Poza tym wydaje mi się, że nawet jeśli napiszesz taką aplikacje/plugin to i tak nie należy go traktować jako definitywny, lecz raczej jako "work in progress".
Problem polega na tym, że nie da się w tym momencie napisać aplikacji/pluginu, który w 100% przenosiłby każdą bazę z SM do Anki, gdyż SM ma obecnie w pewnych obszarach większą funkcjonalność od Anki.
Np. SM ma bardzo rozbudowane opcje związane z obrazkami. Do elementu można dołaczyć wiele obrazków (teoretycznie prawie nieskończenie wiele) i można je dowolnie rozmieścić na ekranie. Anki nie ma obecnie takich możliwości i oferuje pod tym względem tylko podstawową funkcjonalność (tzn. możesz dołączyć obrazek i koniec - w/g mojej wiedzy nie da się go umieścić w dowolnym miejscu, przesuwać po ekranie itp. Nie jestem nawet pewna, czy w Anki w jednym elemencie można umieścić więcej niż jeden obrazek tak, aby na siebie nie nachodziły). Autor Anki powiedział, że zamierza w kolejnych wersjach rozszerzyć możliwości swojego programu w tej kwestii, no ale jest to sprawa na przyszłość i trochę jednak poczekamy zanim takie możliwości się pojawią.
No więc jeśli ktoś będzie miał bazę wiedzy, w której elementy ilustrowane są dużą ilością obrazków, to tego po prostu obecnie nie da się dobrze przenieść do Anki. Może w przyszłości, ale jeszcze nie teraz.
Pzdr