nowy system nauki słówek

Temat przeniesiony do archwium.
181-210 z 619
system jest fajny,ale:
1.przydalaby sie transkrypcja fonetyczna
2.typowo francuskie literki nie daja sie wstawiac
3.gdy po wyczerpaniu slowek zaplanowanych na dzisiaj chcialam uczyc sie dalej nie dalo sie (nie wiem,czy to trwaly defekt, czy chwilowa niedomoga)
za skomplikowany, denerwujacy, zanim sie czegos nauczysz, musisz sie naklikac jak glupi.
"Gdy po wyczerpaniu słówek zaplanowanych na dzisiaj chciałam uczyć się dalej, nie dało się".
Najprawdopodobniej wyczerpał ci się zestaw słów. Jeżeli po kliknięciu na "Ok, kolejny zestaw", nic ci się nie włącza, musisz dodać nowy zestaw - chyba że tak również się nie da.
Około północy miałem nadzieję, że już kończę, a ten mi dowalił następne
50 powtórek + 15 do nauki. Horror!
Uważam, że sam pomysł takiej nauki jest świetny, ale dlaczego ja nie mam jeszcze dzisiaj zadnego zestawu do nauki?? Chciałabym nauczyć się słówek włoskich, i komentuję to, tak jak jest napisane nad zwrotem, ze nie mam nic do nauczenia się na dzisiaj. Bardzo proszę, żeby mi ktoś to wytłumaczył, z góry dziękuję Joasia
przydalby sie zapis fonetyczny lub przeczytanie przez lektora... no a poza tym za duzo czasu to wszystko zajmuje, ja korzystam nadal ze starego systemu bo jest szybciutki i w ogole fajnie sie z niego korzysta....
Pozdrawiam....

:P
Ja tylko z drobną kwestią - po wpisaniu mojej odpowiedzi pojawia się:
Twoja odpowiedz (brakuje kreski nad z :) ) i następnie w zdaniu Twoja odpowiedz jest podobna ... - to samo.
Pozdrawiam :)
a ja dużo bardziej wolalam stary system nauki słowek. Szkoda że tak malo jest zestawow dostepnych w starym systemie...:(
Ilość słówek w zestawach bywa źle podawana.
np.: personality by kitten77 podaje 202, a jak się kliknie to jest kilka
Minęło już trochę czasu od stycznia a jak nie było tak i nie ma możliwości zamiany pytania z odpowiedzią. Przy nauce słówek jest to kluczowa funkcjonalność. Pewnym rozwiązaniem byłoby udostępnienie możliwości importu danych z pliku o określonym formacie np. template XML. W szybki sposób możnaby było utworzyć nowy zestaw a w szczególności "odwrócić" zestaw.
Pozdrawiam serdecznie.
Problem z numeracja zestawów.
Na liście zestawów mam numeracje od 1 do 2473.
może to błąd przeglądarki - firefox 1.06
pozdrawiam
mialam zaplanowane powtorki na poniedzialek 8go sierpnia
sobote mam jako day off ale poniewaz mialam zaleglosci chcialam dzisiaj nadrobic i odznaczylam ten dzien - powtorki przesunely sie na wtorek
kilka razy wchodzilam dzisiaj i wychodzilam za kazdym razem zaznaczajac lub odznaczajac sobote jako day off
w efekcie powtorke mam dopiero 18 sierpnia (i to wszystkie slowka razem - 135 - a odznaczalam je jako nauczone nie tylko dzisiaj ale tez wczoraj przedwczoraj)
co zrobic zeby powtorka byla wczesniej i nie wszystkie na raz tylko wg kolejnosci zaznaczania przeze mnie ze umiem?
prosze o pomoc bo inaczej to nie ma sensu nauka!!! z gory dziekuje

