Fanatycy U.S.A-wpisujcie się !!!!!

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 526
P.J., masz racje z tym, ze lepiej interesowac sie USA niz melanżowac. Jednak uwazam, ze poprostu piszac, ze czujesz sie praktycznie Amerykanką, ugodzilas niektorych w ich dume narodową. Mnie rowniez. Jednak po cos w szkole uczylismy sie "Kto Ty jestes - Polak mały", o Sowinskim i o Grunwaldzie. Jestem wrecz przekonany, ze nie wymienisz choc pierwszych pieciu krolow polskich czy powojennych prezydentow, natomiast chcesz powiesic portrety amerykanskich w pokoju.

Znam polskie realia, wiem, ze ostatni gasi swiatlo, ale nikt z wyjezdzajacych nie mowi, ze czuje sie Irlandczykiem czy Walijczykiem jeszcze bedac na Centralnym.

Szanuje Twoja pasje, i niech ona pozostanie tylko pasja.
Wszedzie dobrze, gdzie nas nie ma.

Ale tak dla przykladu, powiedz co najbardziej fascynuje Cie w USA, tylko bez ogolnikow wymienionych w pierwszym poscie, konkretnie.
Wiesz amerykanie to juz wieku 15 lat potrafią otworzyć swoją firmę. Wiec co takiego złego jest w Polsce .Bezrobocie juz nie jest problemem tylko brak ludzi do pracy. Od 7 lat pojawiło sie najwięcej nowych ofert pracy. Zarobki idą szybciej niż zwykle w górę. A później sie wyśmiewają na świecie że Polki po Rosjankach najczęściej wychodzą za mąż za cudzoziemców.
Bezrobocie juz nie jest problemem
>tylko brak ludzi do pracy. Od 7 lat pojawiło sie najwięcej nowych
>ofert pracy. Zarobki idą szybciej niż zwykle w górę.

Ty chyba pracujesz dla rządu, bo inaczej nie pisałbyś takich propagandowych tekstów. Ta, owszem ofert pracy jest coraz więcej, za astronomiczną płacę - 1[tel]brutto na miesiąc....

A później sie
>wyśmiewają na świecie że Polki po Rosjankach najczęściej wychodzą za
>mąż za cudzoziemców.

Widocznie Polacy nie mogą zapewnić im takich warunków, jakie mogą cudzoziemcy. Czyżby zazdrość?
Bezrobocie juz nie jest problemem
>tylko brak ludzi do pracy. Od 7 lat pojawiło sie najwięcej nowych
>ofert pracy. Zarobki idą szybciej niż zwykle w górę.

Ty chyba pracujesz dla rządu, bo inaczej nie pisałbyś takich propagandowych tekstów. Ta, owszem ofert pracy jest coraz więcej, za astronomiczną płacę - 1[tel]brutto na miesiąc...
Ja tego rządu nie uznaję. Ale czekam az wejdzie w życie nowy kodeks pracy i zacznę pracować w Polsce.

A później sie
>mąż za cudzoziemców.

Widocznie Polacy nie mogą zapewnić im takich warunków, jakie mogą cudzoziemcy. Czyżby zazdrość?
Nie zazdrość tylko zal do Polaków ze mają taki stosunek do Polek .
>Wiec co takiego złego jest w Polsce .Bezrobocie juz nie jest problemem
>tylko brak ludzi do pracy.

Ty zartujesz, czy tak na powaznie?

>Zarobki idą szybciej niż zwykle w górę.

Taaaaaaak. Widziales moze strone logowania Gmaila? Tam tez pisze, ze rozmiar skrzynki z KAZDA sekudna idzie w gore, tylko sa to przyrosty rzedu kilku stu tysiecznych MB sa sekunde.

>mąż za cudzoziemców.

Widocznie dobrze wymieszac krew.
Może ja się wtrącę - mam 18 lat i tez byłam zakręcona na punkcie Stanów (no moze nie aż tak jak PJ). Bardzo lubiłam amerykańską kulturę, filmy, książki. Do czasu aż wyjechałam do USA na 3 miechy. O Boże, ale mi się tęskniło za Polską!!! Przedtem myślałam, ze jak bede znać ze 3 jezyki, to wyjade do Stanów, znajde dobrą prace itd - teraz wiem - POLSKA I TYLKO POLSKA!!!!.

