Listetning - co było?

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 175
ja tez mialam wersje A.Uważam ,ze bylo dosyc trudne. W pierwszej czesci pamietam ze na 1 pyt trzeba bylo podac rok w ktorym rozpoczeto budowe wpisalam 1565 ale czy dobrze??Bylam zdenerwowana.pytali tez o ksztalt okna - round in shape(?), ciezko cos sobie przypomniec sorki:( w 4 czesci bylo 5 speakerow , do kazdego 2 pyt i trzeba bylo wybrac A,BlubC. Zwlaszcza ten pierwszy mowil szybko i ciezko bylo zrozumiec.POWODZENIA
zamiast tamtej części było też 5 speakerów do każdego było po 2 pyt i trzeba było wybrać a,b,c,d (taka forma tez trafia się często w przykładowych testach) dla mnie to było trudne, bo to było o ks, tzn co ludzie myślą o przeczytanych ks itp i myślę, że poszło mi to najsłabiej. Jeśli chodzi o wpisywanie wyrazów to pamiętam kilka: w luce gdzie tzreba było wstawić 2 wyrazy wpisałam "shiny" jako drugi wyraz a pierwszego nie pamiętam. Chybz w 2 tekście trzeba było wpisać datę to było chyba 1565, wpisałam gdzieś też "staircase". Więcej sobie teraz nie mogę przypomnieć........ale odezwę się jak coś mi się przypomnieć
powodzenia
Wersja B:
1.
wywiad o festiwalu z psami pasterskimi
2.
nagranie o jakiejs dziwnej rybie
3.
o facecie który załozył centrum fitnessu czy cos podobnego
4.
jak dla mnie kosmos, znalezli sie tu ludzie o dziwnych akcentach a najgorszy był szkot którego wcale nie szło zrozumiec wiec wiec mi osobiscie pozostało strzelac

Ogólnie trudne nie było ale strasznie szybko czas leciał i nie dało rady doczytac do końca pytań, wiec kiepsko poszło :-/
>Na pocieszenie powiem, że nie było zadania tego rodzaju, które często jest w testach z 5 speakerami i trzeba równocześnie wpisywać ich do 2 luk

Większość testów, jakie robiłam wcześniej, miała właśnie te zadanie i je bym wolała. Miałam zestaw B i myślę, że listening był całkiem przyjemny :-) Na pewno nie był trudniejszy od tych, które robiłam wcześniej, chociaż podobno zestaw A był. Było sporo pytań, do których odpowiedzi byłam pewna i nawet 2 część poszła lepiej niż zwykle, dlatego zarówno ze speakingu, jak i z listeningu, wyszłam w dobrym nastroju :-) W ostatnim zadaniu ostatnie pytanie strzelałam, bo koleś jakoś bulgotał i ciężko było zrozumieć go, tym bardziej dlatego, że był lekki pogłos. Resztę mimo tego można było bez problemu zrozumieć. Oczywiście nie liczę na super oceny, ale po prostu czuję, że poszło mi podobnie albo trochę lepiej niż przez te kilka miesięcy robienia testów. Teraz obawiam się tylko readingu, bo z English in Use i Writingiem sobie radzę.

>Ogólnie egz był raczej trudny, a odp podchwytliwe.....

Podchwytliwe są zawsze, bo np. masz wypowiedź jakiejś osoby, która cały czas mówi na jeden temat i sugeruje tym samym jedną z odpowiedzi, a na końcu powie coś w stylu "ale najtrudniejsze było jednak..." :-) Dlatego dobrze jest robić dużo testów i wyczulić się na to.

>to co bylo zamiast tych pieciu speakerow?

Najczęściej jest 5 speakerów i ta część jest jakby podzielona na 2, bo w pierwszej np. zaznaczasz, o jakim przedmiocie mówili, a w drugiej, dlaczego np. kupili go tak tanio. Albo w pierwszej wybierasz o jakim mówią sporcie, a w drugiem o tym, jakie emocje się z tym wiązały. Teraz było inaczej i podejrzewam, że rodzaj zadań na zestawie C będzie taki sam. Teraz było 5 speakerów i po kolei po 2 pytania do nich. Jeśli chodzi o słownictwo na listeningu, nie było nic, co wymagałoby specjalistycznej wiedzy.

