Terminy odpowiedzi z UCAS

Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 541
Cytat: nuka2
Cytat:
Nuka2, jesteś w czepku urodzona! Sami obniżyli?

Przyszedł e-mail z informacją.

Cieszę się, że nie aplikowałam do Edynburga, bo z tego co czytam nie miałabym szansy. Osobiście myślę, że oni tam Polaków po prostu nie lubią.

90% z fizyki rozszerzonej to jak 'mission impossible'

To miło z ich strony. ;-)

Edynburg? Ryzyk fizyk. Można wysłać pięć zapytań i wklakulować w to, że jedno/dwa sa bardzo mało prawdopodobne. Niech żyje Bristol !!!

Wymaganie 90% z fizyki oznacza tylko, że uniwerki nie wiedzą jak trudno to osiągnąc (nie znają staninów).
Inną sprawą jest to, że nasi specjaliści przygotowujący egzaminy, nie biorą pod uwagę, że cześć osób stara się o miejsca na studiach, gdzie zakłada się, że mierzenie osiągnięć jest obiektywne i porównywalne z pozostałymi przedmiotami.
Rodzice w szkole przekonywali mnie, że 66% na próbnej maturze z fizyki (pewnie byśmy podciągnęli do 75%) to doskonały wynik. Ale to jest wynik dobry na Polskę. W GB nie przejmują się tym.
Tak samo jak wynik z dwujęzycznej matury z angielskiego. Na uniwerku w Reading wcale nie chcieli zaliczyć tego przedmiotu jako rozszerzenie, mimo że staraliśmy się kilka razy cierpliwie tlumaczyć, że to jest nawet wyższy poziom. Nota bene wynik był 85% i w Polsce zaliczony byłby na 100% ;-).

Jeśłi chodzio Edi to chodzą w internecie "plotki" (mam nadzieję, że nie jest to prawda i uniwerek się też zarzeka), że pierwszeństwo mają osoby spoza UE (placą najwięcej), potem Anglicy (9000 GBP), nastepnie Szkoci (narzekają najwięcej), a reszta UE pewnie na szarym końcu.
Babe_2013, to nie tyle plotki, co czysta kalkulacja... Jeśli ktoś ma bardzo zbliżone oceny i podobnie dobry PS i jest z EU (=studia za darmo i jeszcze prawdopodobnie wyjedzie zaraz po studiach z UK i pieniądze w niego "zainwestowane" nie zostają w UK), do tego co jest z USA/Azji (=gruba kasa dla uni i jeszcze prestiż, że u nich jest w cholerę international students) to... kogo wybiorą? :) i to nie tylko edynburg, zwyczajnie uniwerkom bardziej się kalkuluje dać miejsce podobnie uzdolnionej osobie a z większą kasą.
Jeśłi chodzio Edi to chodzą w internecie "plotki" (mam nadzieję, że nie jest to prawda i uniwerek się też zarzeka), że pierwszeństwo mają osoby spoza UE (placą najwięcej), potem Anglicy (9000 GBP), nastepnie Szkoci (narzekają najwięcej), a reszta UE pewnie na szarym końcu

niestety to nie są plotki wg poniższego artykułu:

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/scotland/9476004/Scottish-universities-offer-places-to-fee-paying-foreigners-only.html
edytowany przez Adamsmo: 21 lut 2013
1. telegraph to szmatławiec
2. uni sie zarzekaja, bo jakby sie przyznali, to wiadomo - dyskryminacja jak nic (a jak w UK zarzucisz dyskryminacje to automatycznie niszczysz mu zycie :P)
3. biznes is biznes, czysta logika, koniec filozofii :))
Ahem .... raczej Telegraph bym nie zaliczył do "szmatławców" - to jedna z poważniejszych gazet.
Ha, ha!!!
York - 80% średnia i po 80% z trzech rozszerzeń :))))
gratulacje!!! jak sie pytalem o wymagania na moj kierunek przed apikacja to dostalem takie same od Sheffield :D mam nadzieje ze dotrzymaja swoja "obietnicy"
edytowany przez matizsz: 21 lut 2013
Fajnie, że nie tylko ja kieruje się na Sheffield :)
na jaki kierunek?
Dziękuję :))
Architektura :) a ty ?
elektronika :)
trzy razy 80% wydaje się normą do Sheff:) zamierzasz dać ich jako firm chocie ?
Cytat:
York - 80% średnia i po 80% z trzech rozszerzeń :))))

Gratulacje!!!
ta rozbieżność ofert wygląda jak loteria.... ty wygrałeś XX% ty YY% a ty ZZ%

gratulacje dla dotychczasowych zwycięzców :)
Dzięki Nuka2! Bardzo się cieszymy. Czekaliśmy na taką ofertę. Niższą od Bristol i nie wyszczególniającą ocen z każdego przedmiotu na maturze. Ale Bristol jest the best! Teraz tylko n a u k a . . .
Cytat: Adamsmo
ta rozbieżność ofert wygląda jak loteria.... ty wygrałeś XX% ty YY% a ty ZZ%

gratulacje dla dotychczasowych zwycięzców :)

