Aberystwyth University 2012-2013

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 275
Heh - muszę ten film zobaczyć...

Nie mam zielonego pojęcia odnośnie wyprzedaży etc.
Cytat: manieczka000
Wszędzie jest napisane, że studia (the Fresher's week) zaczynają się 24 września. A ta immartykulacja to coś na wzór otrzęsin?

W trakcie freshers week nie ma zajęć, tylko są imprezy/spotkania/różne takie integracyjno imprezowe rzeczy. Matriculation week/day to wyznaczony czas na oficjalne zapisanie sie na studia, dostanie karty studenckiej, podpisanie dokumentów, zapłacenie za czesne/przedstawienie dowodu ze ktos Ci je finansuje.
Dziękuję ślicznie za wytłumaczenie :)
Czy ktoś zamierza przyjechać doAber pod koniec sierpnia? Większosć pokoi jest dwuosobowych (tych, o których pisała Brytanka) a raczej bede jechal sam. To brzmi jak mało moralna propozycja ale wciąż jest to dośc ważne ;)
Hej Cezyk :))

Czemu właściwie jedziesz mies. wcześniej? Brytanka załatwia zakwaterowanie na ten czas?
5k funtów piechotą nie chodzi ;P. Chodzi o to dofinansowanie przez region, trzeba potwierdzić, że się było na miejscu przed 1 września (konto w banku itp.) Nie do końca, ale wysłała kontakty do Polaków, którzy chcą wynająć mieszkanie.
...heh - z dość sporym opóźnienieniem dostałam info o niektórych stypendiach. Czyli jak przyjadę tam mies. wcześniej i podejmę jakąś pracę, to będę mogła ubiegać się o to sypendium, tak? Hmm - zastanowię się nad tym. Po maturach wyjeżdżam do pracy, ale w Anglii, a jak tam się pojedzie, to też trzeba z czegoś żyć przez ten miesiąc (np. płacić wynajemcom, jeść etc.), a broń Boże nie od razu znajdzie się pracę. Jakbyś wiedział coś więcej i miał kontakt do chętnych landlordów to proszę, daj mi znać. :) Byłabym Tobie bardzo wdzięczna. Marzę o odzielnym pokoju w Seafroncie. =) więc trzeba pociułać troszkę. A właśnie - wiesz może, czym jest tzw. budget room (jest najtańszy z wszystkich oferowanych, ale czym się różni)?
Pojecia nie mam. Prawdopodobnie wieloosobowy, lecz pewności nie mam. Co do stypedium to tak, musisz być tam przed 1. września i podjąć prace w przeciągu całęgo roku akademickiego. Wtedy możesz się ubiegać się o stypedium. Oczywiście musi to być legalna i stała praca. Seafront dość drogi jest, tedy powodzenia ;). Jeśli będę coś wiedział to napisze.
Czyli lepiej załacić nieco więcej i mieć pokój jednoosobowy. Ty - no z broszurki, którą dostałam, to zrozumieć można, że za pokój jednoosobowy np. w Cwrt Mawr zapłacę tyle, co w Seafroncie( biorę pokój bez łazienki - ponoć straszne klitki). Koleżanka, która jest tam na 1. roku w zeszłym roku zdecydowała się na Seafront (ta sama cena co np. w Cwrt Mawr, a okazja,by mieszkać tak blisko morza może już nigdy mi się nie przytafić). No z tym, że muszę się liczyć z tym, że będę miała 15-minutowy spacer lub 5-minutową jazdę na wykłady... 3mam Cię za słowo odnośnie ewentualnych informacji. :))
To "nieco" to jednak 600 funtów ;). Ano tak, Seafront kosztuje tyle samo co Cwrt, a widoki o wiele ciekawsze.
Co jak co - nie chcę mieszkać w pokoju kilkuosobowym, bo do nauki potrzebuję nieco spokoju, którego kupić się nie da za 600 funtów. A i tak rozważałałam między Cwrt a Sea. No i jakoś to drugie bardziej do mnie przemawia. :)) A tak nawiasem mówiąc - odnośnie stypendium - wiesz, że pracę należy złapać jeszcze w sierpniu lub październiku? Bo ponoć w zeszłym roku moich znajomych P.B. o tym nie doinformowała...no i mies. wcześniej kosztował ich sporo, a stypendium im nie przyznali...
Ja słyszałem, że można się o nie ubiegać przez cały rok.
Wiesz - można się ubiegać. Ale lepiej wypytać P.B. o wszystkie szczegóły. Z tym, że jest teraz bardzo zajęta.
Cezyk - orientujesz się do kiedy mamy aplikować o pokrycie czesnych (z pożyczką). Może B. bardziej Cię w tym doinformowała... Czy przypadkiem nie do końca tego miesiąca (oby nie!).
Cytat: Cezyk
To "nieco" to jednak 600 funtów ;). Ano tak, Seafront kosztuje tyle samo co Cwrt, a widoki o wiele ciekawsze.

