Terminy odpowiedzi z UCAS

Temat przeniesiony do archwium.
211-240 z 541
Cytat: nuka2
Dostałam piątego 'conditionala' z City London. :)

Wymagania: średnia z trzech rozszerzeń 85%, w tym z matematyki rozszerzonej co najmniej 85%, z dwóch pozostałych rozszerzeń nie mniej niż 80%.

Teraz mój ruch/wybór.

Gratulacje! Wiesz już, który wybierzesz jako pierwszy, a który jako drugi Chciałaś bardzo w Londynie.
Dzięki Babe za gratulacje.

Też Wam gratuluję czwartego conditionala. Wymagania macie całkiem podobne do moich.

Nie wiem jeszcze co wybiorę. Oferta z City wydaje się ciekawa, bo nie wymagają 'overall' z wszystkich przedmiotów. Aha, IELTS 6,5
Dziękuję.
Tak, trzeba się dobrze zastanowić i pomyśleć realnie o wynikach z matury, przeliczyć koszty, poczytać o warunkach studiowania i możliwościach zarabiania, sprawdzić połączenia komunikacjne z domem, przemyśleć wszystkie inne za i przeciw i ogólnie zrobić "biznesplan" ;-) Dużo myślenia.
Widzę, Babe, że masz bardzo usystematyzowane, poukładane, uporządkowane i racjonalne podejście do studiowania w GB. Czasami poruszasz kwestie, o których bym nie pomyślała. Drążysz temat, szukasz informacji, masz świetną znajomość angielskiego.
Podziwiam Twoje zaangażowanie.

Mam nadzieję, że będziesz tu w najbliższych miesiącach często zaglądać i w przypadku jakiś dylematów lub pytań, pomożesz.
Nuka 2

Dziękuję. W tym gronie jest wiele osób, które od lat pomagają. Dzięki wszystkim wpisom na forum będzie łatwiej kolejnym rocznikom.
Szczególnie Oliwka dużo się udziela i chętnie czytam jej wpisy od kilku lat (również te z British Council - niestety usunięto tam forum).

Mam troszkę uporządkowane podejście do studiowania, ponieważ mam wiecej lat, mam troje dzieci, muszę trochę pomagać finansowo, a studia w GB to jednak pożyczka = biznesplan. A i najważniejsze - zazdroszę Wam wszystkim możliwości i wieku. Carpe diem! Powodzenia wzystkim!

Mam dużą znajomość angielskiego, ponieważ kończyłam germanistykę ;-))
A na poważnie, tak się potoczyło życie. Nie lubię nie wiedzieć, co ktoś mówi w moim otoczeniu. Języki są podobne, słownictwo i gramatyka. A ja jestem ciekawa życia. Każdy, kto zna język obcy, a szczególnie angielski czuje, że pływa w oceanie, a nie w kałuży.

Będę zaglądała na forum jeszcze przez co najmniej 1.5 roku.

Jeśli chodzi o Twoje oferty, poczytaj o Durham. Podobno niektóre colleges są "trochę" snobistyczne (dużo studentów z public schools). Jest to opinia Anglika, ale może się mylić, bo studia kończyl dawno temu, a wszystko się zmienia. Durham to super firma i z pewnością wielu zazdościłoby Ci oferty.
Dostałam piątego 'conditionala' z City London. :)

Wymagania: średnia z trzech rozszerzeń 85%, w tym z matematyki rozszerzonej co najmniej 85%, z dwóch pozostałych rozszerzeń nie mniej niż 80%.

Teraz mój ruch/wybór.

rownież gratuluję!
Cytat:
rownież gratuluję!

Dzięki, Adamsmo

Babe oferta z Durham, może i mocno prestiżowa, dająca duże szanse, ale jednocześnie najbardziej wymagająca. Nie wiem czy się skuszę. Matura to jednak duża niewiadoma.

Ciekawa jestem kiedy Edynburgh zacznie rozdawać oferty.

Trzymam kciuki za wszystkich oczekujących.

Cytat:
rownież gratuluję!

Dzięki, Adamsmo

Babe oferta z Durham, może i mocno prestiżowa, dająca duże szanse, ale jednocześnie najbardziej wymagająca. Nie wiem czy się skuszę. Matura to jednak duża niewiadoma.

Ciekawa jestem kiedy Edynburgh zacznie rozdawać oferty.

prawdopodobnie na przełomie marca/kwietnia powinniśmy już dostać odpowiedzi z Edynburga
Wiem, że na computer science i matematykę juz zaczęli wysyłać oferty. Ktoś z Rumunii się chwalił w TSR. Dlatego czekamy w napięciu. Ale my chcemy joint degree.
Cytat: Babe_2013
Wiem, że na computer science i matematykę juz zaczęli wysyłać oferty. Ktoś z Rumunii się chwalił w TSR. Dlatego czekamy w napięciu. Ale my chcemy joint degree.