Inni, którzy wraz ze mną mieli zestaw B, też stwierdzili, że nie był wyjątkowo trudny.
>strasznie szybko czas leciał i nie dało rady doczytac do końca pytań

Faktycznie z czasem nie było najlepiej i w 3 części nie zdążyłam doczytać wszystkich odpowiedzi jak puścili nagranie.

W 2 części pewnie i w zestawie C trzeba będzie zwrócić uwagę na liczby czy daty. W zestawie B było np. pytanie dotyczące liczby tych psów.
zestaw A oceniam na średnio-trudny. Najgorsze ostatnie zadanie ;/ Ten wzór na te krzesla to on od uncle czy cousin mial? ( w part 2)
miałem dziś listening we wrocku - wersja a. zaznaczę, że słuchanie nie jest moją najmocnieszą stroną, ale to naprawdę przeszło moje oczekiwania. pierwsza część była naprawdę trudna (opis jakiegoś zabytku i atrakcji jakie oferuje) wśród odpowiedzi na pewno pojawiło sie staircase, 1565, fish farm, druga część była łatwiejsza niż zwykle, odpowiedzi jakie pamiętam : fishing boat, oak, lighthouse. trzecią pamietam jak przez mgłę, a czwarta - 5 spikerów mówiło o wybranych książkach (niestety nie było to zadanie 2 cześciowe, w którym trzeba wyłuszczyć po 2 informacjie z każdego ze spiczów ) tu znów było ciężko. czuję, że oblałem, więc lypa.
homerro, na ostateczną ocenę składa się 5 części, więc nie martw się jedną, skoro możesz innymi nadrobić. Naprawdę nie ma sensu martwić się na zapas.
ja tez mialam zestaw A...trudny byl zwlaszcza ostatnia czesc
Cześć,
Czy ktoś z Was dostał dwa razy arkusz z tekstem? arkusz z odpowiedziami raz i danymi raz. O tym dodatkowym- z tekstem nie powiedziałam, wzięłam sobie... nie chciałam robić zamieszania. To chyba jakaś pomyłka?
?
z listeningu wzielas? arkusz z tesktami? to moze sie podzielisz?
A moze jakies szczegoly do wersji B? Przykladowe odpowiedzi? Bardzo ladnie prosze i z gory dziekuje
Pisałem dziś w Wawie, miałem wersję A, moim zdaniem dość trudna. Spróbuję napisać to, co pamiętam. Zaznaczam, że podaję tylko to co wpisałem, co nie znaczy, że to muszą być poprawne odpowiedzi. Ci, którzy pisali tę samą wersję, niech napiszą proszę, co mają inaczej i co jeszcze pamiętają, czego nie wpisałem.

Część 1 była o jakimś zabytku. Z tego, co pamiętam to 1 pytanie dotyczyło rozpoczęcia prac nad tym budynkiem, odpowiedź to 1565. Ostatnie pytanie to coś o biznesmenach - co założyli w tym miejscu - chodziło chyba o FISH FARM. W środku pojawiło się jeszcze na pewno STAIRCASE (jakaś ciekawa rzecz w rogu jakiegoś pokoju). Było też coś o tym jak się dochodzi do tego budynku - przez jakiś sad, a następnie ROSE GARDEN. Pytali też o okna jakiejś galerii, którą się mija, wpisałem ROUND in shape. Należało też wpisać, co tam można kupić - REFRESHMENTS. Było też o jakimś zabytku, który ostatnio przekształcono - z tego, co pamiętam był to WATER MILL.