600 funtów za jednoosobowy pokój? Toż za tyle to można całe mieszkanie wynająć.
Oliwka :) te 600 funtów to różnica między najtańszym a pośrednim akademikiem (najdroższe są z cateringiem) w skali roku studenckiego. Ten tańszy pokój, tzw. bunk room, to pokój dwuosobowy, zazwyczaj z piętrowym łóżkiem, jedną szafą i jednym biurkiem. Ten pośredni to pokój jednoosobowy.
Okej. Nie chciałam się wtrącać, ale tak mnie to zaszokowało, że nie mogłam się powstrzymać :D Mimo tego, polecam rozejrzeć się za mieszkaniem a nie akademikiem, akademiki z reguły są duuużo droższe.
TO juz na drugim roku, teraz mam duzo na głowie xD. Pojecia bladego nie mam, pani B. nie odpisuje na moje maile ostatnio, tedy jestem niedoinformowany. Pokój dwuosobowy ze zniżką kosztuje 2000 rocznie. Wychodzi, że 210 na miesiąc, nie wiem czy takie mieszkanie gdzieś sie znajdzie.
Nie dziwię się Tobie Oliwka - mnie też by takie coś zszokowało, gdybym nie była wtajemniczona. Na pierwszym roku wybiorę akademik z tego względu, że pierwszaki mają 800 funtów zniżki na akademik. W międzyczasie poznam miasto, a dalej to się zobaczy. :)
Cezyk : Mi Pani B. też nie odpisuje na maile - urodziła chłopca i są w szpitalu. Problem będzie, jeśli jest jakiś termin ubiegania się o to. Chyba znajdę nr do Niej i zadzwonię. Czyli Ty się decydujesz na pokój dwuosobowy? A jaki akademik? Wypełniłeś już tę aplikację online?
Jeszcze nie, ponieważ żeby się zalogować muszę zakreślić, że jestem starszy niż jestem ^.^. Napisałem w tej sprawie do Pani B., ale jak na razie pozostaje bez odpowiedzi. W sprawie akademiku to jeszcze nie wiem, ale albo Seefront albo Cwrt- wypytam obecna studentkę, który jest ciekawszy. Tak dwuosobowy.
Czy ktoś się orientuje w sprawie stypedium socjalnego? Słyszałem, że trzeba czekać na list od nich, w którym będzie aplikacja do wypełnienia. Czy komuś już przyszłali?
Listu nie dostałam, jedynie mejla z brytanki ze wzorem aplikacji i wskazówkami jak ją wypełnić, gdyby nie chciało mi się czekać na list.
Także mam. Wracając do kwestii akademików: biore najpawdopodobniej Cwrt. Czy ktoś juz ogarnia pokoje na wrzesień?
...P.B. pisała mi, bym czekała na ten list od tamtych. Żadnego formularza mi nie wysłała tak, jak Wam. :(
Mam nadzieję, że zrobi to wkrótce. Kiepsko by było, gdyby coś poszło nie tak i stypendium by przepadło. Tym bardziej, że nie jadę tak jak Cezyk mies. wcześniej... A Ci, Cezyk, B. nie wysłała przypadkirm namiarów do chętnych na wynajem?
Dostałem. Albo są już niekatualne, albo skierowane sa do ludzi, którzy jadą na całe wakacje do Aber.
...to trochę lipa. ;/ A Twoja znajoma studiująca w Aber nic się nie orientuje?

W aplikacji online jest miejsce na 4000słów (jakieś dodatkowe info dla uni). Czy które z Was - Goldie, Cezyk - wie, co najlepiej tam napisać? Preferencje akademików?
Nie mam zielonego pojęcia. Dała mi namiary na grupe na FB zrzesającą Polaków w Aber. Zobaczymy zcy coś znajde.
Czy ktoś się orientuje skąd mozna pobrać forme aplikacji o pożyczkę na koszt czesnego?
http://www.studentfinancewales.co.uk/portal/page?_pageid=616,6276455&_dad=portal&_schema=PORTAL
Cezyk: Czy B. nie wysłała Ci wzoru formularza? To jest aplikacja o pożyczkę i grant na czesne...
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 275

« 

English only

»

Pomoc językowa - tłumaczenia