Widziałam Independance Day - te całe fajerwerki, ludzi śpiewających z dumą hymn narodowy - ja nie czułam nic. Cały zachwyt mi odleciał. I wiecie czego zapragnęłam ?? Moze to śmieszne, ale zachciało mi się mieć przy sobie "Pana Tadeusza". Patrzyłam na tych wszystkich ludzi, pozwiedzałam - i nic. Jak wracałam do Polski, to płakałam. Śmiejcie się ze mnie, bo byłam jedną z tych co to mówili "TEN kraj nie daje możliwości, w INNYM kraju LEPIEJ zarobię, wyjadę.

A teraz?? Nie wyobrażam sobie życia na stałe poza Polską.
No ja też nie wyobrażam sobie życia poza Polska po tylu latach spędzonych zagranicą. A trzeba sie przygotowywać do objęcia przewodnictwa Polski w UE w roku 2011. I przyjęcia Euro w przeciągu kilku lat co już jest przesądzone
Hey nefretete !!!
Wiesz, cieszę się bardzo, że uświadomiłaś sobie co jest dla Ciebie naprawdę ważne i , że przebyłaś długą podróż, aby wreszcie przekonać się co tak naprawdę chcesz.
Rox Ton !!!
Przykro mi, że ugodziłam w Twą dumę narodową. Nie było to moim celem, gdy pisałam mojego bardzo pierwszego posta. Mnie za to ugodziło to, że stwierdziłeś, a racej może życzyłeś sobie i mi, aby moja pasja pozostała tylko pasją, bo wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma. Za 2 lata planuję stały wyjazd do USA z rodzicami. Wskórałam wszystko sama, bo zarówno mama jak i tata mają dobre pensje tu,w Polsce i po prostu nie szukają przygód. Ja jakoś oddziałałam na nich tak, że faktycznie rozważają wyjazd i coraz bardziej ten pomysł akceptują.
Pytałeś się także co najbardziej mnie fascynuje w Stanach Zjednoczonych. Nie sposób opisać wszystkiego, wiem, że nigdy słowami tego nie przekażę, ale spróbuję dać Ci ogólny zarys. Więc, w USA kocham:
-każdy kraj ma własną atmosferę ( USA ma taką którą kocham)
- styl bycia i życia ( nie potrafię opisać o co tak naprawdę mi chodzi, jak będziesz miał czas to obejrzyj kiedyś na YOUTUBE jakiś episode 'Newlyweds-Nick&Jessica Simpson' i może w jakiejś części zrozumiesz co mam na myśli)
-język Często mówiąc po polsku odczuwam jakiś rodzaj dyskomfortu. Jęz.polski nie jest językiem, który najbardziej kocham, wolę mówić po angielsku bynajmniej bardzo dbam, abym mówiła po polsku poprawnie( nie przekręcała form stylistycznych i gramatycznych, bardzo też zwracam uwagę na ortografię-strasznie mnie razi jak ktoś robi błędy ortograficzne i zawsze zwracam na to szczególną uwagę)
-muzyka USA ma szcególny taki własny rodzaj muzyki np. mój ukochany soul and r&b . Gdy słucham tej muzyki czuję się jakbym była w swym ukochanym,pierwotnym domu.

- miata amerykańskie- mają tak piękną specjalną atmosferę tak jak i całe USA. Jak byłeś kiedyś za granicą to na pewno mogłeś wyłapać, że w każdym państwie jest zupełnie inna atmosfera, która z niego emanuje. Wielu Polakom atmosfera amerykańskich miast nie przypada do gustu( można się o tym szybko zorientować mając znajomych, którzy tam byli i przeglądając fora internetowe np. o NOWYM YOURKU-wiele niepochlebnych opinii)
Poza tym prawo amerykańskie, ludzi, sposób całej organizacji narodowej i cały ogół różnych rzeczy. :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
Pozdrawiam serdecznie
Mam nadzieje, ze ich nie terroryzowalas... Jakich konkretnie argumentow uzylas? Co zmusza ludzi po 40, 50 do porzucenia ustabilizowanego zycia? Kaprys ich corki?

Co to Twojego puryzmu jezykowego, po polsku nie mowi sie "moj bardzo pierwszy post". My mowimy na to "najwczesniejszy", "poczatkowy" a nie tak jak Amerykanie "very first".
Nie wydaje wam sie ze ta cala P.J. po prostu sie nabija?Ja odnosze takie wrazenie...
>chodzi, jak będziesz miał czas to obejrzyj kiedyś na YOUTUBE jakiś
>episode 'Newlyweds-Nick&Jessica Simpson' i może w jakiejś części
>zrozumiesz co mam na myśli)

No nie wiem, jeśli imponuje Ci głupota Simpson... Pamiętam w jednym odcinku chwaliła się swoimi umiejętnościami w ....bekaniu. W innym nie mogła zajarzyć dlaczego w potrawie z tuńczyka pod firmową nazwą chyba "Chicken of the sea" nie było kurczaka.

