Terminy odpowiedzi z UCAS

Temat przeniesiony do archwium.
421-450 z 541
Cytat: madzia63
Babe 2013--skoro Twój kolejny syn studiował będzie w UK, może wiadomo Ci cos nt dotacji z unii, która ponoc przysługuje każdemu ( jesli dochody rodziców nie przekraczają 22.000 f na rok )--nie trzeba spełniac tego warunku-3 lata pobytu w UK. Wyczytałam o nim na poważnym forum kiedyś, ale osoba nie podała nazwy tej dotacji ( wartosc 1175 f na rok ). Czy słyszałas moze o czymś takim ?

Pierwszy raz o tym słysze, ale sprawdź dokladnie i napisz, jak już będziesz wiedzieć. Wiem, że musieliśmy wypełniać formularz o zarobkach, ale niestety nic nam nie skapneło.
Chcialabym się upewnic, czy do formularza o pozyczkę na czesne wystarczy dołączyc kopię JEDNEGO tylko dokumentu ( dowod odobisty lub paszport ), czy potrzebne są oba.
Bebe 2013--A ten formularz o zarobkach przysłali Tobie z uczelni ? Bo w formularzu o pozyczkę na czesne nie widzialam miejsca na takie informacje. Czy Wy aplikujecie z Polski ? Co do tej dotacji, myslę, ze warto do nich napisac i zapytac u zródła--jesli czegos się dowiem, dam znać.
Aplikujemy z Polski. Formularz wypełniał syn. Nie wiem, czy dostał go z uczelni, czy sam gdzieś znalazł. Wieczorem wróci, to go spytam, czy pamięta.
@madzia63
Tylko jednego dokumentu.
Witam wszystkich, mam pytanie trochę off-topowe ale to jest najbardziej aktywna grupa dlatego bardzo chciałam je skierowac do Was. Czy znacie kogoś kto dostał się na studia w UK jako ""mature student"? Na wszystkich stronach uniwerków piszą o tym i podkreślają jak to liczą się ze starszymi, którzy chcą studiowac ale czy tak jest naprawdę? Czy mature students mają w ogóle jakieś szanse czy to są osoby przyjmowane na szarym końcu jak zostaną miejsca?
pytanie to wynika czysto z mojej desperacji, to jest mój ostatni rok na poprawianie matury i jeśli mi się nie uda to nie mam już szansy za rok więc będę startowała jako "mature student", który nie spełnia wszystkich wymogów rekrutacyjnych
mam pytanie, czy jak wpisuje w tym formularzu pożyczkowym adres uczelni, a składam na konkretny wydział, to powinnam wpisać adres do całego univeristy of arts in london, czy konkretnie do wimbledon college of art?
czy w franchise to the another unviersity mam wpisać właśnie university of arts in london a w tym pierwszy dokładnie, że wimbledon? nie chciałabym niczego pomieszać, a nie jestem tego taka pewna
już nieważne, gdyby ktoś chciał wiedzieć to w tym pierwszym wpisujemy wydział, a w drugim całą uczelnie :)
Bebe 2013--czy już wiesz, skąd Twój syn miał ten formularz o zarobkach ?
Bebe 2013--znalazłam taki formularz--czy ten Twój syn wypełniał ?

http://www.sfengland.slc.co.uk/media/570863/sfe_nmt_mt_form_1314_d.pdf
Znalazlam tez taki formularz dla rodziców--który dołączyc ?

http://www.sfengland.slc.co.uk/media/559149/sfe_pff2_1314_d.pdf
Bebe 2013--czy już wiesz, skąd Twój syn miał ten formularz o zarobkach ?

Przepraszam, byłam zajęta przez te kilka dni i nie wchodziłam na forum.
Syn juz nie pamięta dokładnie i mówi, ze chodziło o formularz na Tuition fees. Mi się natomiast wydaje, ze jak otrzymał już miejsce na uczelni, to dostał od nich email, z formularzem i zapytaniem, czy nie przysługuje mu jakaś zapomoga czy coś w tym stylu z tytułu niskiego dochodu w rodzinie. Akurat nasz był na granicy i mąż nie wysłał wypełnionego formularza.
My skorzystaliśmy tylko z pożyczki na Tuition fees. Jeśli komuś udało się zdobyć jakieś dodatkowe finanse na studia, to prosimy, zeby się pochwalił na forum.

Popatrzcie tez na to:
https://www.gov.uk/extra-money-pay-university
Poniżej jest link do The National Scholarship Programme (wyjaśnia co to jest)
http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/university-tuition-fees/other-financial-support/national-scholarship-programme/
In practice, all English universities decide their own detailed criteria for eligibility for the NSP.
There is much variation in what is on offer. Some universities extend the benefits to all UK students, some to EU students.
Czyli poza tym głównym formularzem i identity evidence+formularz nic innego do student finance nie wysyłamy?
Bebe 2013--dziękuję za odpowiedz, te informacje też są cenne.
Do allandril--na razie wydaje mi się, ze to wystarczy, ale wciąż probuję zgłębic ten temat. Jeśli ktos cos będzie jeszcze wiedział, niech tutaj da znać.
dzięki :) właśnie ja czytałam te wszystkie pomoce do tego, jak to zrobić i w ogóle i mi się to wydaje podejrzane, że nie chcą nic wiedzieć... i mam wrażenie, że oni sobie to sami wszystko w jakiś sposób posprawdzają po dowodzie, albo będą się dowiadywać później, bo piszą, że jeżeli będą potrzebowali any further evidence to dadzą nam znać
Ja hardo czekam już ze trzy miesiące na ofertę z Dundee na prawo (i inni także, jeśli wierzyć student room :D). Moje oceny z rozszerzeń: Polish 90%, English 87%, Geography 52% (zaznaczyłem, że geografię poprawiam).