i jeszcze raz o szybkiej powtorce - rzeczywiscie bez sensu kilka razy powtarzaja sie slowka jedne czesto inne w ogole - czy nie lepiej zeby pojawialy sie 1 raz w tej opcji?
tak tak tak. swietny post/ teraz czekamy na odpowiedz:]
no wiec weszłam pierwszy raz (nauka słówek francukich), wybrałam sobie zestawy z już istniejących, a komputer sam poukładał mi je po 15 słówek dziennie (czasem z 3 zestawów w jeden dzień - bo pierwszy sie kończył, drugi był krótki, a trzeci sie zaczynał). Troche to bez sensu. Próbowałam poukładfać je - jeden zestaw na ddzień. Nie bardzo się dało. Chciałam to obejść zmieniając limit słów na dany dzien na taki, jaki zawierał dany zestaw - bez skutku. W końcu pousuwałam całą liste wybranych zestawów i próbowałam łopatologicznie wbijać po jednym na dzień - z pierwszym dniem się udało, potem kicha, nie da się zapisać zestawu na jutro czy pojutrze, bo komputer już na wszelki wypadek zapełnia to powtórkami. Generalnie - komputer chce być mądrzejszy ode mnie i za mnie decydować. Tak być nie może. Ja mam taki system, ze wole się uczyć słówek zestawami, i tyle ile sobie sama zaplanuje, a nie tye ile mi komp narzuci, wiec dla mnie stary system zdecydowanie lepiej się sprawdzał. Niestety :(
Niestety wolę stary system, przyzwyczaiłam się, ale ogólnie wydaje mi się bardziej przejrzysty, łatwiej jest znaleźć interesującą mnie akurat kategorię i nauka idzie szybko bez tego kolejnego pytania co sądzę o słówku, którego sie uczę. Dlatego właśnie korzystałam z Waszego serwisu a nie z innego. Mam nadzieję, że udostępnicie oba systemy.
a pzepraszam czy liczba mnoga od fish nie jest przybadkiem synkretyczna z pojedyncza czyli fish a nie FISHES jak mawial gollum?
z tego co wiem to zależy. Generalnie jest tak jak mówisz, wszystkie rybki (a także poszczególne gatunki ) maja taka samą liczbę poj i mn. np.
a fish-the fish, a salmon - the salmon.
Ale wyjątek jest przy "fish", kiedy masz na myśli różne rodzaje, gatunki rybek, a nie rybki jako ogół, typ w sysytematyce. Albo też w wyrażeniu "to feed the fishes" czyli o skutkach choroby morskiej.
mam pytanko: jak dodałam kilka zestawów słówek do nauki to jak się przechodzi z jednego do drugiego aby się uczyć innych słówek???
jak zobaczylem IR EL CINE w zestawie hiszp to az mnie zgielo. Nie moze byc tak ze zestawy uklada kazdy kto chce!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
musi byc jakas wstepna weryfikacja, beta wersja i po pozytywnych ocenach ilus tam uzytkownikow mozna go dodac do moje zestawy.
Jak osoby poczatkujace maja sie uczyc skoro nie maja swiadomosci co jest dobrze a co nie?
jak dla mnie musza byc ograniczenia, tylko osoby otrzaskane z jezykiem powinny moc robic zestawy!!!
Od jakiegoś czasu pracuję z tym systemem i jestem bardzo zadowolona.

Jeśli chodzi o uwagi to tak jak wiele osób, które wypowiadały się przede mną wolałabym żeby była możliwość łatwiejszego poruszania się po stronie - bez myszki. Ucząc się innych języków niż angielski bardzo pracochłonne jest wstawianie np. akcentowanych głosek za pomocą przesuwania ich myszką - bo chyba nie ma innego sposobu? Ale i tak dobrze, że się pojawiły, bo przeglądając wcześniejsze wpisy zdaje się, że ich nie było.
Drugi problem to brak możliwości uczenia się kilku języków. Tu chyba jedynym rozwiązaniem jest zarejestrowanie się na stronie ponownie przy wykorzystaniu innego adresu mailowego.

