Przeczytałam cały wątek, ale większośc wpisów pochodzi sprzed 4,3, w najlepszym wypadku sprzed 2 lat. Dlatego mam prośbę o komentarze osób pracujących dla Ryanaira OBECNIE, albo przynajmniej od kwietnia 2008, kiedy to liczba godzin spędzonych w powietrzu w tej pracy została zredukowana do 900 godzin rocznie. Z moich obliczen wynika, ze w takim razie za taka ilosc godzin pracy mozna zarobic ok. 900 euro miesiecznie (nie liczę kasy ktorą odciagają od tej sumy za kurs i za mundurki).
Póki co zrozumiałam tyle ze pracując przez agencję jak i będąc zatrudnionym bezposrednio przez Ryanair, zawsze płacą TYLKO za "wylatane" godziny? (bo drobiazgów jak procenty ze sprzedazy nie wliczam). Tyle ze bedac zatrudnionym bezposrednio przez Ryanaira ma sie zawsze podstawowe salary 700 euro, natomiast płacą mniej za godzinę lotu?
Ogólnie moje pytania są takie:
1. Ile płacą za godzinę lotu? Zawsze 12,15 euro? Czy jest to stawka za krótki lot? I co to znaczy krótki lot? Ponizej 1h45min? I te stawki dotyczą lotu czy godziny zegarowej? Jeśli lot trwa np. 1h 45 minut to płacą za 1 h i za 45 minut lotu?
2.Za przerwy między lotami, wszelkie opóźnienia lotów, standby nadal nie płacą na żadnym kontrakcie?
3.Czy naprawdę nie można wybrać sobie bazy? Mieszkam w Rzymie i chciałabym pracować właśnie tam.
4.Czy jeśli w czasie kursu zrezygnuję z niego albo obleję egzamin, to muszę nadal płacić te 2000 euro za ten kurs?
5.Czy gwarantują określoną liczbę lotów, płatnych godzin pracy miesięcznie? Chcę uniknąć sytuacji, kiedy podpiszę umowę,a potem okaże się że w jeden miesiąc na lotach zarobię np. 1400 euro miesięcznie, w kolejnym miesiącu 700 euro, a jeszcze w kolejnym tylko 400.
Z góry dziękuję za odpowiedzi z rzetelnego źródła. :)