Dundee, rusz 4 litery i zacznij rozdawać te oferty wreszcie.
edytowany przez Chjena: 11 kwi 2013
Moze powinieneś / nnaś do nich napisac i spytać, kiedy się ustosunkują w Twojej sprawie-ja na civil engineering dostałam ofertę z Dundee po trzech tygodniach !!!
Moze powinieneś / nnaś do nich napisac i spytać, kiedy się ustosunkują w Twojej sprawie-ja na civil engineering dostałam ofertę z Dundee po trzech tygodniach !!!

Jejku, spokojnie, każdy dostanie odpowiedź w swoim czasie. Ja aplikowałam do Dundee na 3 kierunki i odpowiedzi dostałam każdą w innym terminie. Pierwszą koniec lutego/początek marca, a ostatnią grubo w okolicach matur, także spokojnie.
Cytat: oliwkowa-oliwka
Jejku, spokojnie, każdy dostanie odpowiedź w swoim czasie. Ja aplikowałam do Dundee na 3 kierunki i odpowiedzi dostałam każdą w innym terminie. Pierwszą koniec lutego/początek marca, a ostatnią grubo w okolicach matur, także spokojnie.

To czekanie jest najgorsze, szczerze mówiąc.
Poza tym, z tego co czytałem na UCAS, to jeśli aplikacja nie dostanie oferty do maja (koniec bodajże, ale nie jestem pewien) to automatycznie dostaje się unsuccessful.
edytowany przez Chjena: 12 kwi 2013
Wiadomo, ze odpowiedz nadejdzie, ale ważne jest przecież jak najszybsze załatwianie akademika--aby dostac najkorzystniejszą cenowo opcję-i móc już teraz załatwiać formalności z SAASem, a przecież im szybciej, tym lepiej. O takie niuanse chodzi. Pozdrawiam
Sprawy związane z SAASem załatwia się dopiero w maju. Co do akademików, to nie mam zielonego pojęcia. Wczoraj oglądałem oferty i akademiki w Dundee są dość drogie.
jako, że niestety nie dostałam się na swój first choice, a nie mam pojęcia, który kierunek wolę z reszty to mam pytanie - czy jeżeli wstawie kurs na aplikacji do student finance, jakikolwiek z tych co się dostałam to czy będę mogła go zmienić? czy jako, że już go wybrałam to będę na niego "skazana"?
Cytat: Chjena
Sprawy związane z SAASem załatwia się dopiero w maju. Co do akademików, to nie mam zielonego pojęcia. Wczoraj oglądałem oferty i akademiki w Dundee są dość drogie.

W zeszlym roku pokoik w akademiku (Dundee) kosztowal 540 funtow. Ja za tyle wynajmuje 3pokojowe mieszkanie w dobrym standardzie. wszystkie akademiki maja nienormalne ceny i jak tylko mozecie to szukajcie mieszkan.
Czy ktoś z Was załatwiał już uwiarygadnianie kopii dowodu bądz paszportu ? Byłam w USC, tam gdzie odbierałam metrykę, i nie chciano tego dla mnie zrobić. Pytałam z Biurze Paszportów rowniez--pytają do czego to potrzebne i ze powinnam iśc do notariusza, notariusz też z podejrzliwością do tego podszedł ( bo może szukam żyranta )--nie załatwiłam nic i szlag mnie trafia. Mam dość. Czy Wy też macie takie problemy ?
Ja mam zamiar zabrać sie za te wszystkie formalności dopiero po maturze :) kupa czasu jeszcze bedzie na to, nie trzeba chyba tak wcześnie? Wyślę chyba po prostu paszport, odeślą i będzie z głowy. Większym problemem jest uzyskanie dokumentu o zarobkach rodziców, nie wiem skad to wytrzasnąć
Pewnie mozna to wziąc z Urzędu Skarbowego, ale głowy nie dam. Co do formularza na Tuition Fee Loan, to deadline przypada na 31 maja. Oni sami sugerują by robić to jak najwczesniej--moi znajomi zwykle załatwiali to w kwietniu.
kurde, rzeczywiscie :D nie wiem jak ja to przeczytalem. Dzieki ze przypomnialas :) Mozesz mi jeszcze powiedziec czy aplikujesz przez internet czy wysylasz dokumenty poczta? Jest napisane: Full-time EU students who qualify for a Tuition Fee Loan and additional help (eg a grant) can apply online in the same way as a UK student.
JA wysyłam pocztą, bo na drugiej stronie jest napisane: " Make sure that you pay the correct postage" i jest podany adres. Wszyscy moi znajomi wysylali ten formularz drogą tradycyjną. A z której strony pochodzi fragment tekstu, ktory zacytowałaś ?
Temat przeniesiony do archwium.
421-450 z 541