Terminy odpowiedzi z UCAS

Temat przeniesiony do archwium.
361-390 z 541
@IvaCelina
przeczytaj ten artykuł
http://leicestershire.blogspot.com/2011/03/leicester-most-islamic-city-in-europe.html

While some wards in the northeast of the city are more than 70% Asian, wards in the west and south are all over 70% white.
Ciekawostka! Na pólocy jest biedniejsza okolica, ponieważ jak rozbudowywało się miasto i powstawały fabryki dym z kominów leciał na północ.
@Babe_2013
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź! Zaraz będę czytać :)
Właśnie dostałam odpowiedź z Aberdeen - unsuccessful.. Szkoda, bo akurat dosyć poważnie rozważałam ten uniwersytet. Czekam jeszcze na odpowiedź od Dundee. A jak u pozostałych, startował (lub startuje :) ktoś do Aber/Dundee?
@nela_k
Szkoda z tym Aberdeen, dobry uniwerek. Dundee też nie jest zły. Czy też wszystkie aplikacje wysłałaś do Szkocji?
Jakoś pusto zrobiło się na tym wątku. Czy już wszyscy dostali wszystkjie swoje oferty?

@Adamsmo
A Ty nie chcesz się pochwalić dokąd się wybierasz?
Tak, wysłałam wszystkie do Szkocji, właśnie do Glasgow, Aber i Dundee. Ten ostatni troche zwleka z decyzjami, mam nadzieję, że w tym tygodniu się odezwą.
Prawda, Dundee jeszcze nie dał ofert :(.
A to dziwne, bo ja dostałam ofertę z Dundee juz na początku lutego--3 tygodnie po wysłaniu aplikacji.
Witaj madzia53!
Gratulacje! A czy pochwalisz się na jaki kierunek się wyiersza i jakie oferty dostałaś/skąd?
Składałam na civil engineering do Dundee, Heriot- Watt, Nottingham, Liverpool. Oferta z Dundee była pierwsza: w sumie dostałam 4/5 ( z Heriot nie dostałam jeszcze żadnej odpowiedzi, ale ten uni wycofuję, bo i tak interesował mnie najbardziej Uni of Nottingham ).
O, to ciekawe. Nottingham wygląda rzeczywiście najlepiej. Czyli wybierasz go jako pierwszy, a drugi?

A jakie dostałaś wymagania?
Przepraszam, że się dopytuję, ale fajnie by było, gdyby następne roczniki wiedziały, czego się spodziewać. Ta strona, to jedyne źródło wiedzy o wymaganiach dla Polaków na studia zagranicą.
Ta strona rzeczywiście jest bardzo pomocna--ja sama przeczytałam wszystkie wątki. Uni of Nottingham był od początku moim faworytem--mam koleżanką, która od ub.roku studiuje tam medycynę, więc znam tę uczelnię z najlepszego zródła-dlatego nie miałam wątpliwości, ze tam najbardziej chciałabym studiować. Aplikowałam tam na 1 rok civil eng.( Firm choice ) i Engineering with Foundation ( insurance choice)--dostałam obie oferty. Wymagania jak na tak dobry uni nie były szczególnie wysrubowane: 77 % matematyka, 74 % fizyka i 76 % geografia. Tylko ze matury u nas z matematyki i fizyki zwykle są przesadzone, więc chciałam się asekurować tym rokiem zerowym. Mogłam była wybrac Liverpool jako insurance, ale po licznych przemysleniach stanęło na Eng. with Foundation.
Oferty może nie sa bardzo wyśrubowane, ale nie są też niskie. Myślę, że ten uniwerek daje oferty adekwatne do swoich standardów oraz na odpowiednim poziomie w porównaniu z innymi uniwerkami. Wie gdzie się uplasować w tej skompikowanej drabince. Nie będziesz żałowała, my też słyszeliśmy, że to dobry uni.

A koleżanka zdawała na medycynę z polską maturą?

"77 % matematyka, 74 % fizyka i 76 % geografia"
Jesteś bardzo pracowita, skoro nie wrzuciłaś angielskiego jako trzeci przedmiot. A Liverpool i Dundee jakie daly Ci oferty?
Liverpool i Dundee 3 X 70 %
Kolezanka miała międzynarodową maturę.
Przepraszam--Liverpool, gdy dopytywałam wstepnie o wymagania dla polskiej matury napisał 3 X 70 %, ale po wysłaniu aplikacji dostalam ofertę 65 % srednia ze wszystkich przemiotow maturalnych ( podstawa i rozszerzenia ) + 65 % z matematyki.
Dziękuję ;-) Takie oferty moga zachęcić wiele osób do składania podań na te uniwerki. Oczywiście ostateczna oferta zależy od popularności kierunku.
Teraz ja mam z kolei pytanie--czy formularz na pozyczkę ( Tuition Fee Loan ) przysyła uczelnia, czy ja powinnam poszukać go w internecie ?
Znajdziesz wszystko tu:
http://www.sfengland.slc.co.uk/full-time-study/eu-students/how-and-when-to-apply.aspx
miał być formularz już dostępny, a jak na razie cisza...
zwlekają strasznie długo
A czy w takim razie mogę juz teraz, zanim rozpocznę starania o pozyczkę na czesne, juz rezerwować miejsce w akademiku ?
Tak, o ile uniwerek już przyjmuje rezerwacje.
@tinwid
Cytat:
zwlekają strasznie długo

O tak, też się denerwujemy.
Dziękuję za odpowiedzi.
Ja już mam wszystkie oferty, ale jeszcze nie zatwierdziłem.