W 2 części było o jakimś rzemieślniku z Szetlandów, który produkował krzesła.
Pierwsze pytanko - BIRDWATCHING. Było pytanie, czego wymaga jego praca - DETERMINATION. Gdzie była jego pierwsza praca - chyba LIGHTHOUSE. Czym podrózuje gdzieś tam - było coś tam o fishing boat, ale mi się wydaje, że chodziło o FERRY boat, tylko nie wiem, czy jest w ogóle coś takiego :P. Pytali też od kogo zaczerpnął pierwsze pomysły (czy coś w tym stylu) - tu napisałem COUSIN, ale nie byłem pewny. Wątpliwości miałem też przy luce, w której trzeba było wpisać jaki kolor przybiera słoma, zanim wyschnie. Tu nie wiedziałem co wstawić, bo gość mówił, że najpierw są PINKISH, ale jak schną, to robią się GOLD. Postawiłem na to drugie.

3 część to wywiad z projektantką mody, która wygrała jakiś konkurs oraz jednym z jurorów. W 1 pytaniu, dotyczącym tego, co było najtrudniejsze w przygotowaniu wybrałem (mniej więcej) keeping to the specific rules. W ostatnim, czyli z czego czerpie inspirację - people's movements. Inne pytanie, to jak jej pomogła wygrana - fewer worries about money. Typek mówił też, za co ją podziwia - improving previous works. Jaki jest długofalowy cel konkursu - supporting designers coś tam.

W 4 części, jak już ktoś napisał, tym razem były po 2 pytania testowe (a/b/c) do każdego speakera (było jak zwykle 5). Byli niby w programie TV, gdzie mieli opisać jakąś książkę. Z pierwszej babki chciało mi się śmiać, bo strasznie zapieprzała i ciężko było wszystko zrozumieć. Pytali, jakie było jej pierwsze wrażenie - looking forward to re-reading it regularly. 2 pytanko - czemu porównała to do czekolady - coś tam gives energy. Drugi ziomek mówił, że najpierw czytał tę książkę w młodości. Jakie uczucie w nim wtedy dominowało - coś tam chciał poznać outcome. 2 pytanie - jakie ma teraz odczucia - że jest napisana w appropriate style. Przy trzeciej babce trzeba było napisać, co próbuje przekazać opowiadając o książce - tu strzeliłem, że complaining about coś tam. 2 pytanie - za co podziwia autora - coś tam deep feelings. 4 typek mówił chyba, że był nervous jak odbierze go publiczność, 2 pytanka nie pamiętam. Ostatnia babka mówiła, że za wyborem tej książki przemawiała desire coś tam, żeby dobrze odebrała ją widownia. 2 pytania też nie pamiętam.

Mam nadzieję, że pomogę, ale pamiętajcie, żeby kierować się własnym wyczuciem. Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd. Napiszcie proszę, czy zgadzają się Wam odpowiedzi (Ci, którzy mieli wersję A).
Pytam, czy to normalne, że dostaje się 2 kopie arkusza z tekstem?
Ja mam generalnie te same odpowiedzi:) poza 4 - w dwoch wiem ze mam blad, bo nie doczytalam tego z Rose Garden i gapa wpisalam Gallery i w czwartym od razu pierwsze pytanie bo jakos toczylam walke sama ze soba i zle wybralam, i potem w drugim te krzesla sa na pewno pinkish przed wyschnięciem a potem golden, no i w czwartym nie wiedzialam z ta babka ktora mowila jako ostatnio - strzelalam:(
generalnie mam to samo :) do part 3. ;p w part 4 mam dużo inaczej. ale.. tak może być, bo trudne to dla mnie było ...
Dzieki red-head. Teraz tylko czekac, az ktos rownie precyzyjnie napisze co na temat testu B... NIkt nie pisze o wersji C - czy to znaczy , ze dzis sie jeszcze wogole nie pojawila? Moj 5429462 gdyby ktos mial ochote pobiadolic przed egzaminem. Albo po - wszystko jedno :)
BŁAGAM o wyjaśnienia odnośnie wpisywania w karte odpowiedzi:

1. Czy wpisujemy wielkimi literami?
2. Odpowiedzi zamalowywujemy, ale co robimy, gdy przypadkiem zle zaznaczylismy na karcie odpowiedzi?
3. Czy wymagany jest czarny wkład czy niebieski też może być?
4. Jak wpisujemy np liczbę 40 000, czy tak: 40,000, a 4000, czy tak: 4,000?
oh boze....
pisałas FCE czy odrazu wziełas sie za CAE?
zreszta...to nie wazne...bo logiczne ..po co mieliby dawac dwa arkusze ? na pamiątke? odpowiedzi i tak nigdzie nie sprawdzisz wiec lepiej pomysl.

no chyba ze chciałąs zdenerwowac tych którzy nie mieli jeszcze listeningu.co za chamstwo.
Hejka, mam podobne odpowiedzi - wersja A w cz. I i II - weźcie pod uwagę, że listening nie jest moja najlepszą umiejętnością, stąd te pytajniki, gdzie w ogóle nie jestem pewna odpowiedzi. Trudno było mi się skoncentrować, ale pisząc tu odpowiedzi może stworzymy razem jakiś klucz, a może ktoś ma mniejsze problemy z tą częścią egzaminu, jest świetny i poda nam właściwe odpowiedzi.

Moje propozycje:

I. 1565, local hostel(????), round, rose garden, refreshments, pottery (???), fish farm

II. (???), fishing (boat), factory (???), potatoes (???), cousin, hard and clean (???), determination, ash (miało być coś o gat. drzewa, z którego sa robione te krzesła, ale czy to był jesion??)

III. 1. keep in mind
2-6 nie pamietam, miałam coś o raising recognition (???), people's expectations

IV. 1. re-reading it regularly 2. more energy
reszty nie pamiętam jak dla mnie najtrudniejsza część.

Czekam na odpowiedzi pozostałych. Pozdrawiam wszystkich zdających.
Prosze o wersje B i C. Pisze jutro w Lodzi o 11:30 :P Pozdrawiam
1. ja wpisywalam normalnie, nie pisalam wielkimi literami
2. uzywamy gumki do scierania
3. ołówek jest wymagany.
4. chyba raczej bez przecinków

abstrachując od listeningu, byłabym wdzięczna gdybyście wpisywali swoje tematy ze speakingu :) w temacie - speaking-co było. z góry thx.
jak to?, TO NIE WPISUJEMY ODPOWIEDZI I NIE ZAMALOWYWUJEMY DłUGOPISEM, TYLKO O ł ó W K I E M ???
tak.
to wszyscy wkoło wpisywali ołówkiem? nie można długopisem? przecież może to ktoś wymazać... ja jak kiedys pisałem fce to wypelnialem długopisem...
Ja też. 11:30
trzeba ołówkiem:)przecież nikt ci niczego nie będzie wymazywał jaki niby miałby w tym interes?
coś musiało Ci się pomylic :) Tylko writing piszemy dlugopisem :)
ja bym sie upierala ze zamiast fish farm jest a thriving concern i ze jest fishing boat zamiast ferry boat (sprawdzalam w slowniku jest po prostu ferry). a poza tym to bylo bird watching trips. a generalnie to jestem na siebie piekielnie zla bo najprawdopodobniej strace 7,5% za 3 literowki: potatos, cousine i light house, czy mysliscie, ze moze to zalicza? a i jeszcze jedno! bodajze w tej czesci gdzie byla data 1565 to pozniej trzeba bylo wpisac once held cos tam cos tam.. co tam macie? bo ja wpisalam literature parties ale slyszalam opcje ze wyscigi konne. drzewo to oak. w czesci z projektantka jeszcze bylo pytanie do tego kolesia co jest najwazniejsze czy jakos tak nie pamietam dokladnie, ale napisalam ze znalezienie grupy designerow, nie wiem czy kojarzycie o co mi chodzi.
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 175

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie