Pisałem dziś w Wawie, miałem wersję A, moim zdaniem dość trudna. Spróbuję napisać to, co pamiętam. Zaznaczam, że podaję tylko to co wpisałem, co nie znaczy, że to muszą być poprawne odpowiedzi. Ci, którzy pisali tę samą wersję, niech napiszą proszę, co mają inaczej i co jeszcze pamiętają, czego nie wpisałem.
Część 1 była o jakimś zabytku. Z tego, co pamiętam to 1 pytanie dotyczyło rozpoczęcia prac nad tym budynkiem, odpowiedź to 1565. Ostatnie pytanie to coś o biznesmenach - co założyli w tym miejscu - chodziło chyba o FISH FARM. W środku pojawiło się jeszcze na pewno STAIRCASE (jakaś ciekawa rzecz w rogu jakiegoś pokoju). Było też coś o tym jak się dochodzi do tego budynku - przez jakiś sad, a następnie ROSE GARDEN. Pytali też o okna jakiejś galerii, którą się mija, wpisałem ROUND in shape. Należało też wpisać, co tam można kupić - REFRESHMENTS. Było też o jakimś zabytku, który ostatnio przekształcono - z tego, co pamiętam był to WATER MILL.
W 2 części było o jakimś rzemieślniku z Szetlandów, który produkował krzesła.
Pierwsze pytanko - BIRDWATCHING. Było pytanie, czego wymaga jego praca - DETERMINATION. Gdzie była jego pierwsza praca - chyba LIGHTHOUSE. Czym podrózuje gdzieś tam - było coś tam o fishing boat, ale mi się wydaje, że chodziło o FERRY boat, tylko nie wiem, czy jest w ogóle coś takiego :P. Pytali też od kogo zaczerpnął pierwsze pomysły (czy coś w tym stylu) - tu napisałem COUSIN, ale nie byłem pewny. Wątpliwości miałem też przy luce, w której trzeba było wpisać jaki kolor przybiera słoma, zanim wyschnie. Tu nie wiedziałem co wstawić, bo gość mówił, że najpierw są PINKISH, ale jak schną, to robią się GOLD. Postawiłem na to drugie.
3 część to wywiad z projektantką mody, która wygrała jakiś konkurs oraz jednym z jurorów. W 1 pytaniu, dotyczącym tego, co było najtrudniejsze w przygotowaniu wybrałem (mniej więcej) keeping to the specific rules. W ostatnim, czyli z czego czerpie inspirację - people's movements. Inne pytanie, to jak jej pomogła wygrana - fewer worries about money. Typek mówił też, za co ją podziwia - improving previous works. Jaki jest długofalowy cel konkursu - supporting designers coś tam.
W 4 części, jak już ktoś napisał, tym razem były po 2 pytania testowe (a/b/c) do każdego speakera (było jak zwykle 5). Byli niby w programie TV, gdzie mieli opisać jakąś książkę. Z pierwszej babki chciało mi się śmiać, bo strasznie zapieprzała i ciężko było wszystko zrozumieć. Pytali, jakie było jej pierwsze wrażenie - looking forward to re-reading it regularly. 2 pytanko - czemu porównała to do czekolady - coś tam gives energy. Drugi ziomek mówił, że najpierw czytał tę książkę w młodości. Jakie uczucie w nim wtedy dominowało - coś tam chciał poznać outcome. 2 pytanie - jakie ma teraz odczucia - że jest napisana w appropriate style. Przy trzeciej babce trzeba było napisać, co próbuje przekazać opowiadając o książce - tu strzeliłem, że complaining about coś tam. 2 pytanie - za co podziwia autora - coś tam deep feelings. 4 typek mówił chyba, że był nervous jak odbierze go publiczność, 2 pytanka nie pamiętam. Ostatnia babka mówiła, że za wyborem tej książki przemawiała desire coś tam, żeby dobrze odebrała ją widownia. 2 pytania też nie pamiętam.
Mam nadzieję, że pomogę, ale pamiętajcie, żeby kierować się własnym wyczuciem. Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd. Napiszcie proszę, czy zgadzają się Wam odpowiedzi (Ci, którzy mieli wersję A).