Terminy odpowiedzi z UCAS

Temat przeniesiony do archwium.
451-480 z 541
https://www.gov.uk/apply-for-student-finance
w momencie, gdy próbowałem aplikować on-line, to wyskakiwał mi na sam koniec ciągle jakiś błąd. po napisaniu do obsługi klienta powiedziano mi, że tylko studenci z UK mogą aplikować on-line...
także bawimy się nadal w tradycyjną wysyłkę;)
poza tym, tak, załatwiłem kserokopię mojego paszportu i poprosiłem o podpis i pieczątkę dyrektorkę mojego liceum. jest wyraźnie napisane w wytycznych, że może to podpisać urzędnik, ale także teacher/lecturer. a nikt tak się do tego nie nadaje jak dyrektorka! no i ma pieczątkę :)
Też tak zrobię, wszelkiej maści prawnicy zyczą sobie pieniążki za tę usługę. Wolałabym to obejść.
cos czuje ze w celu potwierdzenia zarobkow rodzicow bede musial oddac jakiegos pita do przetlumaczenia albo cos :D ciekawe ile taka przyjemnosc
matizsz, powiedz mi, po co wysyłasz to potwierdzenie, skoro dla nas studentów z UE nie przysługuje żadna pożyczka czy zapomoga na życie ? ;/
jesli jakims cudem dostane sie na UCL to tam jest, nawet 3,5k rocznie. EU students must first apply to the EU Team (SLC) for support with their tuition fees via Gov.uk. The EU team will automatically check if you are eligible for a UCL Bursary and send you a form requesting details of your family/household income. You must complete this form and return it to the EU Team to be considered for a UCL Bursary.
Do Tinwid--chciałabym Cię dopytac o pewne szczegóły dot. kopii paszportu lub dowodu osobistego. Czy na Certifier Checklist, gdzie osoba wypełniająca ma wpisac: email address, tel number, address of certifier, dyrektorka Twojego liceum podała swoje prywatne adresy i tel, czy instytucji ( w tym przypadku szkoły ) ? Nie chciałabym popełnic błędu, więc postanowiłam zapytać. Dziękuję
ale wtopa! dyrektorka podpisała mi się pod ksero paszportu;/ nie zauważyłem tego formu poniżej w tabelkach... będę musiał jutro lub w poniedziałek się przejść jeszcze raz do niej:) wpisała nr kontaktowy szkoły, adres swój, swoją pieczątkę oraz pieczątkę szkoły + swój podpis
Na fotokopiach tez musi byc pieczątka i podpis tej osoby, ale oprocz tego certifier Checklist, gdzie urzędnik wpisuje email, tel, adres--tylko pytanie ( powtórzę ), czy swoje prywatne, czy może byc szkoły.
nie wiem, madzia, spytam się kolegi z newcastle. u mnie dyrektorka wpisała nr szkoły, nie swój prywatny.
Fajnie, dzięki
Nigdzie nie chcą mi wypelnic Certifier Checklist form ( konieczne, gdy zamiast oryginału dowodu/ paszportu chcemy wysłac fotokopie. Nawet dyrektorka mojego liceum, która wie, ze ubiegam się o studia w UK--czy Wy tez macie takie przeboje ? Odmówiono mi w Biurze Paszportow, USC, szkole, notariusz powiedziała, ze nie mogą podpisywac dokumentu po angielsku---jak to załatwić, bo tracę cierpliwość ?
ale ucichło, wszyscy się pewnie uczą do matury :D życzę powodzenia, niech każdy spełni warunki swojego conditionala :)
madzia, mi dyrektorka bez problemu wypełniła formularz, nie robiła z tego powodu żadnych przebojów;/
racja, niech wszyscy spełnią swoje warunki! :)
mi już ta nauka bokiem wychodzi, oby te godziny ćwiczeń i nauki przyniosły efekt :)
Czy ktoś mógł by mni wyjaśnić co to Student Loan? Jak długo go trzeba spłacić? Czy mozna wczesniej go splacic czy tez nie?Mam nadzieje ze ktoś mi pomorze

Wielkie dzięki
Czy wypełnia się EU13N tylko dla Firm choice? z góry dzięki za odp;)
Student Loan ( myslisz pewnie o Tuition Fee Loan ) to pozyczka od rządu brytyjskiego na pokrycie kosztow czesnego na studia. W Anglii studia kosztują 9000 f rocznie i tyle mozna dostac co roku na studia undergraduate. Splaca sie ją po zakonczeniu studiow, jesli dochody przekraczają 21 tys. funtow rocznie-wtedy od roznicy oddaje sie 9 %--to są nieduze koszta...i wielu studentow ( w tym Polacy ) na nią sie decyduje. Pozyczka obowiązuje przez 30 lat, jesli w tym czasie nie splaci się calosci, to po 30 latach reszta jest umarzana. Jej spłata nie jest odczuwalna dla kieszeni, nie jest oprocentowana ( uwzględnia się tylko inflację ). Np jesli Twoje dochody po skonczeniu studiow wyniosą 25 tys funtow rocznie, to te 9 % wyniesie 30 funtow miesięcznie--poszukaj w internecie informacj, bo są. Jest jeszcze Maintenance Loan ( pozyczka na utrzymanie podczas studiow ), ale tę mogą dostac tylko ci, ktorzy mieszkają w UK co najmniej 3 lata. Ktos jadący na studia bezposrednio z Polski, jej nie dostanie. Myslę, ze Ci wyjasnilam.
Do Wetra--w formularzu jest napisane ( czytaj we wskazowkach, tam jest to wyjasnione), ze podaje się Firm Choice, a jesli potem dokona sie innego wyboru, to nalezy natychmiast poinformowac o tym Student Finance Services Non UK Team.
A ja myślałam, że w Bristolu rezerwując akademik obowiązuje zasada 'kto pierwszy ten lepszy'.
Niestety. Kolejność aplikacji nie ma znaczenia. To accommodation office decyduje o tym kto dostanie jaki akademik. Wcale mi się to nie podoba. :(