Aplikowałem na matematykę ze statystyką (wszędzie oprócz Heriot-Watt) oraz Mathematical, Statistical and Actuarial Sciences na Heriota (chcę być aktuariuszem w przyszłości).

Wysyłałem do Aberdeen, Heriot-Watt, Edinburgh, Glasgow i Strathclyde.

Aberdeen - unsuccessful, bo "za mało informacji na UCAS". Na forum thestudentsroom czytałem, że nie tylko mi tak napisali, ale też wielu innym osobom spoza UK. Konkretnie chodzi o brak ocen - jakich? Dzwoniłem i pytałem i nie potrafili mi odpowiedzieć. Chyba o brak wyników egzaminu gimnazjalnego, ale go się pisze przed 16. rokiem życia, więc nie wiem.

Edinburgh - unsuccessful - spodziewałem się.

Glasgow - 75% z każdego przedmiotu (dzwoniłem i pytałem, czy da radę zmienić na średnią, ale powiedzieli, że nie zmieniają ofert, które już dali. Spróbować nie zaszkodziło :)) + IELTS 6,5 - dam na FIRM.

Strathclyde - 70% z matematyki, fizyki i angielskiego oraz 70% średnia z polskiego ustnego i pisemnego (dopytywałem mailowo, czy może być średnia, powiedzieli, że tak) - INSURANCE

Heriot-Watt - tutaj duże zdziwienie oraz zawód - Pass Matura with overall average of 85% including Mathematics Advanced Level at 85% and English Advanced Level at 70%.

Jest to niemożliwe dla mnie do osiągnięcia. To raz. Dwa - wymagania większe niż Edynburg. W zasadzie można przyrównać do tego, co chce Oxford (85-90% z każdej matury). Fakt, na Oxford pisze się jeszcze SAT-y, ale bez przesady. Dopytywałem mailowo, czy jest możliwa zmiana tej oferty i wyjaśniłem, jak jest kuriozalnie wysoka, ale niestety, nic z tego. To miał być mój firm, no ale cóż. Zawiodłem się też tym, że jeszcze dwa, trzy lata do tyłu Heriot-Watt rozdawał 65% średnia z matur, a tu BUM.

Zastanawiam się tylko trochę, czy nie dać jednak Strathclyde firm. Dlaczego? Otóż w liście napisali, że rozważą przyjęcie nawet jeśli nie do końca spełnie wymagania. I nie wiem, czy gdy dam Glasgow na firm, a napiszę słabiej niż wymagane procenty żeby się dostać i do Glasgow i do Strathclyde, to czy mnie w ogóle gdziekolwiek przyjmą. Jakieś rady?
edytowany przez kapsl0k: 04 kwi 2013
Moze Cie zdziwi to co napisze, ale pod wzgledem matematyki herriot jest kepszy niz university of edinburgh :) dlatego wymagania maja spore. masz sporo do zaryzykowania i ciezko decyzje, moze pokieruj sie innymi rzeczami, co pozwoli Ci podjac decyzje: miejsce i koszta zamieszkania, polaczenia lotnicze do domu, wielkosc miasta. choc z tego co piszesz masz tylko te dwie uczelnie, wiec wyjscia nie masz. wieksze wymaganiana firm, jak sie nje uda, to insurance czyli mniejsze wymagania. jesli nie spelnisz glasgow to z automatu wskakujesz na strathclyde. jesli dasz ten drugi na firm to czym bedziesz sie asekurowal?
@kapsi0k
Wydaje mi się, że u Ciebie sytualcja jest jasna jak słońce. Z 5 ofert dostałeś 3, z tych trzech mówisz, że jdnej nie spełnisz, zostają dwie i tyle możesz zatwierdzić jako swój wybór. Zawsze zaznacza się jako firm trudniejsza ofertę do spełnienia, a jako insurance łatwiejszą. Myślę, że Glasgow jest lepszym wyborem niz Strathclyde, jeśłi chodzi o renomę uniwerku wśród pracodawców (w GB i na świecie) więc wybór wydaje się łatwy. Jeśłi nie spełnisz oferty Glasgow, zostaje Ci Strathclyde, które i tak Ci powiedziało, ze można się z nimi potargować, co nawiasem mówiąc jest bardzo miłe z ich strony.