>- miata amerykańskie- mają tak piękną specjalną atmosferę tak jak i
>całe USA.
Zgadzam się, jednak najbardziej mi się podobały te cienkie domki, jak był huragan na Florydzie, to tak wiało, że cały dom się kiwał i myślałam, że obudzę się bez dachu nad głową.

>-muzyka USA ma szcególny taki własny rodzaj muzyki np. mój ukochany
>soul and r&b .

Popieram w całej rozciągłości, Polacy niby coś tam probują z R&B i soulem i hip hopem, ale coś nieszczególnie im to wychodzi, nie mamy tego we krwi po prostu.
Pozdrawiam :)
Hey !!!
Rox Ton, powiem, krótko,nie, nie terroryzowałam moich rodziców
Ktoś mi zarzucił, że po prostu robię sobie żarty......Z czego??? Z tego, że kocham USA? Po prostu postanowiłam podzielić się tym z innymi. Wiem, że to niespotykana pasja, ale to nie znaczy, że macie to uważać za prowokację.
Mam szkołę i naukę, więc nie traciłabym czasu na podobny idiotyzm zrobienia jakiegoś kiepskiego żartu
Nie, nie pochwalam czasami zachowania Jessici Simpson( sądzę, że te jej głupie odzywki są po prostu zaplanowane po to, aby przyciągnąć audiencję.) Wiem, jakie krążą plotki o wszechobecnej głupocie Amerykanów, więc być może żle zrobiłam, że podałam akurat dla Rox Tona taki przykład do obejrzenia, sądzę , że może on dzięki temu utwierdzić się jeszcze bardziej w tym głupim stereotypie. Po prostu ten serial fajnie pokazuje tło USA. Nick& Jessica podróżują po całym kraju,obchodzą w różny sposób Święta Narodowe i dla tego, kto nigdy nie był w USA jest to dobry przykład ukazania trochę kultury Stanów Zjednoczonych
Hey !!!

Zapomniałam odpowiedzieć do końca na pytania.
Więc, jakich argumentów użyłam?
Pokazywałam im jak bardzo chciałabym tam być, wiele rzeczy dało się zauważyć. Np. jak płakałam całe noce, gdy rodzice nie zgodzili się na mój wyjazd do USA na rok, do American High School. Poza tym mówiłam, pokazywałam im zalety życia w USA. Mówiłam, że ZAWSZE mogą wrócić. Moja mama zawsze ucinała te historie, mówiła coś w stylu- Ojej, uwierz, naprawdę nie wzrusza mnie te całe USA, tata z kolei proponował, że w nagrodę jeśli będę miała świetne oceny zrobi wszystko, abym poleciała na ten rok do USA do szkoły.
Jednka koleżanka mojej mamy leci teraz do USA na parę lat. Była już tam parę razy, ma tam nawet córkę, zna świetnie angielski, Amerykanów i.t.d i zaproponowała mamie, abyśmy i my tam się przenieśli zawsze z możliwością powrotu. Moja mama więc zaczęła to lekko rozważać.
P.S- Moi rodzice są przed 40(ale nie tak dużo im zostało) :) :) :)
PJ przeczytalam wszystkie Twoje posty.. bardzo zalezaloby mi na kontakcie z Toba :) jak mozesz to pisz [email]
Widzę, że forum już jst zakończone. Od 2 dni brak postów.
Ok, w takim razie bardzo dziękuję wszystkim za współpracę i wyrażenie swojego zdania. Opinie były bardzo różne i cieszę się, że moglam zaczerpnąć różnych spojrzeń na świat.
Kind regards
Widocznie temat jest malo porywajacy, a wszelkie kontrowersje juz zostaly wywleczone. Tych fanatykow nie ma az tak duzo.
P.J
Wiesz że przez wizerunek Polaka

