Ja już mam wszystkie oferty, ale jeszcze nie zatwierdziłem.
Aplikowałem na matematykę ze statystyką (wszędzie oprócz Heriot-Watt) oraz Mathematical, Statistical and Actuarial Sciences na Heriota (chcę być aktuariuszem w przyszłości).
Wysyłałem do Aberdeen, Heriot-Watt, Edinburgh, Glasgow i Strathclyde.
Aberdeen - unsuccessful, bo "za mało informacji na UCAS". Na forum thestudentsroom czytałem, że nie tylko mi tak napisali, ale też wielu innym osobom spoza UK. Konkretnie chodzi o brak ocen - jakich? Dzwoniłem i pytałem i nie potrafili mi odpowiedzieć. Chyba o brak wyników egzaminu gimnazjalnego, ale go się pisze przed 16. rokiem życia, więc nie wiem.
Edinburgh - unsuccessful - spodziewałem się.
Glasgow - 75% z każdego przedmiotu (dzwoniłem i pytałem, czy da radę zmienić na średnią, ale powiedzieli, że nie zmieniają ofert, które już dali. Spróbować nie zaszkodziło :)) + IELTS 6,5 - dam na FIRM.
Strathclyde - 70% z matematyki, fizyki i angielskiego oraz 70% średnia z polskiego ustnego i pisemnego (dopytywałem mailowo, czy może być średnia, powiedzieli, że tak) - INSURANCE
Heriot-Watt - tutaj duże zdziwienie oraz zawód - Pass Matura with overall average of 85% including Mathematics Advanced Level at 85% and English Advanced Level at 70%.
Jest to niemożliwe dla mnie do osiągnięcia. To raz. Dwa - wymagania większe niż Edynburg. W zasadzie można przyrównać do tego, co chce Oxford (85-90% z każdej matury). Fakt, na Oxford pisze się jeszcze SAT-y, ale bez przesady. Dopytywałem mailowo, czy jest możliwa zmiana tej oferty i wyjaśniłem, jak jest kuriozalnie wysoka, ale niestety, nic z tego. To miał być mój firm, no ale cóż. Zawiodłem się też tym, że jeszcze dwa, trzy lata do tyłu Heriot-Watt rozdawał 65% średnia z matur, a tu BUM.
Zastanawiam się tylko trochę, czy nie dać jednak Strathclyde firm. Dlaczego? Otóż w liście napisali, że rozważą przyjęcie nawet jeśli nie do końca spełnie wymagania. I nie wiem, czy gdy dam Glasgow na firm, a napiszę słabiej niż wymagane procenty żeby się dostać i do Glasgow i do Strathclyde, to czy mnie w ogóle gdziekolwiek przyjmą. Jakieś rady?
edytowany przez kapsl0k: 04 kwi 2013