Heriot-Watt dał nam w zeszłum roku na informatykę wyższe wymagania niż Newcastle i Aberdeen, a chcieliśmy go jako insurance i tym samym wypadł z gry. Cenią się dosyć wysoko, ale to wcześniejsza politechnika, którą reforma zamieniła na uniwerek, żeby kandydaci / pracodawcy nie preferowali uniwerków. Przynajmniej obcokrajowcy nie mogą się w tym połapać. Teraz wszystkie politechniki to uniwerki.
Cytat: Babe_2013
@kapsi0k
Wydaje mi się, że u Ciebie sytualcja jest jasna jak słońce. Z 5 ofert dostałeś 3, z tych trzech mówisz, że jdnej nie spełnisz, zostają dwie i tyle możesz zatwierdzić jako swój wybór. Zawsze zaznacza się jako firm trudniejsza ofertę do spełnienia, a jako insurance łatwiejszą. Myślę, że Glasgow jest lepszym wyborem niz Strathclyde, jeśłi chodzi o renomę uniwerku wśród pracodawców (w GB i na świecie) więc wybór wydaje się łatwy. Jeśłi nie spełnisz oferty Glasgow, zostaje Ci Strathclyde, które i tak Ci powiedziało, ze można się z nimi potargować, co nawiasem mówiąc jest bardzo miłe z ich strony.

Heriot-Watt dał nam w zeszłum roku na informatykę wyższe wymagania niż Newcastle i Aberdeen, a chcieliśmy go jako insurance i tym samym wypadł z gry. Cenią się dosyć wysoko, ale to wcześniejsza politechnika, którą reforma zamieniła na uniwerek, żeby kandydaci / pracodawcy nie preferowali uniwerków. Przynajmniej obcokrajowcy nie mogą się w tym połapać. Teraz wszystkie politechniki to uniwerki.

Razem z Oliwkowa-oliwkowa macie rację. Nie pozostaje mi nic innego, jak potwierdzić wybory. Bałem się właśnie o to, czy jeśli wybiorę uniwersytet jako insurance, to i tak nie zmienią zdania co do możliwości przyjęcia z gorszym wynikiem.

Jeszcze jedno pytanie przy okazji - jest możliwość przeniesienia się na drugim roku z uczelni na uczelnię (np. ze Strathclyde do Glasgow albo do Heriot-Watt) jeśli Strath by mnie przyjął, a Glasgow nie? Jest to w Wielkiej Brytanii praktykowane, czy raczej nie? W Polsce nie ma z tym zbyt dużego problemu, ciekawi mnie, jak jest tam.
Cytat: kapsl0k
Cytat: Babe_2013
@kapsi0k

Razem z Oliwkowa-oliwkowa macie rację. Nie pozostaje mi nic innego, jak potwierdzić wybory. Bałem się właśnie o to, czy jeśli wybiorę uniwersytet jako insurance, to i tak nie zmienią zdania co do możliwości przyjęcia z gorszym wynikiem.

Jeszcze jedno pytanie przy okazji - jest możliwość przeniesienia się na drugim roku z uczelni na uczelnię (np. ze Strathclyde do Glasgow albo do Heriot-Watt) jeśli Strath by mnie przyjął, a Glasgow nie? Jest to w Wielkiej Brytanii praktykowane, czy raczej nie? W Polsce nie ma z tym zbyt dużego problemu, ciekawi mnie, jak jest tam.

Trzeba rozmawiac wtedy z jedna i druga uczelnia, ale zwykle w takiej sytuacji trzeba aplikowac od poczatku przez UCAS wiec tracisz rok. Nie mozna tak po prostu wziac dokumentow z jednej i przeniesc do drugiej uczelni.
Mam pytanie odnośnie firm i insurance choice oraz aplikowania do SAASu.
Do SAASu trzeba aplikować do 30 czerwca, ale najlepiej zrobić to jak najwcześniej, więc w aplikacji do SAASu wpisuję kierunek, który jest firm choice. Co jeżeli jednak nie zdobędę wyników, które chce uni? (Wyniki matur otrzymuje się chyba 28 czerwca). Czy to jest już tylko na zasadzie: zadzwonić do SAASu i zmienić nazwę kursu (na ten, który mam insurance?). Oni nie cofną mojej aplikacji (w SAASie) czy coś w tym stylu?
edytowany przez kimbra: 05 kwi 2013
Cytat: kimbra
Mam pytanie odnośnie firm i insurance choice oraz aplikowania do SAASu.
Do SAASu trzeba aplikować do 30 czerwca, ale najlepiej zrobić to jak najwcześniej, więc w aplikacji do SAASu wpisuję kierunek, który jest firm choice. Co jeżeli jednak nie zdobędę wyników, które chce uni? (Wyniki matur otrzymuje się chyba 28 czerwca). Czy to jest już tylko na zasadzie: zadzwonić do SAASu i zmienić nazwę kursu (na ten, który mam insurance?). Oni nie cofną mojej aplikacji (w SAASie) czy coś w tym stylu?

Tak, wtedy dzwonisz i zmieniasz.
Dzięki za odpowiedź. A czy wtedy także trzeba zmienić to do 30 czerwca?
Temat przeniesiony do archwium.
361-390 z 541