Babe jak tam odczucia Twojego syna po maturze? Zadowolony?
Cześć Nuka,

przepraszam, zaglądałam, zaglądałam i przeoczyłm Twój wpis. Wiesz, jak człowiek się tak nastawia przez dłuższy czas, że musi dać z siebie wszystko, to potem strata każdego prcentu boli. Pomylił się w czymś z matmy i z informatyki w jednym pytaniu za 2 punkty. On nie ma natury, żeby w domu sprawdzić cały test, tym bardziej, gdy nie ma odpowiedzi. Powinno mu raczej starczyć na Bristol. Oczywiście nie można chwalić dnia przed zachodem słońca, więc cierpliwie czekamy. Najważniejsze, że z prezentacji dostał 90%, więc nadgoni nią troszkę polski podstawowy. To jego pięta Achillesa.

A jak Tobie poszła matura? Jesteś zadowolona? Myślisz, ze spełniłaś warunek do Bristol? Jak fizyka?
Witam,

Wydaje mi się, że powinnam uzyskać potrzebne mi pułapy, ale wolę poczekać do wyników zanim zacznę się cieszyć. Z fizyki też raczej w porządku.
Z prezentacji z polskiego miałam podobnie jak Twój syn 90%:) no i z ustnego angielskiego też dobrze, więc na razie jest lepiej niż gorzej.

Przede mną ciągle IELTS, zdaję 13 lipca.

Dostaliście już może potwierdzenie, że Wasze podanie o pożyczkę na czesne zostało jakoś zarejestrowane. Ja wysłałam papiery pod koniec maja i do dzisiaj cisza.

Akademiki dają info o otrzymaniu aplikacji? Bo u mnie w tej sprawie też żadnego odzewu.

Pozdrawiam.
@nuka

To bardzo się cieszę. Trzymam kciuki.

W sprawie czesnego kazali nam przesłać potwierdzenie ID podpisane przez dyrektorkę szkoły (wcześniej podpisała się sekretarka).

W sprawie akademików też cisza, ale mam się podobno nie martwić, bo jest jeszcze czas. Jakie akademiki wybrałaś?
Ach i najważniejsze, że fizyka Ci dorze poszła. W syna klasie większość zdawała fizykę i podobno ciężko. Jeden z kolegów zdawał fizykę i informatykę i powiedział, ze informatyka była dużo prostsza.
Do wszystkich uczestników naszego wątku!

Jakie Wy macie odczucia po maturze? Wiem, ze trzeba poczekać na ostateczne wyniki.
Z akademików wybrałam Wills Hall albo Clifton Hill House. Ciekawe, co mi przydzielą i jakimi zasadami się kierują?

Nie strasz mnie Babe tą fizyką, proszę. Jak na razie jestem dobrej myśli, ale wiadomo, że wyników jeszcze nie ma i wszystko się może zdarzyć.

Pozostali forumowicze zamilkli. Napiszcie coś ludzie. Jak Wam poszło na maturze?
Nuka, najważniejsze, że Ty wiesz, czy dobrze Ci poszło. A piszesz, że jesteś zadowolona, więc będzie ok.;-)

On wybrał wszystkie w centrum i brał pod uwagę cenę. Wybrał trzy (nie wiem jaka kolejnść) - Queen's Road (no. 115), St Michael's Hill (nos. 61/63), St Michael's Park. Na razie to tylko marzena. Jeszcze 2 tygodnie czekania.

Dlaczego wszyscy zamilkli? Zrezygnowaliście???
:)

Jeszcze tylko IELTS

Babe, fizyka na 85%. Jak tam u Was?
Cześć Nuka, gratulacje!!! Szczególnie z tej fizyki. Jesteś mocna!
Syn też osiągnął wszystkie wymagania, więc spotkacie się w Bristolu. Informatykę zdał na 94%. Sam nie spodziewał się takiego wyniku, ale się udało.

A jak inni? Pochwalcie się.
dostałem się do Sheffield na architekturę!
wyniki jak najbardziej pomyślne, napiszę o nich w oddzielnym poście.
jedna dziewczyna zrobiła taki zbiór wszystkich informacji dotyczących studiowania prawa. coś podobnego chcę napisać :)
Gratulacje! Bardzo się cieszę!

Wszystkie informacje przydadzą się kolejnym przyszłym studentom. Może powinieneś założyć osobny wątek poświęcony architekturze. Wtedy każdy wybierający się na ten kierunek mógłby sprawdzić wymagania na różne uniwerki i doświadczenia z tym związane.
Temat przeniesiony do archwium.
451-480 z 541