny po angielsku. Jeszcze raz gratuluję.
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 541