A teraz pytanie o powtórki. Wszystkie przerobione słówka przechodzą mi na razie do trybu powtórkowego. Czy na to kiedy się pojawią ponownie ma wpływ zaznaczona przeze mnie odpowiedź, tzn. czy słówka z którymi miałam problemy w trakcie nauki po raz pierwszy i potem podczas powtarzania pojawiają sie częściej lub wcześniej od innych? I przede wszystkim czy będą się tak pojawiały do końca świata? Czy będą przez program automatycznie usuwane z trybu powtórkowego po pewnym czasie, a może będą się pojawiały coraz rzadziej? Nie bardzo wiem jeszcze jaki jest tutaj system.
Nie chcę usuwać całego przerobionego już zestawu z systemu nauki, bo wtedy znikne mi możliwość szybkiej powtórki tych słówek. Ale jeśli usunę pojedyncze słówko - widziałam taką opcję - to czy zniknie ono tylko z trybu powtórkowego, czy też z trybu szybkiej powtórki.

Poza tymi kilkoma wątpliwościami uważam, że system jest bardzo fajny.
Pomysl super. Niestety cos nie dziala w "trybie szybkiej powtorki", po zarzadaniu kolejnego slowa program wraca do wlasnie opuszczanego
nad poruszaniem się bez myszki myślę ale nie bardzo na razie wiem jak to zrobić...

Co do powtórek: oczywiście ma znaczenie zaznaczona odpowiedź, jeśli stwierdza się że słówko się umie to jest ono przesuwane do powtórki kilka dni dalej niż słówko które "chcę jeszcze powtórzyć". Przy każdej powtórce i oznaczeniu słówka jako "umiem" jest ono odsuwane coraz dalej - po kilku powtórkach zostanie ono powtórzone nawet kilkadziesiąt dni pozniej niż bieżąca data.

W dwóch słowach: im częściej "umiem" słówko - tym rzadziej się pokazuje

mam nadzieję że w miarę jasno wytłumaczyłem
system jest fajny ale miałbym pewną propozycję aby stworzyć wersję "light" aby podczas sprawdzania wykorzystywać tylko klawisz Enter jak w "starej" wersji. Pozwala to szybko pisać i nie trzeba używać myszki ani pada. Może czegoś nie potrafię ale starej metody nie mogę zastosować do wszystkich zestawów.
Nauka słówek bez zarzutu ale powinniście dodać tłumaczenie słówek, zwłaszcza dla wszystkich początkujących. Wtedy, dla Nas nauka będzie bardziej efektywna.
Pozdrawiam
basia
jakie tlumaczenie ;> system jest rewelacyjny... mam nadzieje ze dla wielu po tym kursie angielski bedzie a cup of tea ;> ;) ja mam pytanko. czy nowo dodane zestawy umieszczane sa pod wszystkimi na liscie? mam nadzieje ;p to wiele ulatwi :):):) wielkie dzieki!
W starej wersji łatwiejsze było wprowadzanie francuskich znaków diakrytycznych... jedno kilknięcie i już... w nowej wersji uciążliwe jest ciągłe "zanacz -> kopiuj-> wklej "

reszta w porządku
hmmm.... nie wiem czy ktoś już o tym pisał, ale...
pozostawiłam sobie kilka słówek do powtórki i przerabiałam słówka do nauki. po przerobieniu tych słówek wyświetlił się ekran: nie masz więcej żadnych słówek do nauki. ALE JA MAM DO POWTÓRKI!!!
czy istnieje (albo da się zrobić) taki system żeby można było wrócić do zaległych powtórek w przypadku gdy "nie mam nic do nauki"??
Mam problem z mieszaniem słówek w zestawach. Kiedy wybiorę tą opcję, to się mieszają rzeczywiście, ale po przelogowaniu znowu są niewymieszane.
Witam :)
stronka jest naprawdę świetna, system do nauki słówek także... mam tylko jeden mały problem - kiedy zalogowałam się przez francuski.ang.pl myślałam, że wybieram zestawy słówek francuskich "w oddzieleniu" od angielskiego, tzn. że będę miała tak jak dotąd np. 10 słówek angilekich i dodatkowo 10 francuskich. a plan pokazuje, że jednego dnia angielski, a drugiego francuski. czy nie możnaby tego jakoś rozdzielić?
pozdrawiam :)
A ja martwię sie o soiebie, bo nic z tego systemu nie kumam. Chcę zrobic sobie plan nauki i nei mam pojecia jak:(
Temat przeniesiony do archwium.
181-210 z 619