Ja wiem jak ja pracuje po 1 primo nigdzie nie napisalem ze ja pracuje za godzinie :) A co podatku dam ci tylko takie info:
Dochody za pracę w Zjednoczonym Królestwie podlegają opodatkowaniu. Odprowadzaniem podatku zajmuje się najczęściej pracodawca.
Rok podatkowy trwa od 6 kwietnia roku bieżącego do 5 kwietnia roku następnego (np. od 6 kwietnia 2013 do 5 kwietnia 2014).
Wysokość podatku zależna jest od wielu czynników. Każda osoba pracująca tu posiada tzw. kod podatkowy, który ułatwia pracodawcy obliczenie wysokosci podatku. Kod podatkowy zbudowany jest z liczb i liter, jak np. 522L. Liczby wskazują jak Twój podatek powinien być obliczany, litery nie maja wpływu na jego wysokość, ale pokazują np. jakiego rodzaju ulgi posiadasz.
Council dalem jako przyklad ale jesli ty nie potrafisz tego rozruznic to nie moj problem. Po 2 co masz na mysli zapewnic komus start .... Jesli ktos sie pyta o namiary na prace to czemu mam nie podac co mam jeszcze leciec na lotnisko przywiezsc wykarmic i oplacac ... Sorry ale Matka Teresa nie jestem. Widac mieszkamy w 2 roznych krajach :)
W obecnym roku podatkowym 2[tel]obowiązują następujące progi podatkowe:
do 8,105 funtów – kwota wolna od podatku
od 8.106 do 34,370 funtów – 20 proc.
między 34,371 a 150 tys. funtów – 40 proc.
powyżej 150 tys. - 50 proc.
Kod podatkowy używany jest przez pracodawcę do ustalenia właściwej kwoty podatku od płac pracowników. Jeżeli pracownik uważa, że kod ten jest niewłaściwy, powinien natychmiast zgłosić ten fakt do właściwego mu Urzędu Podatkowego (Inland Revenue).
Kod podatkowy ustalany jest na podstawie podstawowych informacji dostępnych Inland Revenue. Jeżeli jest on niewłaściwy będziesz płacić za mały lub za duży podatek, w każdym tym przypadku musisz zgłosić ten fakt lokalnemu Inland Revenue.
Jeżeli zgłaszasz się do Inland Revenue, potrzebujesz:
National Insurance Number
informacje podatkowe, np. payslip
Kod podatkowy składa sie z liczb i liter, np. 103P.
I teraz moze mi napiszez ze podatek zawsze jest ten sam :)
Widocznie zyjemy w 2 roznych krajach kolego...
Wszystko Kolego mozesz podwazyc ale raczej kodeksu pracy w UK nie podwazysz jak odpowiedniaka polskiego ZUSU ale wiem ty zaraz wyciagniesz krolika z kapelusza:)
edytowany przez senti87: 01 cze 2014