Obecny miesiąc pewnie będzie decydujący dla większości osób
mam ofertę z Southampton :) 80% overall i 80% z trzech rozszerzonych. Wiecie może co się dzieje gdy zabraknie paru procent do spełnienia oferty? Jest wtedy jeszcze jakaś szansa czy jest się od razu skreślonym?
Cytat: matizsz
mam ofertę z Southampton :) 80% overall i 80% z trzech rozszerzonych. Wiecie może co się dzieje gdy zabraknie paru procent do spełnienia oferty? Jest wtedy jeszcze jakaś szansa czy jest się od razu skreślonym?

zależnie od uczelni, liczby chętnych i tego, ile tych "paru" procent brakuje. jeśli 1%, 2%, to jest szansa, że podarują, ale 10% - wątpię. trzeba list błagalny do uczelni smarować :P

szczerze wierzę że istnieje jakaś opcja, ale, tak jak oliwka wspomniała, zależy to zapewne od wielu innych czynników. mimo wszystko, nie stresuj się. a tymczasem gratulacje i powodzenia!

Gratulacje! A z Newcastle dostałes już ofertę?
ostatnio, z całego tego długiego oczekiwania, zacząłem sie zastanawaić co zrobię jeśli mnie nie zaakceptują na żadnej uczelni. no zacząłem wyliczać jakie mam alternatywy, doszedłem do nastepujących wniosków:
-poprawa matury w polsce
-podejście do zdawania A level's w UK
-do collegu na kursy HNC (potem HND)
-foundation degree (chociaż to wydaje się mało wartościowe w porównaniu z powyżej wyminionymi HNC/D)
-access course
-studiowanie na własną rękę z open university
-doświadczenie zawodowe (gdyby było to takie łatwe :) )

no i tyle wymyśliłem. a jako że ktoś może być w takiej sytuacji to postanowiłem wypisac jakie pozostają alternatywy gdy UNI nie wypali.

no i prosze, jeżeli ktoś zna inne opcje niech się podzieli, jestem pewien że ktoś z tego skorzysta.

BTW, jak to jest z byciem słuchaczem na uniwersytecie. wiem że takie coś istnieje ale nigdy nie zadałem sobie trudu aby dowiedzieć się o tym czegoś więcej. teraz to gogluję ale kompletnie nie mogę znaleźć żadnej konkretnej odpowiedzi.... wytłumaczy mi ktoś kim jest taki słuchacz?
Adamso, nie panikuj. Można jeszcze przystąpić do Clearing.
Nie dostałeś jeszcze żadnej oferty???
Adamso, nie panikuj. Można jeszcze przystąpić do Clearing.
Nie dostałeś jeszcze żadnej oferty???

no póki co nie dostałem tak naprawdę żadnej odpowiedzi.
Waw, to rzeczywiście niepokojące. Ale odmowy też nie dostałeś! ;-)
A do jakich uniwerków oprócz Edynburga składałeś?
Czy ktoś wie o uniwersytecie Queen Margaret? Czy jest to dobry uniwersytet?
Waw, to rzeczywiście niepokojące. Ale odmowy też nie dostałeś! ;-)
A do jakich uniwerków oprócz Edynburga składałeś?

heriot watt, napier, dundee, aberdeen
Bardzo dobry wybór. Musisz się uzbroić w cierpliwość. W zeszłym roku dostaliśmy ofertę z Aberdeen też jakoś późno. Myślę, że uniwerki w Szkocji są oblegane przez studentów z EU i może to troszkę potrwać zanim się przebiją przez stosy podań.
Bardzo dobry wybór. Musisz się uzbroić w cierpliwość. W zeszłym roku dostaliśmy ofertę z Aberdeen też jakoś późno. Myślę, że uniwerki w Szkocji są oblegane przez studentów z EU i może to troszkę potrwać zanim się przebiją przez stosy podań.

mam tego świadomość. nie prowadzę statystyk, ale czytając posty w temacie, odnoszę wrażenie że póki co to większość odpowiedzi napływa z uniwersytetów angielskich, nie szkockich
Cytat: iG32
Czy ktoś wie o uniwersytecie Queen Margaret? Czy jest to dobry uniwersytet?

chodzi Ci o ten w edynburgu?
Adamsmo, a dlaczego nie chciałeś do Glasgow? Uniwerek jest całkiem dobry, może jest trochę niebezpiecznie w niektórych dzielnicach, ale można się chyba przemęczyć. Zaletą jest też lotnisko.
Hej oliwkowa-oliwka

Tak Queen Margaret w Edinburgh, czy wiesz czy jest dobry?
edytowany przez iG32: 13 mar 2013
Hej oliwkowe-oliwka

Hej oliwkowe-oliwka

Hej oliwkowa-oliwka

Hej oliwkowa-oliwka

zależy na co chcesz iść. QM od niedawna jest uniwersytetem, wcześniej to była szkoła gotowania :P podobno artystyczne kierunki mają w miarę, ale nie jest to na pewno jakaś super uczelnia na first choice. na co chcesz iść?
QM wiem ze było colleg'em i od niedawna jest uniwersytetem.
Aplikowalam na Bsc (hons) Psychology
Temat przeniesiony do archwium.
211-240 z 541