Tak, pradziwe koło fortuny.
Ale najważniejsze, żeby przyszli kandydaci wiedzieli, czego się spodziewać i do czego dążyć przygotowując się do egzaminów. Mało jest informacji o polskiej maturze, a każdy uniwerek sam sobie panem. Nie ma jakiegoś przelicznika ogólnokrajowego, że A to tyle %, a B to tyle %.
Cytat: tinwid
trzy razy 80% wydaje się normą do Sheff:) zamierzasz dać ich jako firm chocie ?
to zalezy czy dostane oferte z Southampton. Oferte z UCL mam 85% wiec pewnie Sheffield bedzie ewt insurance
zazdro tego ucl:)
u mnie insurance będzie newcastle, choć to zależy od tego, jak pójdzie ielts
piszę go 23 marca, mam mieć 7.0 ogólnie, co wydaje mi się spokojne do osiągnięcia :)
do newcastle tez aplikuje :D ale zadnej odpowiedzi jeszcze. Ja zdalem toefla na 108 pod koniec roku bo gdzies przeczytalem ze lepiej patrza jak ktos ma certyfikat przy aplikacji, rowniez zeby miec go po prostu z glowy....
taki sam plan miałem z toeflem. w czerwcu do niego podszedłem i 92 punkty....
na drugie podejście nie bardzo miałem kasę
niby robiłem testy, ćwiczenia z książki do toefla, ale tam teksty były po prostu łatwiejsze. a na teście zdziwienie...
dlatego też chcą ode mnie ieltsa, który notabene idzie mi o wiele lepiej :) 7.5/8.00 overall jest możliwy
ncl chce ode mnie ino potwierdzenia wyników toefla i takich samych wyników z matury
Cytat: matizsz
przeczytalem ze lepiej patrza jak ktos ma certyfikat przy aplikacji, rowniez zeby miec go po prostu z glowy....

całkiem możliwe ale w takiej sytuacji, potencjalny kandydat musiałby mieć wszystkie inne "papiery" gotowe (mautra etc)
hej, niestety dostalam "unsuccessful" z Edynburga :/ czy jedyną opcją by dowiedziec sie dlaczego jest telefon do danej uczelni? szczerze mówiąc nie uśmiecha mi się do nich dzwonic ze względów finansowych. Nie oczekuję oczywiście nie wiem jakiś wyjaśnień tylko po prostu krotkiej info np. "złe portfolio", "złe PS" itp. ale nic konkretnego nie napisali oprócz tego, że mnie nie chcą.
"Your application is no longer being considered by The University of Edinburgh for Interior Design, W250 because either they have decided not to offer you a place or your application has been withdrawn. The reason is given below.
Your application has been unsuccessful
If you would like to have feedback about this decision, you should contact the university or college concerned direct. In order to comply with data protection legislation they may not be able to discuss this with anyone else other than you. Decisions about individual applicants are made by universities and colleges and therefore UCAS does not hold any information about why you have been unsuccessful in this application."
Cytat: siennah
hej, niestety dostalam "unsuccessful" z Edynburga :/ czy jedyną opcją by dowiedziec sie dlaczego jest telefon do danej uczelni? szczerze mówiąc nie uśmiecha mi się do nich dzwonic ze względów finansowych. Nie oczekuję oczywiście nie wiem jakiś wyjaśnień tylko po prostu krotkiej info np. "złe portfolio", "złe PS" itp. ale nic konkretnego nie napisali oprócz tego, że mnie nie chcą.
"Your application is no longer being considered by The University of Edinburgh for Interior Design, W250 because either they have decided not to offer you a place or your application has been withdrawn. The reason is given below.
Your application has been unsuccessful
If you would like to have feedback about this decision, you should contact the university or college concerned direct. In order to comply with data protection legislation they may not be able to discuss this with anyone else other than you. Decisions about individual applicants are made by universities and colleges and therefore UCAS does not hold any information about why you have been unsuccessful in this application."

przykro mi, szkoda. choc jak widzisz po dyskusji tutaj, edynburg taki jest, nie ma co sie przejmowac nimi. sa jeszcze inne unis.

mozesz do nich napisac emaila podajac swoj ucas id czy jak to sie tam nazywa.
ciekawe czy ktoś z naszej "grupki dyskusyjnej" dostanie się do Edi.....
Wielka szkoda, ale to wcale nie znaczy, że nie jesteś doskonałym kandydatem.
Tak jak Oliwka piszę, sa inne uniwerki, które chętnie Cię przyjmą. A Edynburg niech się martwi, że ucieka im wielu dobrych kandydatów z Polski.
Możesz napisac email, żeby się nie stresować. Jeśłi chcesz telefonicznie, to możesz przez Skypa.
A tu mała statystyka dla podgrzania atmosfery.

Żeby się dowiedzieć jak w zeszłum roku uniwersytety przyjmowały kandydatów GB/EU/World z tej strony
http://www.hesa.ac.uk/index.php?option=com_content&task=view&id=1897&Itemid=239
musicie pograc plik:
2011/12 students by Institution [xls 91 KB]

Dla kandydatów do Edynburga (inne w innych zakładkach) strona z liczbą osób przyjętych z różnych krajów. Najlepiej popatrzeć na swój kierunek na grafiku.
http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/edinburgh/international
dzięki, ciekawe staty
Dostalem ofertę z Sheffield :) This offer is subject to you obtaining
Award of
Matura with 75%
Overall
with 80%, 80%, 75% from three Extended Level
written exams including Mathematics and Physics
gratuluję!! :)
fizyka na 75% jest osiągalna jak najbardziej! trzymam kciuki i zazdroszczę, że trzecie rozszerzenie obniżyli ci o te 5% <envy>
Temat przeniesiony do archwium.
121-150 z 541