Polki mają niby opinię
http://www.polish-translators.net/kobiety.html
A tak naprawdę obcokrajowcy myślą o nas
http://www.seduction.net/riv1a000378.htm

http://www.seduction.net/riv1a000423.htm
Jadwizia, mozesz mniej wiecej napisac o co chodzi w tych wloskich artykulach?
Włosi rozmawiają na temat Polek. Podają jak łatwy sposób zdobyć Polkę. Mówią ze Polki po Rumunkach są najłatwiejsze na świecie. No kobiety nazywają nie odpowiednio. A że Polacy po Peruwiańczykach są najbrzydszymi mężczyznami świata dlatego Polki są tak łatwe. Pozdrawiam
Ah ten caly mit o niepowtarzalnej urodzie Polek. Obiektywnie rzecz biorac w kazdym narodzie sa kobiety ladniejsze i mniej piekne. Ewentualnie, cechy slowianskie... Ale jest to juz kwestia gustu, bo niektorym moga podobac sie Latynowski a innym Wietnamki.
jadwidziu produkuj się na forum wloskim ja osobiście nie widzę związku pomiędzy głownym tematem dotyczącycm fascynacji USA a opinią jakis tam włochów o polkach (zaczyna się zaśmiecanie wzorem forum wloskiego)..co do urody polek "drogi' przedmówco-prawda jest taka że slowianki( polki czeszki ukrainki bialorusinki i rosjanki) są ciut ładniejsze od kobiet z południa (przeciętna greczynka hiszpanka czy wloszka wygląda jak transseksualista w trakcie kuracji hormonalnej) tudzież masywnych germanek.Oczywiście że w każdym kraju można znaleść cud piękności i kobiety nie grzeszące zbytnią urodą (eufenizm)ale prawdą jest że na wschodzie dominuje powszechnie ceniony klasyczny subtelny typ urody(zobacz ile top modelek pochodzi właśnie z tych "obszarów").Takie są fakty.Piękno jest kwestią względną (i tutaj można by było rozpocząć na ten temat niekończącą się debatę) ale całkiem spora większość europejczyków i amerykanów preferuje słowiański typ urody i należy to zaakceptować.
rahma naucz sie myślenia mężczyzn bo któregoś dnia któryś może cie zranić.
http://www.hiszpanski.ang.pl/Gdzie_To_Jest_Hmmm_7570.html Dobrze juz nic nie pisze
dziękuję "ciociu' za złotą radę.po prostu wszyscy mamy po dziurki w nosie tematu (poruszanego tysiąckrotnie w każdy możliwy sposób na forum włoskim) dotyczącego sposobu w jaki włoskie prostactwo dostrzega to polskie.Chyba tworzą je zakompleksiałe polki i niedowartościowani ,niedoceniani w swoim kraju włosi którzy brylować mogą tylko w krajach ekonomicznie kulejących.Ja mam tylko taką prośbę nie probujmy jadwigo robić "wysypiska" z tego forum (tę rolę pełni już włoskie i basta)
Masz racje forum Włoskie to dobre jest niedowartościowanych panienek. Forum angielskie jeszcze trzyma poziom .Pozdrawiam
ja spędziłam ledwie miesiąc, a też podzielam Twoje zdanie.
USA może fascynować przy krótkim pobycie, to prawda, bo ja też przez chwile patrzyłam w stany jak w obrazek, ale te wszystkie reguły i przesadzone prawa... Chwilami mam wrażenie, że tam dzieciom robi sie pranie mózgu... ;)
Oh my God !!!!

Moje biedne forum stało się wylęgarnią jakichś bzdur.........
Włoskie prostactwo, polska uroda, śluby z obcokrajowcami..........

No comments !!!!!!
Hej co jest, nie kończmy tego tematu o USA! P.J opowiedz coś jeszcze...
Tak, ja też nie chciałabym skraczać z tematu i pozwolić, aby moje forum było wylęgarnią tych całych bzdur, których większości nawet nie zrozumiałam (mówię o ostatnich postach- Włochy, prostactwo, uroda, plotki- to wszystko nie jest przecież nawet krztynę związanę z moim tematem
MArcin, co chciałbyś wiedzieć ?
Bużka 4 all
Każdy pracodawca amerykański wyczuje że przyjechała , dziewczyna z prowincji co się wstydzi własnej ojczyzny. Tacy pracownicy są mało rozgarnięci
Dziewczyna z prowincji co się wstydzi własnej ojczyzny ??? Please, no comments.... I co panienko Jadwigo ? Wyleczyłaś się już z chandry ?
Po pierwsze ja nigdy nie powiedziałam, że się wstydzę Polski, ale to już zupełnie inna bajka.
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 526

« 

CAE

»

Pomoc językowa - tłumaczenia